Siropul de agave – un îndulcitor rafinat şi dăunător sănătăţii
Siropul de agave, după cum sugerează şi numele, este extras din agave, plantă exotică care se cultivă sub soarele fierbinte al Mexicului şi unde aceasta se folosea la prepararea băuturii tradiţionale mexicane, tequila. A apărut pe piaţă pe la începutul anilor ’90 fiind promovat ca îndulcitor natural cu indice glicemic scăzut, cu calităţi nutriţionale deosebite, cu o putere de îndulcire 100% naturală şi având un gust neutru.
Promovat în vederea înlocuirii zaharurilor rafinate şi cu un indice glicemic crescut, el este preferat de către cei care ţin o dieta raw-vegan pentru că este considerat o alternativă naturală şi nutritivă la zahărul super rafinat, precum şi de către persoanele care suferă de diabet tocmai pentru indicele său glicemic (conţinutul de glucoză) scăzut.
Dacă citeşti reclamele companiilor producătoare de sirop de agave, ale diverselor magazine online cu produse naturiste sau recomandările site-urilor cu reţete raw-vegan, ai spune că da, siropul de agave e o opţiune sănătoasă şi ai fi tentat să îl foloseşti şi tu.
Dar care este adevărul despre siropul de agave, pe care îl mai poţi găsi şi sub denumirea de nectar de agave? Este el într-adevăr o alternativă mai sănătoasă la zahărul de masă? Este el un produs natural, nutritiv şi fără chimicale, potrivit pentru persoanele care au optat pentru un stil de viaţă raw? Este el o soluţie alternativă pentru persoanele cu diabet?
Siropului de agave nu este un îndulcitor natural ci unul artificial, făcut de mâna omului
În ciuda a ceea ce afirmă producătorii, majoritatea „nectarului” de agave nu este făcut din seva de agavă ci din amidonul existent în bulbul rădăcină al acesteia, asemănător cu ananasul.
Principalul constituent al rădăcinii de agavă este amidonul, similar cu amidonul de porumb sau orez şi un carbohidrat complex numit inulină. Inulina, care face parte din clasa unor polizaharide numite „fructosani”, este alcătuită din lanţuri de molecule de fructoză şi este o fibră nedigerabilă care nu are gust dulce. Ea reprezintă cam jumătate din conţinutul în carbohidraţi din rădăcina de agavă.
Procesul de producţie presupune încălzirea la temperaturi în jur de 60 grade Celsius şi durează cam 36 de ore pentru a se reuşi concentrarea lichidului obţinut şi transformarea acestuia într-un sirop de consistenţa mierii, dar şi pentru obţinerea unui gust mai cât mai dulce.
Prin încălzire, complexul de fructosani este hidrolizat, sau mai bine spus spart în unităţi mai mici de fructoză (componenta sa principală). Soluţia bogată în fructoză este apoi filtrată pentru a se obţine produsul dorit, de la siropul închis la culoare, cu o aromă caracteristică de vanilie şi până la lichidul aproape transparent cu o aromă mai degrabă neutră.
La început siropul de agave era folosit pentru a se obţine tequila printr-un proces de fermentare. Deci pentru a obţine un sirop de agave care să poată fi comercializat ca şi înlocuitor al zahărului, activitatea enzimatică trebuie să fie oprită, acesta devenind astfel un aliment lipsit de valoare pentru persoanele care au un stil de viaţă raw.
Procesul de producţie necesită şi folosirea de sodă caustica, acizi, substanţe de clarifiere, chimicale de filtrare pentru a se putea converti amidonul din agave, rezultând astfel un sirop cu un mare conţinut de fructoza rafinată şi resturi de inulină.
Siropul de agave este un deci un îndulcitor făcut de mana omului care trebuie sa treacă printr-un complicat proces de rafinare şi eliminare a enzimelor şi prin care se converteşte amidonul şi fibrele în fructoză liberă, fructoză fabricată de om.
Siropul de agave nu este nici un aliment integral. El este devitalizat de nutrienţi prin procesul de prelucrare (termică şi chimică) folosit pentru a aduce lichidul obţinut din sevă la consistenţa unei mieri şi pentru a-l face să devină dulce.
Siropul de agave este un îndulcitor cu indice glicemic scăzut dar dăunător diabeticilor
Siropul de agave este recomandat de către companiile producătoare persoanelor cu diabet mizându-se pe faptul că acesta are un indice glicemic scăzut. Ceea ce este şi adevărat. În funcţie de producător, de procesul de fabricaţie, siropul de agave poate să conţină chiar şi 10% glucoză şi deci 90% fructoză. La prima vedere acest lucru te poate face să te gândeşti că siropul de agave este un înlocuitor potrivit pentru zahăr şi că poate fi folosit cu încredere de către oricine şi mai ales de către o persoană cu diabet.
