• Contact
  • Scriu si aici

Lecturi de Mămică



  • Home
  • Recenzii cărți
  • Retete Video
  • Itinerarii de vacanta
  • Beauty & Fashion
  • Cultura generala
    • Educatie
  • Practic și Util
    • Recomandari

iunie 27, 2012 · 64 Comments

Turmericul – condimentul medicament

Sănătate

În ultimul timp se aude din ce în ce mai des, în presă sau la televizor, despre beneficiile unor produse, cum ar fi sucul de Noni sau fructele de Goji, despre care nu se ştia prea multe până acum, dar care au în spate puternice campanii de marketing cu ajutorul cărora multe dintre acestea au fost aduse în centrul atenţiei noastre.

Mai puţin însă se vorbeşte despre proprietăţile miraculoase ale unei plante folosite încă de mii de ani ca şi condiment în ţări ale continentului asiatic. Are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene şi ajută în lupta cu boli ca diabet, alergii, artrită, Alzheimer, boli de inimă şi multe alte boli cronice. Prin calitatile lui deosebite este cel mai îndreptăţit să fie inclus în categoria “superalimentelor”, adică a alimentelor cu reale beneficii pentru sănătatea noastră.

Este vorba de turmeric, o mică plantă originară din India şi a cărei rădăcină formată din mai multi rizomi se foloseşte pentru obţinerea condimentului numit “turmeric” dar şi a extractului medicinal numit “curcumină”. Aparţine familiei Zingiberaceae, din care face parte şi ghimbirul şi este folosit ca şi condiment în India, de mai bine de 3000 ÎC. Din radăcina uscată de turmeric se obţine un condiment de culoare galben portocalie folosit în special în bucătăria indiană dar şi în cea din Asia de Sud sau în Orientul Mijlociu, el fiind pricipalul ingredient al prafului de curry (care este un amestec de mai multe condimente). Mai este utilizat ca şi conservant în mâncăruri, în cosmetică, în medicina tradiţională dar şi pentru vopsirea hainelor. Astfel, proprietăţile lui benefice pentru sănătate au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. În India se folosea ca ajutor împotriva durerilor de stomac, a problemelor pielii, a problemelor musculare sau în artrită, iar în China a fost folosit ca şi analgezic împotriva colicilor, a hepatitei sau a durerilor în piept.

Efectele benefice ale turmericului asupra sănătăţii

Principalul component al turmericului este curcumina. Ea este un polifenol de culoare galben portocalie care împrumută culoarea sa plantei din care provine, este extrasă din acesta sub formă de pudră solubilă în ulei, nu are aromă sau gust specific. Ea a atras atenţia cercetătorilor prin proprietăţile sale curative deosebite, prin acţiunea sa ca antiinflamator şi antioxidant. În afară de curcumina, turmericul mai conţine niveluri mari de fier şi mangan dar şi mici niveluri de vitamina B6 şi potasiu, vitamine şi minerale atât de necesare pentru sănătatea noastră.

Ca şi antioxidant, curcumina este capabilă să neutralizeze radicalii liberi, chimicalele care trec prin corp şi creează mari daune celulelor sănătoase şi membranei celulelor. Acest lucru o face să fie de ajutor în boli precum artrita în care caz radicalii liberi sunt responsabili de dureroasele inflamaţii ale articulaţiilor. Combinaţia proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii din turmeric explică de ce, în cazul folosirii regulate în mâncare a acestuia de către persoanele cu artrită reumatoidă, aceştia au reuşit să aibă o îmbunătăţire a stării de sănătate comparabilă cu cazul în care luau fenilbutazonă pentru ameliorarea simptomelor. Numeroase studii au arătat că efectele antiinflamatorii ale curcuminei se pot compara cu medicamente puternice cum ar fi hidrocortizonul sau fenilbutazona dar spre deosebire de medicamente, care dau efecte secundare (ulcer, scăderea celulelor albe, sângerări intestinale), curcumina nu produce efete toxice asupra organismului.

S-a constatat de asemenea că turmericul îmbunătăţeşte activitatea ficatului, având efecte asupra capacităţii acestuia de a detoxifia chimicalele xenobiotice, adică acei compuşi chimici care se găsesc în organism, dar care nu sunt produşi de către acesta. Prin componentele sale, turmericul este un puternic protector cardiovascular: curcumina este capabilă să prevină oxidarea colesterolului iar vitamina B6 ajută la controlarea nivelului de homocisteina din corp.

