De ce dieta pe care ai ţinut-o nu te-a ajutat să slăbeşti
Ţi se pare imposibil să slăbeşti? Ai încercat mai multe diete, ai luat pastile şi ceaiuri de slăbit şi nu ai obţinut nici un rezultat? Rezişti cu greu să nu mănânci ceva dulce sau măcar o bucăţică de pâine? Te simţi de multe ori irascibilă, obosită şi îţi este greu să te concentrezi?
Ei bine, se pare că nu eşti tu vinovată ci metabolismul tău. Acest lucru îl susţine Diane Kress, un cunoscut dietetician de origine americană, care a găsit o explicaţie a faptului că unele persoane reuşesc să slăbească fără efort iar altele, în ciuda diferitelor metode de slăbit pe care le încearcă nu reuşesc să scape de kilogramele în plus.
Diane Kress este director al Nutrition Center of Morristown, New York, şi în sprijinul terapiei ei aduce argumente ce se bazează pe o experienţă de 30 de ani în nutriţie şi specializată în boli ca sindrom metabolic, obezitate, supraponderabilitate, prediabetul, diabetul de tip 2.
Ea este autoarea unei serii de cărţi numite „Metabolism Miracle”, care cuprinde un număr de trei bestseller-uri: „The Metabolism Miracle”,” The Metabolism Miracle Cookbook”, şi „The Diabetes Miracle”, cărţi traduse în şapte limbi.
Diane Kress ne spune că exista un motiv anume pentru care unele persoane pot manca ce vor şi nu iau niciodată în greutate în timp ce altele trebuie să se lupte din răsputeri pentru a-şi menţine greutatea corporală, iar acesta ar fi existenţa a doua tipuri de metabolism.
Majoritatea dietelor pornesc de la ideea că ar exista un singur tip de metabolism, numit Metabolism A. Persoanele cu acest tip de metabolism nu au probleme în asimilarea carbohidraţilor. Organismul lor reacţionează la asimilarea de carbohidraţi eliberând în corp o cantitate mare de insulină pentru a regla nivelul glucozei din sange. Despre metabolismul glucozei poti citi mai multe aici.
În mod normal, când zaharul din sânge scade la un nivel minim şi tu alegi să nu mănânci, ficatul tău poate “hrăni” fără probleme celulele corpului.
Cum? De fiecare dată când consumi carbohidraţi, zahărul (mai exact glucoza) din sânge îţi ajunge cam pentru cinci ore de funcţionare. Dacă alegi să nu mai consumi carbohidraţi pentru o perioadă mai mare de timp, creierul simte scăderea nivelului de zahăr din sange şi trimite semnale pancreasului pentru a elibera un hormon numit glucagon.
Acesta ajunge apoi la ficat care în mod automat va elibera o anume cantitate de glicogen (depozitul de glucoză din ficat) necesară pentru a ridica nivelul de zahăr din sânge şi a furniza energie celulelor până decizi să mănânci din nou. O persoană cu un Metabolism A, la care acest fin mecanism funcţionează normal, poate rezista perioade mai lungi de timp fără a consuma carbohidraţi.
Nu acelaşi lucru se întâmplă şi dacă ai un metabolism de tip B. În cazul acesta pancreasul secretă o cantitate mai mare de insulină care la rândul ei stimulează ficatul să elibereze o cantitate mai mare de glicogen, excesul acestuia ajungând, în final, în celulele de grăsime ale corpului. Şi astfel, deşi pare absurd, în loc să slăbeşti pentru că nu ai mai mâncat nimic timp de cinci ore, de fapt tu ajungi să iei în greutate.
O consecinţă a acestei hipersecreţii de insulină este faptul că nivelul tău de zahăr din sânge nu e niciodată constant. Ajungi să te simţi obosit şi iritat, să depui grăsime în jurul taliei, să îţi crească tensiunea şi nivelul de colesterol din sânge, riscând în final să te îmbolnăveşti de boli ca diabet, sindrom metabolic, obezitate etc.
De asemenea având căderi constante ale nivelului de zahăr din sânge devii dependentă de consumul de carbohidraţi. Îţi scade stima de sine şi simţi că totul îţi scapă de sub control.
Ştiu că nu ţi se pare corect dar, acest tip de metabolism are ca rezultat o creştere a apetitului şi a greutăţii precum şi apariţia multor probleme de sănătate printre care se numără diabetul de tip 2, sindromul ovarului polichistic, sindromul metabolic etc.
Poate vei gândi că nu e posibili să fii printre persoanele care au Metabolism B deoarece până azi nu ai avut probleme în ce priveşte controlul greutăţii, al apetitului şi al nevoii de a consuma carbohidraţi.
Din păcate însa acest tip de metabolism ţine de o predispoziţie moştenită şi deci se poate manifesta mult mai târziu când în viaţa ta apar unele cauze ce pot duce la declanşarea acestuia: stresul, lipsa activităţii, o anumită boală, o dereglare hormonală etc.
Peste 55% din persoanele supraponderale au, fără să ştie, gene pentru „Metabolism B” şi deci o hipersecreţie a hormonului care duce la acumulare de grăsime: insulina. Greutatea corporală şi starea de sănătate a acestor persoane, în general, sunt rezultatul fluctuaţiilor de insulină şi rezistenţei la insulină.
Din fericire problemele generate de Metabolismul B pot fi rezolvate, chiar dacă dietele clasice de slăbit nu dau rezultate, prin modificări aduse stilului de viaţă.
În cartea ei „The Metabolism Miracle”, Diane Kress concepe un plan de slăbit bazat pe un program oferit la sute de pacienţi din New Jersey care, au reuşit cu ajutorul acestuia să scape de kilogramele în plus recăpătând controlul asupra propriului metabolism.
Acest program, în afară de faptul că te ajută să slăbeşti, contribuie şi la îmbunătăţirea stării de sănătate în general, normalizând valorile colesterolului, trigliceridelor, tensiunii, zahărului din sânge precum şi a energiei la persoanele cu o predispoziţie genetică de a avea acest tip de dereglare metabolică.
care este dieta recomandata in fiecare tip de metabolism in parte?
Liana, mai multe informatii despre dieta pe care o propune Diane Kress pentru tipul de metabolism B gasesti pe blogul acesteia:http://dianekress.wordpress.com/ sau in cartea „The metabolism miracle”