Puţină lume ştie că procentul foarte mare de fructoză pe care îl conţine îl face sa fie mult mai periculos pentru sănătatea noastră indiferent dacă eşti diabetic sau nu.
Bogatul conţinut în fructoză al siropului de agave nu îţi va ridica nivelul de glucoză din sânge dar cu siguranţă fructoza din el poate cauza demineralizări, inflamaţii ale ficatului, întărirea arterelor, rezistenţă la insulină care la rândul ei va duce la apariţia unor boli ca diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare şi obezitate.
O concentraţie atât de mare de fructoză faţă de glucoză nu o găseşti nicăieri în natură. Singurul aliment care conţine o atât de mare cantitate de fructoză raportat la cantitatea de glucoză este HFCS-ul adică siropul din amidon de porumb care este folosit la producerea băuturilor răcoritoare din comerţ şi nu numai.
Fructoză concentrată nu se găseşte nicăieri în natură, în nici un fruct. În natură zaharurile le găsim sub denumirea de „levuloză” şi sunt însoţite întotdeauna de enzime, vitamine, minerale, fibre şi pectină din fructe. Fructoza concentrată, pe de alta parte este un zahăr creat de om printr-un proces de rafinare. Mai pe înţeles am putea spune ca fructoza este tot una cu levuloza aşa cum margarina este tot una cu untul!
Fructoza rafinată, lipsită fiind de aminoacizi, vitamine, minerale, pectină din fructe şi fibre este greu de recunoscut de către organism. Levuloza, pe de altă parte se găseşte în stare naturală în fructe şi nu izolată, ci legată de alte zaharuri naturale. Fructoza rafinată este procesată în corp de către ficat şi nu digerată în intestin aşa cum se întâmplă cu levuloza.
Din această cauză fructoza este imediat transformată în grăsime şi depozitată în corp. Ea inhibă nivelul de leptină din organism, hormon pe care organismul îl foloseşte pentru a-ţi semnala ca eşti sătul şi nu mai trebuie să mănânci, cu alte cuvinte fructoza te determină sa mănânci mai mult contribuind astfel la creşterea în greutate şi la depunerea de grăsime in jurul taliei.
Concluzia ar fi că siropul de agave nu este un produs tradiţional, este foarte rafinat şi are o concentraţie mai mare de fructoză chiar decât siropul din amidon de porumb. El nu este un produs organic, natural, ci unul artificial, produs de mâna omului, nefiind o alegere bună nici pentru cei care vor sa ţină o dieta raw, nici pentru persoanele diabetice şi în general pentru nici o persoană sănătoasă care vrea să reducă consumul de zahăr. Siropul de agave nu este un îndulcitor sănătos!
Cristi a zis
informatii utile. Multumesc pentru impartasirea lor !
Cristi
Claudia a zis
Cu placere,Cristi. Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor:)
Mircea a zis
super! iti multumesc pt efortul de a ne impartasi acest fapt, peste tot se spune ca siropul de agave „rules”, am dat peste site-ul tau cautand sa cumpar acest sirop…multumesc inca o data pt lamuriri
Claudia a zis
Cu placere, Mircea:)
Si eu am observat ca este foarte laudat acest indulcitor dar cand am inceput sa ma informez mai mult am avut surpriza sa aflu exact contrariul 😉
Ideea este sa nu ne lasam influentati de tot ce e reclama si sa citim din cat mai multe surse pentru a ne lamuri ce e bun si ce nu pentru sanatatea noastra 🙂
Fata Nesăbuită a zis
🙁 Asta e cea mai trista chestie care am citit-o anu’ asta! Chiar speram ca este ceva bun si de incredere pt ca eu nu vreau sa folosesc zahar. In special pt copilas. Dar…:(
Claudia a zis
Poti incerca extractul de stevie care se pare ca e cel mai sigur. Sau mierea noastra cunoscuta din strabuni. 🙂
Fata Nesăbuită a zis
da, am extract de stevie, nu mi place gustul :)) Dar vreau sa-l folsesc daca ii fac ceva gen un biscuite sau o praji de casa. Ca mierea stiu ca nu e bine sa o „gatesti”.
Claudia a zis
da, asa stiu si eu ca nu e bine sa o folosesti mierea la gatit desi sunt voci care sustin contrariu 🙂
Fata Nesăbuită a zis
Serios? Eu am tot auzit ca e toxica. Nu stiu exact ce inseamna asta…Si parca totusi as prefera-o si asa, decat zaharul:))
tapricCiprian Zaharia a zis
Stevia rebaudiana mi se pare cea mai ok, am descoperit-o de curand. E si sanatoasa pe deasupra !
Alexandra a zis
Mierea devine toxica la peste 40°.Cu atentie,se rezolva….