Cercetări de ultimă oră au arătat că principalul constituent al turmericului, curcumina poate cauza o creştere modestă dar măsurabilă a nivelului unei proteine numită Peptida Antimicrobiană Catelicidina (CAMP) care este o componentă importantă a sistemului nostru imunitar, cunoscută pentru rolul său în prevenirea infecţiilor. Rolul acesteia este de a identifica agenţii patogeni (bacterii, viruşi, fungi etc.), chiar şi atunci când organismul îi întâlneşte pentru prima dată şi de a ajuta la îndepărtarea acestora. Orice compus natural care poate influenţa sau ridica nivelul CAMP este de importanţă majoră pentru sănătate deoarece întăreşte sistemul imunitar şi constituie o bariera împotriva instalării bolilor cronice. Se ştia de ceva vreme că Vitamina D este un puternic potenţator al activităţii CAMP iar studiile recente au arătat că Vitamina D si curcumina luate împreună acţionează sinergic în lupta împotriva infecţiilor şi inflamaţiilor sistematice prin proprietăţile lor antiinflamatorii şi antioxidante.

Dar poate că una dintre cele mai benefice proprietăţi ale curcuminei este capacitatea sa de a lupta împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase. Un număr foarte mare de lucrări ştiinţifice au reuşit să demonstreze o parte din căile prin care aceasta îşi exercită puterile vindecătoare, cercetătorii descoperind mai bine de 100 de moduri în care acţionează aceasta la nivelul celulei. S-a demonstrat astfel că inhibă proliferarea celulelor din tumori, scade inflamaţiile, opreşte procesul de transformare a celulelor normale în celule canceroase, inhibă sinteza unei proteine care pare a fi instrumentul formarii de tumori, ajută corpul să distrugă celulele canceroase astfel ca acestea să nu se mai răspândească în corp, ajută la prevenirea dezvoltării de vase de sânge suplimentare care să alimenteze celulele canceroase, fenomen cunoscut sub numele de angiogeneză.

Cum se foloseşte turmericul?

Turmericul îl găsiţi sub formă de condiment la magazinele naturiste. Îl puteţi folosi ca să vă preparaţi în casă propriul amestec de curry combinând coriandru, seminţe de schinduf, seminţe de chimen, chilli, seminţe de muştar, boabe de piper negru, sare. Sau puteţi să îl adăugaţi direct, la diferite mâncăruri cum ar fi chutney (amestecuri de condimente, fructe şi legume), îl puteţi folosi la condimentarea murăturilor, alături de muştar, la mâncăruri gătite cu carne de pui, raţă, curcă, orez, ca şi dressing pentru salate sau cu legume (de exemplu folosit împreună cu conopida ajută la prevenirea cancerului de prostată). Mai multe exemple de reţete în care am folosit la gătit turmeric puteţi găsi pe celalat blog al meu, lecturisiarome. NOTA: Turmericul il puteti cumpara si online de la magazinele naturiste (dati click aici pentru oferta).

Atenţie însă în ce cantităţi îl folosiţi la gătit deoarece aroma sa pătrunzătoare devine şi mai puternică atunci când este gătit aşa că nu trebuie folosit decât în cantităţi mici. De asemenea trebuie să fiţi atenţi la modul în care îl folosiţi în bucătărie deoarece colorează foarte uşor tot ce vine în contat cu el.

Curcumina este rapid absorbită la nivelul ficatului şi al intestinelor şi de aceea este recomandat să fie folosită împreună cu piperul negru, acesta conţinând o substanţă numită piperină care împiedică absorbţia prea rapidă a curcuminei.

Pentru întărirea sistemului imunitar se poate folosi şi sub formă de ceai împreună cu ghimbir şi suc de lămâie sau chiar fiert în lapte.

Amestecat cu unt sau diluat cu iaurt el devine un excelent medicament pentru tratarea problemelor de la stomac şi consumat sub formă de pastă el ajută la regenerarea ficatului. Sucul proaspăt obţinut din rădăcina de turmeric, luat zilnic ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.

De asemenea este de mare ajutor la eliminarea ţesutului adipos şi a celulitei din corp. Amestecat cu miere în proporţii egale şi luat de doua ori pe săptămână merge de minune pentru slăbit deoarece curăţă corpul de toxine şi diminuează retenţia de apă.

Turmericul poate fi folosit în alimentaţia copiilor precum şi pentru tratarea diferitelor boli ale acestora. Diluat în lapte el se foloseşte în mod tradiţional pentru tratarea tusei iritative la copii, două lingurite de turmeric amestecate cu un pahar plin de lapte fiind un tratament bun pentru copii care au astm sau bronşită. De asemenea pudra de turmeric în combinaţie cu seminţele de chimen reprezintă un bun mod de a trata răcelile la copii.