Claudia a zis
Da, asa se spune, ca mierea devine toxica la peste 40 grade.
Practic creste cantitatea de hidromexilfurfural din compozitia ei, compus chimic care se gaseste insa si in alte tipuri de zaharuri. Asa ca sunt voci care sustin ca de fapt nu este vorba de e toxicitate propriu zisa ci mai degraba se poate vorbi de faptul ca peste 40 grade miere isi pierde proprietatile.
Deci, sincera sa fiu nu stiu cum aceste lucruri se pot rezolva asa cum zici tu.
Cel mai sanatos pentru organism este sa nu folosim mierea la gatit pentru a beneficia de proprietatile ei.
Alexandra a zis
Pentru mai multe informatii.puteti apela la doua siteuri cristelageorgescu.ro/ligiapop.ro
Claudia a zis
Alexandra, multumesc pentru sugestie dar nu inteleg la ce te referi.Comentariu tau lasat asa fara o explicatie pare la prima vedere spam.L-am lasat totusi in speranta ca nu e spam. Stiu site-urile Cristelei si ale Ligiei dar pentru mai multe informatii eu apelez la site-uri din afara pentru ca la noi multe lucruri nu sunt cunoscute.Cum ai putut vedea si aici una din sursele din care m-am inspirat este un site al unei persoane raw vegan care a inteles faptul ca siropul de agave nu e ceea ce spun cei ce ii fac reclama 🙂
violeta a zis
Multumesc mult Claudia.
Mi-ai fost de mare folos pentru ca avand diabet chiar intentionam sa cumpar sirop de agave si inainte de a cumpara am cautat ceva date despre el si am dat de precizarile tale foarte folositoare si explicite.
Multa sanatate!
Claudia a zis
Cu placere, Violeta.Ma bucur ca am putut fi de ajutor.Sanatate si tie si te mai astept pe la mine! 🙂
coca a zis
sunt total bulversata,tocmai am primit de la cineva sirop de agave, eram f.fericita ca am descoperit ceva de indulcit nedaunator sanatatii si…obiceiul meu sa ma informez despre tot ce-i nou (nu urmez sfaturi numai ca zice cineva ca e bun),si iata ce aflu! oricum multumim pentru prezentarea foarte utila !!!
Claudia a zis
Cu placere Coca. Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos. Si mie imi place sa ma informez si asa am ajuns sa citesc pe site-uri din afara informatii contradictorii despre siropul de agave. Nu ma surprinde ca la noi e laudat E o chestiune de marketing. Am fost si eu dezamagita sa aflu ca nu este chiar atat de sanatos pe cat e de laudat de unii. 🙁
coca a zis
ms.mult si despre siropul de artar stii ceva negativ ?sotul meu e diabetic si caut solutii de inlocuire a zaharului.inca o data merci mult pentru atentia acordata
Claudia a zis
Cu placere,Coca.
Nu am gasit inca nimic negativ despre siropul de artar dar mai caut informatii. Din cate am inteles eu procesul de productie difera dar sa mai cercetez si daca gasesc ceva interesant iti trimit pe mail link
coca a zis
ce parere ai de siropul de artar (si asta e foarte laudat),e ok sau o sa ma surprinzi ?
Claudia a zis
Coca, nu am citit atat de mult despre el si nu as putea sa iti spun daca e ok sau nu dar uite mi-ai dat o tema de facut. O sa caut informatii si despre siropul de artar si o sa fac o postare despre acest subiect.
Vienela a zis
Nu am incercat inca siropul de agave, dar eram pe punctul de a o face. Acum nu mai am chef. Oare mai putem avea incredere in ceva, mai este ceva cu adevarat natural in lume?
Claudia a zis
Da, putem avea incredere in instictul nostru!
E singurul care poate face „lumina” in hatisul de informatii cu care suntem zilnic bombardati.
De aceea si spun mereu:cititi, cititi, cititi si nu uitati sa alegeti ce e mai bine pentru voi.
De aici a pornit si ideea acestui blog 🙂
Viorica Craciun a zis
Am folosit sirop de agave crezand ca este foarte bun,in paralel am tinut regim strict ,in loc sa-mi scada glicemia i-mi crestea mai mult 250 ,280 i-l foloseam doar la cafea, o lingurita chiar doua dupa ce l-am scos din alimentatie cu regimul meu glicemia a scazut la 120,140,maxim 150 asta cind beau lapte dulce degresat ,cred ca si asta are ceva (nu este curat).mentionez ca nu i-au medicamente pentru diabet.stevia este foarte buna pentru ca mentine glicemia in limite normale ,adica o persoana cu hiperglicemie risca sa devina cu timpul hipoglicemic aici intervine stevia picaturi regleaza foarte bine zaharul in singe si astfel nu este nevoie de insulina.in diabet sau persoanele predispuse trebuie sa manince foarte putin x 5 mese pe zi,portia cit causul unei palme.
Viorica Craciun a zis
Ma bucur foarte mult ca am scos siropul de agave ,instinctul meu m-a avertizat ,cind am citit aici atitea informatii mi-am dat seama ca i-mi ruina si sanatatea si buzunarul,foarte bun in dieta diabetului este fructul de avocado inlocuieste untul, si are multe fibre care absorb zaharul,dovlecelul,fasolea teaca, castravetii,rucola,andivele,ulei de masline,lamiie,ciuperci,peste,pipt de pui ,rosii,iaurt degresat,brinza dietetica,in stare cit mai cruda ,ma refer la salate ,piine hipoglucidica .dupa o luna scade colesterolul,scad trigliceridele,scade si glicemia la cei care au diabet de tip ll .Rucola si andivele facute salata cu putin dresing din lamiie si iaurt dezintoxica foarte bine organismul .
Claudia a zis
Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos cu aceste informatii, Viorica. Si iti multumesc si pentru informatiile pe care ai vrut sa le impartasesti cu noi ca sa stie si ceilalti ca nu tot ce este promovat de reclamele comerciantilor este si sanatos si ca trebuie sa ne informam mai mult.
Sanatate iti doresc si te mai astept in vizita prin spatiu meu virtual 🙂
Violetta a zis
Multumim frumos! Eu am folosit siropul de agave si din pacate mai am o sticla, nici nu-i ft ieftin deloc … acum imi pare rau ca am luat doua. Stevia pudra cruda organica powder mi s-a terminat. Pe aceea o indragesc cel mai mult, in absolut orice. Imi pare rau ca n-am verificat mai mult inainte. Oricum ce ramane cel mai oki, ar fi stevia si xylitol. Mie imi place stevia. Ref la siropul de artar stiu ca acesta are un ig ft mare si nu-i recomandat diabeticilor. Deci, raman doar cele 2 de mai sus.
Plus ca la stevia ce-mi place mie cel mai tare este ca ramane 0 calorie in corp dupa ingerare.
Numai bine, Violetta
mihai a zis
Levulose comes from the Latin word laevus, levo, „left side”, levulose is the old word for the most occurring isomer of fructose. D-fructose rotate plane-polarised light to the left, hence the name
Apoi conform dex:
LEVULÓZĂ, levuloze, s. f. (Biol.) Fructoză. – Din fr. lévulose.
Nu stiu de unde va luati informatiile, dar ele nu par corecte.
Claudia a zis
La sfarsitul articolului sunt date sursele de documentare.
In plus, daca citesti cu atentie ai sa observi ca in paragraful respectiv se face referire la fructoza rafinata, obtinuta de om prin diferite procedee. De aici si comparatia intre unt si margarina. Sursa informatiei se afla tot la sfarsitul articolului (foodrenegate). Cred ca e de bun simt logica respectiva. Fructoza obtinuta pe cale sintetica nu are cum sa fie la fel de buna ca cea din fructe (levuloza cu alte cuvinte).
Unde mai punem si ca aceasta fructoza rafinata se comercializeaza pur si simplu cu recomandarea ca, fiind fructoza se poate folosi fara probleme.
Eu prefer sa ma ghidez dupa ce imi spune intuitia si sa evit folosirea fructozei si a produselor care o contin si sa mananc fructe.
Fiecare insa are dreptul si posibilitatea de a alege ce crede de cuviinta din noianul de informatii pe care il gasim acum peste tot 🙂
mihai a zis
ah, si daca ati tradus articolul asta
http://www.townsendletter.com/May2009/agave0509.html
sau documentul original mentionat in articol, e totul si mai clar.
Claudia a zis
Cand ma documentez pentru a scrie un articol pe blog nu traduc pur si simplu un articol. Ma informez din mai multe surse. Asa cum se poate vedea si aici,la sfarsitul articolului sunt mentionate trei surse diferite. Articolul mentionat de tine nu il citisem dar e bine venit 😉
mihai a zis
Intre timp am descoperit referintele din josul articolului, precum si alte vreo 20 asemenea articole care copiaza aceeasi informatie in mare unele dupa altele. E greu sa iti dai seama de unde a pornit totul. In orice caz, ca sa nu spuneti ca sunt malitios gratuit, pentru ca doar am trecut articolul dvs si pe celelalte de pe internet prin filtrul propriu al gandirii, concluzia finala, trista pentru cei obisnuiti cu gustul dulce, e ca orice indulcitor am folosi, in mare e la fel de rau. O concentratie mare de zaharuri, nu conteaza ca provin din fructe, zahar rafinat, sau chiar miere, va declansa in corpul uman aceeasi reactie. Finalul ar trebui sa ne duca la o schimbare a stilului de viata, nu la renuntarea la anumite tipuri de alimente. Nu exista nimic 100% sanatos, cine nu e convins de asta, e doar visator.