Curcumina, extrasă din turmeric, se mai găseşte şi sub formă de suplimente naturiste la magazinele de profil dar puteţi să va faceţi şi voi acasă propriul preparat, o microemulsie obţinută amestecând  cu blenderul o linguriţă de praf de curcumină, gălbenuşurile de la 1 sau 2 ouă de găină şi o lingură sau două de ulei de cocos.

Eu v-am scris doar despre o parte din multiplele beneficii ale turmericului dar sper că am reuşit să vă atrag atenţia şi să vă provoc să îl folosiţi cât mai des la gătit.

ce am citit :

lectura 1 , lectura 2 , lectura 3 , lectura 4

« Siropul de agave – un îndulcitor rafinat şi dăunător sănătăţii
Vitamina D, un prieten de nădejde al sistemului imunitar »

Comentarii

  1. Lucian Toma a zis

    august 28, 2012 la ora 8:57 am

    Foarte bun, cel mai bun articol in romana despre turmenic. Multumesc!!!!!!

    Răspunde
    • Claudia a zis

      august 28, 2012 la ora 1:22 pm

      Cu placere. 🙂 Iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-a placut articolul.
      Sper sa mai revii si iti faca la fel de mare placere sa citesti si alte articole de pe blog.

      Răspunde
      • cristi a zis

        mai 16, 2014 la ora 3:30 pm

        Salut.cum se poate folosi pentru cancer la stomac.?

        Răspunde
  2. rodica a zis

    octombrie 12, 2012 la ora 7:56 am

    F interesant articolul.Multumesc !!!

    Răspunde
  3. mijnzeep1 a zis

    ianuarie 16, 2013 la ora 6:56 pm

    http://mijnzeep.wordpress.com/2013/01/16/curcuma-longa-soap/

    Răspunde
  4. Katy a zis

    mai 13, 2013 la ora 5:31 pm

    FOARTE FRUMOS SCRIS,PE INTELESUL TUTUROR!AM AUZIT SI EU DE PROPRIETATILE ACESTUIA SI MI-AM CUMPARAT DOUA PUNGULITE:ABIA ASTEPT SA INCEP SI SPER SA DEVINA UN OBICEI!

    Răspunde
    • vasile negrea a zis

      iulie 28, 2013 la ora 8:09 pm

      MAI EXISTA INCA O PROPRIETATE

      Răspunde
      • vasile negrea a zis

        iulie 28, 2013 la ora 8:15 pm

        are o sumedenie de beneficii-este un condiment fantastic!

        Răspunde
  5. Anca a zis

    august 30, 2013 la ora 8:05 pm

    Daca nu ma impac cu ouale crude si vreau sa iau turmeric pt cresterea imunitatii si regenerarea ficatului in ce fel de combinatii il pot lua? Multumesc

    Răspunde
    • Claudia a zis

      septembrie 2, 2013 la ora 1:25 pm

      Anca, turmericul se poate pune aproape in orice mancare. Chiar si in lapte 😉
      Eu folosesc des la gatit turmeric, in functie de inspiratia de moment si in general il adaug spre sfarsit pentru a ii pastra proprietatile.
      Gasesti retete in care am folosit turmeric pe blogul culinar. Iata aici un exemplu
      http://aromeculinare.wordpress.com/2013/07/16/supa-cu-dovlecel-si-turmeric/

      Răspunde
  6. Maria a zis

    septembrie 11, 2013 la ora 1:34 am

    Multumesc pentru articol. Deja consum turmeric cu miere, cu lapte.

    Răspunde
    • Claudia a zis

      septembrie 11, 2013 la ora 5:41 am

      Cu placere,Maria.Ma bucur ca ti-am fost de ajutor 🙂

      Răspunde
  7. edith popescu a zis

    noiembrie 9, 2013 la ora 11:36 am

    Felicitari , pentru felul in care detaliezi intrebuintarile acestui produs.. Mi-as dori sa-l procur…te rog ajuta-ma..! pentru articulatii pot folosi planta sau praful ..sau cum ma poti sfatui …si de unde il procur …? Iti multumesc , anticipat ..si-ti doresc , sanatate ..

    Răspunde
    • Claudia a zis

      noiembrie 10, 2013 la ora 2:24 pm

      Multumesc, Edith! 🙂
      Turmericul il gasesti de cumparat la magazinele naturiste gen Plafar iar pretul difera in functie de marca si e undeva in jurul a 10 ron un pliculet.
      Din pacate sfaturi mai multe in ce priveste folosirea lui in cazul bolii tale nu iti pot da deocamdata dar daca gasesc ceva informatii despre acest subiect in cautarile mele iti spun negresit.
      Sanatate si tie!

      Răspunde
      • maryna a zis

        noiembrie 17, 2014 la ora 11:25 pm

        f interesant articolul, si multumim ptr. numeroasele informatii. eu as avea mare nevoie de o cura cu turmeric, in mai multe afectiuni. ..sunt in italia si nu stiu sub ce nume si de unde il pot procura…am vazut un filmulet unde turmericul este folosit si pentru petele de pe fata,( 2 lingurite de praf si jumatate suc de la o lamaie) in fiecare zi ptr 3 sapt. cate 20 min pe zi..e adevarat? multumim de informatii.

        Răspunde
        • Claudia a zis

          noiembrie 18, 2014 la ora 6:34 am

          Maryna, multumesc pentru aprecieri. Turmericul are foarte multe intrebuintari si nu am cum sa le stiu pe toate. Sunt foarte multe articole stiintifice, cercetari, studii efectuate despre el care demonstreaza beneficiile folosirii acestuia si din pacate nu le pot sti pe toate. Daca locul in care ai gasit informatia respectiva ti se pare de incredere eu zic sa incerci si sa testezi aceasta reteta. Rau nu vad de ce ti-ar face pentru ca nici lamania si nici turmericul nu stiu sa aiba efecte negative. Turmericul mai este cunoscut si sub numele de curcuma. De fapt substanta care ii da aceste proprietati este curcumina Incearca sa cauti dupa denumirea asta.Sigur este si in Italia 🙂
          Daca testezi reteta si esti multumita de rezultat, te rog sa revii cu un comentariu si sa ne spui si noua.Poate vor si altii sa il foloseasca pentru aceeasi problema si le-ai da o mana de ajutor 🙂

          Răspunde
      • alisuk777 a zis

        noiembrie 2, 2016 la ora 8:35 am

        Turmeric…am gasit la 3.6 lei = 70 grame

        Răspunde
  8. Gina Bradea a zis

    ianuarie 17, 2014 la ora 7:45 am

    Excelent articol si foarte util,felicitari!

    Răspunde
    • Claudia a zis

      ianuarie 17, 2014 la ora 7:49 am

      Multumesc,Gina. Ma bucur ca ti-a placut 🙂

      Răspunde
  9. Gianina a zis

    ianuarie 18, 2014 la ora 10:04 am

    Fain articol,multumim!Eu mi-am cumparat saptamana trecuta,la kg,fara sa stiu de proprietati,am vrut sa-l incerc tot auzind de el la bucatari la tv…imi place si aseara am pus un pic si-n cus-cus.
    Spor!

    Răspunde
    • Claudia a zis

      ianuarie 18, 2014 la ora 5:13 pm

      Cu placere!
      Ma bucur ca ti-a placut si ti-a fost de ajutor.
      Daca mai treci pe aici ai sa ma vezi si alte retete cu turmeric pentru ca eu il folosesc des 🙂

      Răspunde
      • donya a zis

        martie 20, 2014 la ora 5:59 pm

        Claudia intr-un articol pe care lam citit spuneai ca se adauga 2 linguri de pudra la un pahar de lapte. Esti sigura ca este corect 2 linguri? Mi se pare foarte aromat si stiu de la sotul meu ca se foloseste cate un varf de lingurita… Apoi te rog sa imi spui,in ce cantitate se poate lua cu miere,impotriva tesutului adipos. Parti egale, asta nu este o cantitate. Cand ai timp,te rog sa imi scrii 🙂

        Răspunde
        • Claudia a zis

          martie 20, 2014 la ora 6:12 pm

          Nu imi dau seama unde am scris doua linguri la un pahar 🙂 Daca imi poti spune in care alt articol am scris asta pot verifica daca am scris gresit 🙂
          In al doilea rand…eu nu am dat o reteta in ce priveste folosirea lui in combinatie cu miere pentru reducerea tesutului adipos. Acesta este un exemplu de cum se poate folosi iar sursa de unde am luat acest exemplu se gaseste in lectura 2 (vezi in josul paginiI). Iar acolo exact asa este scris, in parti egale 🙂
          Retete in care am folosit personal si deci testat turmeric gasesti pe celalalt blog, lecturisiarome.ro 🙂

          Răspunde
  10. Violeta a zis

    februarie 21, 2014 la ora 3:49 pm

    foarte interesant si ma bucur cand intalnesc oameni pasionati de aceste condimente bune ,cu adevarat!
    Violeta