Claudia a zis
🙂 Dar cine spune ca ar mai fi ceva 100% sanatos in ziua de azi? Insa una e sa consumi un produs crezand ca e bun si alta e sa ai niste informatii care iti lasa libertatea de a alege in cunostinta de cauza.
E foarte bine ca ai trecut aticolul prin filtrul gandirii proprii.
Nu stiu daca ai aruncat o privire si pe alte articole de pe blog. Ai fi observat ca exact pentru asta militez si eu si nu am pretentia ca detin adevarul absolut. In plus ai fi putut observa si ca sunt impotriva folosirii excesive a zaharului.
Si apoi hai sa fim corecti si sa recunoastem ca nu zaharul face rau ci excesul de zahar. Ca toate excesele de alta natura pe care le facem 🙂
ADU a zis
Așa este nu poti avea incredere in nimeni pt. ca unii sau altii au diferite interese, uitati-va la industria farmaceutica, alimentatie.Pai de unde atatea boli pe capul oamenilor, cu cat evoluam cica cu atat ne taiem craga de sub picioare. Așa că fiecare cum il taie capul și nocorcul în viață.
Ana a zis
Iooooi… si io care tocmai mi-am luat o sticluta si ii spuneam sotului sa isi indulceasca cafeaua cu de asta… Dar nu inteleg de ce ziceti ca e scump, eu l-am luat cu 2 lire (10 lei) din Aldi. Cit e in Romania? De fapt mici nu m-as mira sa fie foarte scump, daca mincarea indiana care aici e chiar si la o lira portia la noi e considerata delicatesa si e vreo 20 lei portia… De parca in Romania sint salarii de mii de euro!!! Bataie de joc.
Claudia a zis
Ana, nu mai stiu cum sunt acum preturile dar se invart, in functie de tip, marca, de magazinul de unde il cumperi etc, in jurul a 10 euro. Oricum pentru puterea de cumparare de la noi preturile sunt mari si nici macar nu e asa sanatos 🙁
Gabi a zis
Stiu ca si siropul de artar, pentru a ajunge in forma sa finala este procesat termic. In orice caz, asa cum ziceai si tu, nu produsul”X” sau „Y” ne face rau, ci noi insine daca facem excese…
Mirela a zis
Nu-l consumati este otravitor. am avut planta in curte, am adus-o acum 5 ani din Croatia, era mica, mica. Am confundat-o 3 ani la rand cu aloe vera. Cand a crescut f. mare , avea deja 3 ani am luat o frunza si spre mirarea mea nu era deloc suculenta, dar am pus limba totusi pe ea sa vad ce gust are. In maxim 5 minute mi s-a rosit gatul, simteam ca ma sugruma cineva si nu mai aveam aer. N-am stiut ce se intampla, am baut apa multa, pe gat m-am scarpinat pana la sange. Mi-am dat seama ca de la planta abia dupa caterva luni cand cineva care mi-a intrat iin curte m-a atentionat ca am o planta f. otravitoare.Siropul este la fel de otravitor. Semnalati cat mai multi cititori.
Claudia a zis
Multumim pentru informatie, Mirela!
anca a zis
buna seara ! cum pot obtine sirop de agave acasa?
Claudia a zis
Buna, Anca!
Imi parer rau dar nu am cum sa stiu asta. Sincera sa fiu din cate am citit nici nu cred ca se poate obtine sirop de agave acasa. Mi se pare ca e nevoie de o tehnologie complexa pentru a face asta.
anca a zis
multumesc! am lucrare de dizertatie despre agave…si imi trebuie foarte multe informatii
Claudia a zis
Cu placere. Gasesti pe site-urile din afara multe informatii despre agave 😉
Succes la examen! 🙂
ADINIA a zis
Cateva elemente de chimie organică lamuresc repede problema indulcitorilor. Capitolul ZAHARIDE ne invata despre monozaharide (glucoza si fructoza), dizaharide( zaharoza/ zaharul) si polizaharide ( amidonul, celuloza, glicogen). Formulele chimice ale acestora NU SE SCHIMBĂ NICIODATA ! Indiferent de provenienta lor . Procesele de prelucrare fizico-chimica sunt aceleasi, indiferent ca in malaxor se introduc agave, sfecla, artar, trestie sau cartofi. Totul este un comert dinamic si agresiv. Important este să nu ne lăsăm păcăliti de etichete si reclame manipulatoare care ne smulg banii din buzunar si timpul atat de pretios .
Mierea de albine este un DAR Dumnezeiesc, să-l pretuim și să-l folosim cu drag.Este un amestec echilibrat de glucoză și fructoză, pe care-l prepara chiar natura prin mestera albină. Succes in noul an.