    Răspunde
  11. donya a zis

    martie 20, 2014 la ora 6:33 pm

    Turmericul poate fi folosit în alimentaţia copiilor precum şi pentru tratarea diferitelor boli ale acestora. Diluat în lapte el se foloseşte în mod tradiţional pentru tratarea tusei iritative la copii, două linguri de turmeric amestecate cu un pahar plin de lapte fiind un tratament bun pentru copii care au astm sau bronşită. De asemenea pudra de turmeric în combinaţie cu seminţele de chimen reprezintă un bun mod de a trata răcelile la copii. //////Tot ce te-am intrebat eu exista in articolul scris de catre tine. Ca este foarte benefic stiu de la oameni care il folosesc de 50 de ani,doar ca vroiam sa stiu ceva concret la cantitati. Multumesc frumos 🙂

    Răspunde
    • Claudia a zis

      martie 20, 2014 la ora 6:38 pm

      Da, in sursa scrie doua lingurite de turmeric.S-a strecurat o greseala din pacate pe care o voi corecta acum. Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia 🙂
      Din pacate nu am cum sa iti dau informatii mai multe decat ceea ce am citit si gasesti la surse 🙂
      Acesta este un articol care se bazeaza pe niste lecturi facute de mine, fiind deci un articol „teoretic”. Practica e, asa cum spuneam pe celalalt blog.
      Turmericul se poate folosi in zeci de moduri.Trebuie doar sa ne documentam si sa testam. Eu aici indemn la documentare. Atat. 😉
      Nu stiu unde locuiesti tu dar pe aici pe la noi abia de curand a inceput a fi folosit turmericul 🙂

      Răspunde
      • donya a zis

        martie 20, 2014 la ora 6:59 pm

        Eu traiesc in Elvetia,dar sotul meu este cetatean Turc si de la el am invatat,apoi noi traim si in Turcia,la granita cu Siria si este foarte folosit in ambele tari. Se foloseste chiar si la dulciuri doar ca pentru mine este prea mult :)) Bravo Claudia ,ajuta-i pe oameni cu informatii noi. Toate cele bune!!!

        Răspunde
  12. Gabriel a zis

    aprilie 24, 2014 la ora 8:16 am

    Stimate doamne/domni,
    Lecturând o mare parte din comentariile şi recomandările d-voastră am observat că, unele, sunt bazate pe diverse trimiteri către alte surse de informare.
    Parte dintre cititori pot fi şi oameni ce au diverse afectiuni ce nu pot suporta astfel de condimente-medicament sau o pot face doar cu încuviinţarea unui medic(priceput, fireşte). Fără să creez furtuni într-un pahar cu apă, aş recomanda celor ce postează diverse reţete, amestecuri…etc, să o facă doar dacă au încercat pe „propria piele” astfel de combinaţii şi rezultatele acestora. Cât mai multe detalii despre experienţele trăite de d-voastră(în folosirea acestor plante, condimente…etc) nu va face decât să ne aducă o informatie corectă, verificabilă si foarte utilă tuturor „căutătorilor” de sănătate şi nu numai.
    Vă multumesc, tuturor!
    Gabriel

    Răspunde
    • Claudia a zis

      aprilie 24, 2014 la ora 8:43 am

      Gabriel, iti inteleg punctul de vedere insa…stii cum se spune, ce pentru mine e bine pentru tine e posibil sa nu fie. Asa ca, a spune: mie mi-a fost bine deci fa si tu la fel este o afirmatie hazardata. La fel si reciproca.Daca cineva a incercat si testat si a fost multumit, asta nu inseamna ca imi va fi si mie de folos tot la fel.
      Suntem unici la nivel metabolic si deci diferiti.
      Eu sunt de parere ca trebuie sa ne informam mai mult, din cat mai multe surse pe cat se poate credibile si apoi sa decidem ce e bine pentru noi.
      A ne lua doar dupa experientele altuia nu reprezinta o solutie.Parerea mea 🙂

      Răspunde
      • gabriel a zis

        aprilie 28, 2014 la ora 8:47 pm

        Sunt de acord cu dorinta d-voastra de a ne informa cat mai mult. Din punctul meu de vedere informatia nu ar trebui sa fie, neaparat, multa. As prefera o informatie cat mai „curata”, filtrata de fiecare dintre noi pe baza unor experiente traite si nu auzite. Personal n-as recomanda nimanui o reteta ce mie mi-a fost de folos ca pe „leacul minune” in toate cazurile de acest fel.
        Pe scurt, am dorit sa fac un apel, la sinceritate, catre toti cei cei ce vor dori sa posteze diverse retete, sfaturi, detalii sau informari despre subiectele abordate.
        Va multumesc pentru intelegere!
        Cu respect, Gabriel