Claudia a zis
Multumesc, Adinia!
Da, asa este, cel mai bun si mai natural indulcitor tot mierea ramane 🙂
George a zis
In cartea Anticancer ,autorul american recomanda ca cel mai sănătos pentru bolnavii de cancer siropul de agave,nerecomandand zaharul sau mierea de albine.Ce sa mai cred.
Claudia a zis
Sincera sa fiu… mai bun ca mierea care e 100% produs natural nu cred ca exista…
AriS a zis
Recomandarile americanilor sunt pentru americani, ei au alte chimicale in podusele lor, in solul, flora etc sunt diferite. Deci, nu trebuie adopatate sfaturi ne-locale, ca nu se transfera!:)
Romanii pot citi cartea Dr. Chirila, „spune NU cancerului”, referitoare la prevenirea cancerului si acolo le recomanda mierea!:)
https://www.doctorulzilei.ro/prof-dr-pavel-chirila-nu-hrani-cancerul-greseli-grave-de-alimentatie-care-te-imbolnavesc/
Ali a zis
Dar siropul de orez? Este la fel de daunator precum cel de agave? Nu difera procedeul de obtinere?
Claudia a zis
Ali, sincer, nu stiu dar presupun ca da pentru ca se extrage, nu?
Adriana a zis
Eu cred ca e o confuzie mare in articolul tau..siropul de agave nu este acelasi lucru cu necatrul de agave…intamplator chiar zilele trecute am vazut un documentar despre sirop vs nectar de agave…putina informare in plus nu ar strica…
Claudia a zis
Draga mea, sursele mele de informare nnu sunt canalele TV.
https://en.wikipedia.org/wiki/Agave_nectar
Conform wikipedia …
Agave nectar (more accurately called agave syrup) is a sweetener commercially produced from several species of agave, including Agave tequilana (blue agave) and Agave salmiana.[1][2] Agave syrup is sweeter than honey and tends to be less viscous. Most agave syrup comes from Mexico and South Africa.
Asa ca… nu stiu ce ai vazut tu. Stiu ce informatii am citit eu si ce motive am sa consider ca nu e chiar asa sanatos precum se zice.
Deh.. reclama, sufletul comertului 😉
Mircea Banu a zis
Siropul de agave e într-adevăr o mizerie de marketing, dar dincolo de asta e doar un alt îndulcitor. Nu ştiu de unde îţi iei informaţiile, dar sunt exagerate şi incorecte. Nu există nici un îndulcitor cu raport de 9:1 fructoză la glucoză. Nu iei în calcul şi apa care e cam un sfert din siropul ăla. Plus că orice îndulcitor cu conţinut mare de fructoză o să fie mai dulce decât zahărul obişnuit şi deci folosit în cantităţi mai mici. Fructoza e de 1.4 ori mai dulce decât sucroza, adică zahărul comun. Şi ba da, în natură există un îndulcitor cu raport mai mare de fructoză la glucoză: mierea. Iar HFCS are mai puţină fructoză decât glucoză. Nu e produs pentru a subjuga populaţia globală şi pentru a-i distruge sănătatea. E pur şi simplu mai viabil din punct de vedere economic pentru că îndulceşte mai tare, deci se poate folosi în cantităţi mai mici şi e obţinut mai uşor din materie primă mai ieftină decât zahărul. Şi fructoza şi levuloza e unu şi acelaşi lucru, nu contează dacă sunt în fructe sau în laborator. Fructoza e un monozaharid, la fel ca glucoza. De fapt e un isomer al glucozei, adică are aceeaşi compoziţie chimică, dar o structură diferită. I se mai zice levuloză la fel cum glucozei i se mai zice dextroză. Dextra şi levo adică stânga şi dreapta. O soluţie de glucoză e considerată o substanţă activă optic, adică roteşte planul luminii polarizate către dreapta (dextra – dextroză) pe când o soluţie de fructoză şi ea activă optic îl roteşte către stânga (levo – levuloză). Să continuăm. Deci am stabilit că fructoza şi levuloza sunt unu şi acelaşi lucru, deci nici una nici ailaltă nu se digeră în maţe cum zici tu. Digestia înseamnă să descompui elemente complexe în elemente simple care pot trece din maţe mai departe în sânge şi fructoza cum e un monozaharid, deci un element simplu pe care intestinul subţire nu mai ştie cum să-l fracţioneze mai mult şi care e suficient de mic să treacă în sânge, asta şi face. Într-adevăr, spre deosebire de glucoză care poate fi folosită direct de celule, ea are nevoie să treacă mai întâi prin ficat care o transformă fie în glucoză fie în slănină, proces care durează şi care nu face mai mult rău corpului decât orice altă substanţă consumată în cantităţi nesimţite. Că vine din fructe sau din laborator în sânge ea funţionează fix la fel. Singura dinferenţă, dacă e mâncată în fructe e posibil să nu fie absorbită din maţe în sânge pentru că fructul ăla conţine şi multe fibre insolubile şi fructoza aia e posibil să fie prinsă acolo, deci corpul nu ajunge să o folosească. Asta nu inseamnă că e mai bună sau mai rea ci doar indisponibilă. Nu ştiu, aş putea să continui până mâine. Îţi apreciez efortul de a scrie un articol destul de lung despre ceva, dar dacă tot simţi nevoia să faci pe profesoara, măcar documentează-te bine înainte să scrii ceva. Sunt deja prea mulţi proşti pe lumea asta şi cu felul ăsta de informaţii nu faci decât să contribui şi tu la asta. Intenţia mea nu e de a te enerva ci de a te face să înţelegi că ai dat nişte informaţii greşite. Sunt convins că nu a fost cu rea intenţie ci pur şi simplu din comoditatea de a nu verifica din surse ştiinţifice nu adhoc de pe net nişte informaţii elementare.
O seară bună!
Claudia a zis
Imi pare rau sa te dezamagesc dar nu tin sa fac pe profesoara si nu am aceasta aroganta asa cum poate o au unii.
Stii, uneori chiar daca ai impresia ca stii tot… nu ai cum sa stii tot. Asa ca nu suntem perfecti, clar.
De unde ma documentez?
Pai deja scriind asta la inceput mi-ai spus clar ca nu ai citit articolul decat cu intentia de a gasi ”motiv de discutii contradictorii” sau de a ”ma pune la colt” pentru ca nu mi-am facut temele.
Sursele sunt scrise la finalul articolului si cu siguranta sunt mult mai de incredere decat ceea ce citim prin partea asta de internet in grai romanesc.
Nu am de gand sa imi dau doctoratul in stiinta dar nici nu sunt atat de proasta sa cred chiar orice ”misca” pe aici.
Chiar daca informatiile de aici nu sunt de o acuratete stiintifica…perfecta, imi mai folosesc si intuitia atunci cand citesc ceva. Si intuitia imi spune ca acest sirop nu este ceea ce se crede/spune a fi. Desi multi in ridica in slavi.
Intrebarea mea… ma rog..marea mea mirare ar fi… de ce voi, astia care stiti atat nu contribuiti cumva prin cunostintele voastre, fara a fi aroganti in explicatii, la educarea oamenilor?
Cu rabdare si modestie 🙂
Chiar daca facem lectii de fizica si chimie in scoala nu toti avem aceste inclinatii spre a retine si intelege unele lucruri.
Daca ar fi multe site-uri in care se sa explice pe intelesul tuturor chestii sa le zicem ”tehnice” oamenii nu ar mai fi asa de dezorientati si nu ar mai avea inclinatia de a crede orice si din orice sursa.
Si stii ce e mai deranjant la comentariu tau? Nu neaparat tonul arogant in care pui problema sau faptul ca te legi de unele lucruri si nu intelegi mesajul articolului dorind practic sa scoti in evidenta cunostintele tale de fizica si chimie ci faptul ca vii cu un astfel de comentariu pe un site modest ca si trafic cand ai putea sa iei atitudine pe site-uri mari care cu adevarat dezinformeaza cu buna stiinta. Nu dau exemple pentru ca nu ar fi corect.
Sau poate ai vrut doar sa iti faci link building dat fiind ca articolul este pe prima pagina in cautarile Google…
Nici eu nu am vrut sa te enervez prin raspunsul meu si sper sa fi inteles mesajul pe care am vrut sa ti-l transmit. Nu am timp sa scriu aici mii de cuvinte (deja am scris prea mult) dar sper sa citesti printre randuri si sa intelegi.