        Răspunde
        • Claudia a zis

          aprilie 29, 2014 la ora 5:10 am

          Nu stiu daca ai rasfoit tot blogul meu, Gabriel. Ai fi putut observa ca nu prea obisnuiesc sa dau sfaturi despre cum se fac anumite lucruri.Retete testate de mine am pe celalalt blog, lecturisiarome. Acesta este facut cu intentia clara de a dori sa informez si din dragostea pentru lectura.
          Problema noastra, a romanilor, in general, este aceea ca una doua ne luam dupa retete din diferite locuri,testate sau nu, in loc sa ne informam.Sa cititm mai mult si sa vedem daca acea reteta ni se potriveste. Da, e greu sa faci un efort sa cauti si sa citesti niste informatii pe site-uri din afara, in limbi straine si sa incerci sa filtrezi informatia. Insa nu e imposibil. Sunt site-uri in afara cu informatii deosebite si cu un pas inaintea a ce se citeste pe la noi. Sunt carti si teorii despre care romanii nu prea au auzit si se persista in a crede in cele vechi care dincolo sunt deja istorie.Un exemplu: teoria conform careia grasimile saturate sunt rele. Ei, nu prea e asa…
          Dar, la urma urmei, suntem diferiti nu numai la nivel metabolic 😉

          Răspunde
  13. bona ventura a zis

    iunie 27, 2014 la ora 9:27 pm

    Ceace nu ai spus despre curcuminoida este ca aceasta este putin biodisponibila si numai luata impreuna cu piperina si alti antioxidanti sinergici poate fi asimilata mai bine.

    Răspunde
    • Claudia a zis

      iulie 4, 2014 la ora 5:18 am

      Ai dreptate, nu am spus aici, in acest articol dar am vorbit despre asta pe celalalt site: http://lecturisiarome.ro/2014/01/cum-gatim-cu-turmeric-sugestii-si-retete/
      Oricum, despre turmeric inca se pot scrie pagini intregi. 🙂

      Răspunde
  14. Chibzui georgiana a zis

    iunie 2, 2015 la ora 4:14 pm

    Buna sunt an Anglia a-mi poate spune cineva de unde pot cumpara aces turmeric

    Răspunde
    • Claudia a zis

      iunie 2, 2015 la ora 4:24 pm

      Sigur gasesti si in Anglia la magazinele care vand produse naturiste sau poate la cele indiene. Mai mult ca sigur ca poti gasi chiar si radacina de turmerci. Daca nu gasesti dupa denumirea de turmeric cauta dupa curcuma

      Răspunde
  15. anouk a zis

    iunie 15, 2015 la ora 8:20 am

    inteleg ca dilata vasele de sange. eu am cuperoza. sa inteleg ca o accentueaza?

    Răspunde
    • Claudia a zis

      iunie 18, 2015 la ora 5:04 am

      Nu stiu ce sa spun, Anouk. Nu am informatii despre ce ma intrebi tu si nu vreau sa iti dau un sfat gresit.

      Răspunde
  16. Duduta a zis

    iunie 23, 2016 la ora 3:20 pm

    Turmenicul se poate folosi si la vopsirea parului ?

    Răspunde
    • Claudia a zis

      iunie 23, 2016 la ora 5:32 pm

      Duduta… nu am incercat si nici nu am cautat informatii despre asta deci nu stiu ce sa zic…

      Răspunde
  17. Cami a zis

    noiembrie 28, 2017 la ora 6:10 am

    Buna, interesant articol. Imi puteti specifica daca acest condiment se poate folosi de catre femeile insarcinate. Spuneti-mi contraindicatiile. Va multumesc

    Răspunde
  18. Aioanei Maricica a zis

    decembrie 1, 2017 la ora 8:36 pm

    Am un nepotel de 1 an si9 luni care in urma analizelor facute ia iesit în scaun ouă chisti si paraziti intestinali iar la sînge Linfocite 3’85 Eozinofile 0’49 si Eozinofile 6’0.Vreau să stiu dacă pot să ii dau suc de Turmeric si de unde pot procura aceste rădăcini?

    Răspunde
    • Claudia Vasilache a zis

      decembrie 2, 2017 la ora 9:16 am

      Imi pare rau pentru suferinta nepotului dar din pacate nu sunt medic si nu pot sa va dau sfaturi medicale 🙁

      Răspunde

Trackbacks

  1. Masca cu Curcuma « loloablestuff spune:
    octombrie 1, 2012 la 10:02 pm

    […] îşi face măştile de faţă pe care voiam şi eu să le încerc. Despre curcumă puteţi citi aici că este anti-oxidant, anti-inflamator, dar şi câteva lucruri despre întrebuinţările […]

    Răspunde
  2. Curcuma Longa Soap | Mijn Zeep spune:
    ianuarie 16, 2013 la 6:55 pm

    […] This soap contains: grapeseed oil, coconut oil, palm oil, sunflower oil, olive oil, castor oil, cacao butter, turmeric powder, Litsea Cubeba essential oil. If you want to know more about the benefits of turmeric, you can find lots of info on Claudia’s post . […]

    Răspunde
  3. Reteta de pilaf de quinoa | Economisim.info spune:
    aprilie 11, 2013 la 8:04 am

    […] stiam eu, insa care chiar mi-a placut. Despre calitatile lui puteti citi un articol cuprinzator pe blogul Claudiei. Ceea ce m-a convins pe mine este faptul ca acesta controleaza cantitatea de homocisteina din corp, […]

    Răspunde
  4. Mancarica de legume cu carne de miel | Retete ilustrate simple si accesibile spune:
    aprilie 22, 2013 la 3:46 pm

    […] de pulpa de miel taiata bucatele nici prea mari nici prea mici 1 lingura de faina 2 lingurite de turmeric pudra 1 lingurita de Paprika (de fapt e boia […]

    Răspunde
  5. Salopeta – mic istoric | Lecturi de mamica spune:
    mai 16, 2013 la 2:19 pm

    […] despre istoria grăsimilor hidrogenate, a fermentării alimentelor, originile turmericului sau istoria celui mai vechi condiment din lume, sarea, sunt doar câteva dintre articolele în care […]

    Răspunde
  6. Supă cu dovlecel şi turmeric | Arome Culinare spune:
    iulie 16, 2013 la 4:09 am

    […] Ce ziceţi de combinaţia asta atât de sănătoasă? Dovlecel şi un strop de turmeric din care a ieşit o supă cremă foarte simplu de făcut şi foarte accesibilă pe perioada verii! Nu vă speriaţi, turmericul, deşi la prima vedere pare un condiment scump, dat fiind faptul că nu se foloseşte în cantităţi mari devine accesibil pentru toată lumea. Asta ca să nu mai vorbesc despre beneficiile pe care turmericul le are pentru sănătatea noastră. Iar dacă încă nu aţi aflat de ele vă invit pe celălalt blog al meu să citiţi mai multe despre proprietăţile turmericului. […]

    Răspunde
  7. Crema de branza de caju cu turmeric spune:
    noiembrie 26, 2013 la 12:50 pm

    […] Mai multe despre turmeric puteti citi aici. […]

    Răspunde
  8. Concurs de sărbătoare! | Lecturi de mamica spune:
    decembrie 1, 2013 la 6:49 am

    […] Turmericul este unul dintre cele mai sănătoase condimente folosite în bucătărie. Are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene şi ajută în lupta cu boli ca diabetul, alergiile, artrita, Alzheimer, boli de inimă şi multe alte boli cronice. Prin calitatile lui deosebite este cel mai îndreptăţit să fie inclus în categoria “superalimentelor”, adică a alimentelor cu reale beneficii pentru sănătatea noastră. […]

    Răspunde
  9. Păpăradă indiană | Food and beyond… spune:
    decembrie 1, 2013 la 3:20 pm

    […] drept “Madras Curry” și niște curcuma (despre ale cărei efecte benefice puteți citi aici) rezolvă această problemă. În rest, ceva verdețuri găsibile mereu (“all season” […]

    Răspunde
  10. Supa cu dovlecel si turmeric | Lecturi si Arome spune:
    decembrie 3, 2013 la 3:33 pm

    […] Ce ziceţi de combinaţia asta atât de sănătoasă? Dovlecel şi un strop de turmeric din care a ieşit o supă cremă foarte simplu de făcut şi foarte accesibilă pe perioada verii! Nu vă speriaţi, turmericul, deşi la prima vedere pare un condiment scump, dat fiind faptul că nu se foloseşte în cantităţi mari devine accesibil pentru toată lumea. Asta ca să nu mai vorbesc despre beneficiile pe care turmericul le are pentru sănătatea noastră. Iar dacă încă nu aţi aflat de ele vă invit pe celălalt blog al meu să citiţi mai multe despre proprietăţile turmericului. […]

    Răspunde
  11. Cum gatim cu turmeric - sugestii si retete | Lecturi si Arome spune:
    ianuarie 17, 2014 la 7:19 am