O zi frumoasa”
Mircea Banu a zis
Stai liniştită că nu vreau să redirecţionez publicul tău către mine. Nu e genul meu de public. Am ajuns la tine pe site tocmai pentru că e printre primele în căutările google, ceea ce nu-l face modest, ba chiar dăunător. Eu am dat search pe google ca să aflu preţul mediu la siropul de agave, pentru că sunt idioţi care-mi cer să le fac produse raw, idioţi care rămân în stadiul de idioţi tocmai pentru că citest articole prost documentate care apar în top search pe google, pentru că lucrurile proaste se propagă mult mai uşor. Apreciez intenţia ta de a demitiza un îndulcitor ridicat în slăvi, dar faci greşeala să te duci în extrema cealaltă. Ţoţi bloggeri au tendinţa asta de a duce lucrurile fie într-o extremă, fie în cealaltă, o abordare tâmpită, din perspectiva mea. Şi da, sunt de părere că dacă nu ştii şi nici nu înţelegi ceva, mai bine nu te apuci să scrii despre lucrul respectiv, nu ajuţi cu nimic, ba mai mult, încurci. N-am nici cea mai mică inteţie să te supăr sau să par arogant. Nu mă simt deloc deştept, chiar am impresia că ştiu foarte puţine lucruri însă am pretenţia ca pe alea pe care le ştiu, să fiu sigur că sunt cât mai apropiate de adevăr, atâta tot. Nu mă enervezi tu personal, ci atmosfera asta de prostie cronicizată din societate, la care contribui şi tu chair dacă ai avut cele mai bune intenţii şi sunt convins că le-ai avut. Îmi pare rău pentru stilul în care scriu, în realitate dacă ar fi fost să-ţi spun faţă în faţă lucrurile astea ţi-ai fi dat seama ca nu vorbesc pe un ton ridicat şi arogant, dar astea sunt neajunsurile netului.
O zi dulce, cu un raport de glucoză la fructoză optim. 🙂
Claudia a zis
Poate ma repet dar nu am scris aici o parere personala ci am facut un articol inspirat din alte articole pe care le-am considerat credibile si care sunt trecute la sursa in finall.
Ramane totusi o intrebare fara raspuns… de ce, in loc sa critici nu faci ceva pentru ”stabilirea adevarului” si indreptarea situatiei?
Ma ofer sa popularizez eventualele tale postari pentru ca avem la urma urmei acelasi interes.
Daca mi-ai rasfoit blogul poate ai vazut ca am declarat ca nu sunt atotstiutoare ci militez exact pentru ce militezi tu. Ca omul sa nu creada ci sa se documenteze.
Gandul de a scrie acele articole in 2012 mi-a venit tocmai de la faptul ca in unele site-uri cu trafic foarte mare informatiile, preluate din afara erau trunchiate si prezentate ”conform” cu interesul respectiv.
Sincer.. prefer o informatie nu tocmai stiintifica, cum e a mea, dar mai aproape de adevar, decat una cosmetizata din dorinta de a vinde cu orice pret.
Asa rea cum e stiinta mea, sau, ma rog, dezinformarea mea…. raman la parerea ca acest sirop de agave e daunator sanatatii si ca nu este nici pe departe raw asa cum multi care tin acest regim de viata, cred.
Si daca prin cuvintele scrise aici, asa cum or fi ele, mai de gospodina neinformata, am reusit sa pun un semn de intrebare celui ce le citeste, referitor la acest sirop de agave, atunci eu sunt multumita chiar de nemultumesc pe cei ce stiu mai multa chimie decat mine 😉
O zi senina sa ai!
gicone a zis
Foarte bun articolul. Felicitari !
Claudia a zis
Multumesc 🙂
cuier viorica a zis
Azi am cumparat sirop de agave,acum nu mai am pofta sa il consum desi scrie BIO.imi pare tare rau.
Claudia a zis
Viorica, nu se intampla nimic rau daca il consumi. Adica daca il consumi doar acum ca tot l-ai cumparat. Nu vad sa aiba un efect chiar asa devastator daca e folosit o data sau foarte rar.
Ideea e sa tinem cont ca desi se tot zice ca e cel mai cel…nu prea e…
Asa nici zaharul nu e bun. Deci ar fi pacat sa il arunci ca nu e chiar toxic. Sper sa intelegi ce zic. Fiind si bio banuiesc ca ai dat si o gramada de bani pe el….
Elena Petrescu a zis
indicele glicemic nu este acelasi lucru cu conţinutul de glucoză/
geo a zis
E complicata chimia si 99% din cei cu care discut mi-au spus ca nu le-a placut deloc in scoala …. trageti singuri concluziile !
Enache Cristian a zis
Exagerati! Chiar asa deminralizare de la fructoza? In miere mai este multa fructoza si nu ati spus nici un cavant! In plus siropul de agave este scump deci altceva.,Inulina nu este asa pacatoasa cum descrieti! Ne oferiti o reteta de indulcitor cu indice glicemic 0 si cu gust la fel de bun ca al mierii?
AriS a zis
F. bun articolul, intuitiv am avut mereu semne de intrebare referitoare la nectarul si siropul de agave, ala de artar, uleiul de nuca de cocos tocmai fiindca sunt comercializate in toata lumea, de aceleasi monopoluri.
Cam ce reglementari de calitate sa asteptam de la o mana de exportatori canadieni pentru siropul de artar, ori de la cativa mexicani pentru agave, ori sri-lanlezi pentru ulei de nuca de cocos?!
Nu le ocolesc cu totul, dar fiind ‘exotice’, deci nici traditionale ori locale, nu cred ca trebuie sa fie acceptate pe mesele noastre ptr consum zilnic!