    […] multe informatii despre efectele benefice ale consumului de turmeric gasiti in articolul “Turmericul, condimentul medicament” de pe celalalt blog, lecturidemamica, iar retetele le puteti afla dand un singur clik pe […]

    Răspunde
  12. Piept de pui rapid | Food and beyond… spune:
    ianuarie 29, 2014 la 5:02 am

    […] Feliile de pui se stropesc bine cu sos de soia, se condimentează cu piper şi curcuma (pentru culoare, dar nu numai). […]

    Răspunde
  13. Cinci antibiotice naturale | Lecturi de mamica spune:
    februarie 7, 2014 la 4:54 pm

    […] Turmericul, condimentul-medicament, despre care se vorbeste foarte mult in ultimul timp are si el proprietati antibiotice fiind un […]

    Răspunde
  14. Supă cremă de dovlecel şi turmeric | Sisters' Kitchen spune:
    martie 16, 2014 la 10:37 am

    […] vitamine, iar turmericul are nenumărate beneficii. Mai multe informaţii despre turmeric – aici. Am pregătit acesta supă, deoarece luna aceasta participăm la o nouă provocare – Weekend […]

    Răspunde
  15. Supa cu dovlecel si turmeric | Lecturi si Arome spune:
    martie 22, 2014 la 6:46 pm

    […] Ce ziceţi de combinaţia asta atât de sănătoasă? Dovlecel şi un strop de turmeric, cum vi se pare? Supa cu dovlecel si turmeric este, ca mai toate supele crema, foarte simplu de făcut. Nu vă speriaţi, turmericul, deşi la prima vedere pare un condiment scump, dat fiind faptul că nu se foloseşte în cantităţi mari devine accesibil pentru toată lumea. Asta ca să nu mai vorbesc despre beneficiile pe care turmericul le are pentru sănătatea noastră. Iar dacă încă nu aţi aflat de ele vă invit pe celălalt blog al meu să citiţi mai multe despre proprietăţile turmericului. […]

    Răspunde
  16. Top 10 cele mai citit articole de pe blog | Lecturi de mamica spune:
    aprilie 4, 2014 la 3:00 pm

    […] condimentul medicament care începe să fie din ce în ce mai folosit şi la noi. Articolul “Turmericul – condimentul medicament” a fost vizualizat până acum de aproape 38.000 de ori, fapt care nu poate decât să mă […]

    Răspunde
  17. Turmericul, medicament pentru artrita reumatoida | Lecturi de mamica spune:
    aprilie 24, 2014 la 9:35 am

    […] este considerat un adevărat condiment-medicament. Am scris într-un alt articol pe blog despre efectele benefice ale consumului de turmeric şi despre cum se foloseşte […]

    Răspunde
  18. Chiftelute aperitiv de pui - Edith's Kitchen spune:
    decembrie 17, 2014 la 1:39 pm

    […] Insa el este si foarte benefic pentru sanatate. Mai multe puteti citi aici. […]

    Răspunde
  19. Crema de branza de caju cu turmeric - Edith's Kitchen spune:
    decembrie 17, 2014 la 1:45 pm

    […] Mai multe despre turmeric puteti citi aici. […]

    Răspunde
  20. Cum să preparăm un antibiotic și antiviral natural | Ziarul Emigrantul. Portal de știri și informații pentru românii din Italia spune:
    aprilie 29, 2015 la 10:28 am

    […] 2 linguri de pulbere de turmeric sau 2 bucăți de rădăcină […]

    Răspunde
  21. Shake cu turmeric, ghimbir si catina – bautura pentru imunitate | Ama Nicolae spune:
    iulie 11, 2015 la 12:00 pm

    […] indragesc foarte mult si care este nelipsit din bucataria mea. Are multe proprietati si puteti citi aici un foarte bun articol despre el, eu va voi cita doar importanta lui in sistemul […]

    Răspunde
  22. Ouă vopsite cu turmeric - Lecturi si Arome spune:
    mai 3, 2019 la 5:18 pm

    […] scriu acum despre cât de bine este să folosiți turmericul la gătit. Am scris deja despre asta, pe larg AICI iar despre cum se folosește acesta la gătit am povestit, cu exemple, […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauta aici



Booking.com

Categorii

Comentarii recente

  • Santorini (Grecia) – o destinație de vis - Lecturi de Mămică la 9 motive ca să-ți faci vacanța în Grecia
  • 9 motive ca să-ți faci vacanța în Grecia - Lecturi de Mămică la Drumul spre spre Grecia prin Sofia
  • Claudia Vasilache la Regatul inocenților – Theo Anghel (recenzie)

Arhiva

[instagram-feed]

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316