În timpul primului miliard de ani din existenţa Pământului, gaze nocive precum amoniacul, metanul sau dioxidul de carbon au făcut ca atmosfera acestuia să devină grea. Însă plantele verzi primitive au avut rolul de a filtra aceste elemente toxice şi de schimba, în timp, atmosfera Pământului, transformând-o în una prietenoasă, capabilă să suporte flora şi fauna.
Una dintre aceste forme primitive de viaţă a reuşit să supravieţuiască din perioada Precambriană şi până în zilele noastre. Numele ei este chlorella, o algă microscopică de formă sferică cu diametrul cuprins între 2 şi 10 microni. Datorită însuşirii ei unice, aceea de a avea un sigur perete celular, şi a uimitoarei capacităţi de reproducere ea a reuşit să supravieţuiască în aceeaşi formă de mai bine de 2,5 miliarde de ani. Chlorella este formată dintr-o membrană fibroasă nedigerabilă (20%) şi un interior plin de nutrienţi (80%). De fapt chlorella este prima celulă care conţine un nucleu adevărat fără a avea învelişul său nuclear. Peretele celulei serveşte să definească şi să apere unitatea de algă verde ceea ce o face să fie foarte rezistentă la schimbările din mediul înconjurător dar şi la atacurile altor organisme.
Chlorella, o algă plină de nutrienţi
Deşi e o formă simplă de viaţă şi e foarte micuţă, chlorella, în mod surpinzător este bogată în elemente nutritive care o fac să aibă proprietăţi deosebite imunostimulatoare şi de detoxifiere.
Chlorella conţine mai bine de 20 de vitamine şi minerale. Este bogată în vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C şi E, betacaroten (de şase ori mai mult decât morcovul) dar şi în minerale ca magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, zinc, cupru, coblat etc. Acestea sunt legate într-un tot unitar ceea ce face ca asimilarea lor de către organism să se facă mult mai bine decât dacă se iau suplimente sintetice fabricate de mâna omului. De multe ori vitaminele şi mineralele pe care le luăm provin fie din surse sintetice fie sunt obţinute prin izolarea şi separarea lor de ceilalţi factori naturali de care sunt legaţi. Indiferent ce tehnologie sofisticată ar folosi, omul nu va reuşi niciodată să reproducă în laborator un medicament atât de complex cum este chlorella. Pe de altă parte, chlorella care este creată aşa de natură, este biodisponibilă, adică este recunoscută de corp ca find un aliment viu făcând ca asimilarea acesteia să fie uşoară.
Chlorella este o sursă bogată de proteine conţinând de exemplu, de trei ori mai multe proteine decât carnea de vită. Proteinele naturale menţin greutatea corporală şi masa musculară în limite normale, şi ajută la crearea de noi ţesuturi şi la repararea daunelor existente în celulă.
Chlorella conţine şi 19 din cei 22 aminoacizi cunoscuţi, dintre care 8 sunt aminoacizi esenţiali pentru sănătatea umană şi pe care corpul nu îi poate produce. Aminoacizii sunt cărămizile din care sunt alcătuite proteinele şi sunt indispensabili pentru creştere şi dezvoltare dar şi pentru buna funcţionare a organismului în general. Chlorella conţine o cantitate mai mare de acizi graşi (printre care omega 3, acidul linoleic) decât spirulina şi alte alge verzi. Aceştia ajută la curăţarea arterelor, acesta fiind unul din motivele pentru care chlorella s-a dovedit a fi eficientă în reducerea colesterolului şi prevenirea aterosclerozei.
De asemenea, chlorella conţine enzime cum ar fi de exemplu clorofilaza şi pepsina precum şi fibre alimentare, ceea ce o face să fie de ajutor pentru o digestie sănătoasă.
Învelişul unic al celulei chlorellei este format dintr-un complex de polizaharide care stimulează producerea de interferon şi are proprietăţi anti-tumorale şi de stimulare a sistemului imunitar pentru ca acesta să protejeze organismul împotriva viruşilor şi bolilor.
Chlorella este bogată în clorofilă. Ea conţine de 10 ori mai multă clorofila decât alfalfa – lucerna, şi de patru ori mai multă decât spirulina. Clorofila nu numai ca îi împrumută din culoare dar îi asigură acesteia proprietăţi vindecătoare deosebite: ajută la creşterea imunităţii, la îmbunătăţirea alcalinităţii organismului şi la reducerea inflamaţiilor.
Chlorella ajută la detoxifierea ficatului, al doilea organ ca importanţă din corp
După inimă, ficatul este cel mai important organ vital din corp şi îndeplineşte mai bine de 500 de funcţii. Ficatul reglează circulaţia sângelui, detoxifierea organismului şi excreţia substanţelor străine, nivelurile hormonale şi metabolismul nutrienţilor. De asemenea reglează funcţiile corpului care afectează activităţile mentale şi emoţionale. Dacă stresul sau emoţiile negative cum ar fi furia, frustrarea sau anxietatea afectează ficatul, vitalitatea acestuia poate scădea. Pe de altă parte însă un ficat slăbit poate fi cauza iritabilitaţii, furiei şi agresivităţii. Depresia de asemenea indică o blocare a energiei ficatului. Stresul, consumul de alimente rafinate (făină albă, zahăr rafinat etc), de alimente prăjite, cafeină sau sucuri din comerţ, abuzul de medicamente cum ar fi trachilizantele, pastilele de dormit şi antihistaminele pot de asemenea duce la o proastă funcţionare a ficatului.
Un ficat slăbit deci, poate fi sursa multor boli cronice ale organismului; slăbirea ficatului, potrivit medicinei tradiţionale chineze reprezintă un factor de îmbătrânire. Problemele vezicii biliare, balonarea, somnolenţa de după masă, palpitaţiile inimii, memoria slabă, vederea slabă, problemele pielii, alergiile, artrita, infecţiile fecvente sunt doar câteva din problemele ce pot rezulta dintr-un ficat slăbit. De asemenea, boli specifice femeilor, cum ar fi fibromul uterin, scurgerile vaginale cronice, chisturile ovariene, endometrioza sau menstruaţia dureroasă pot să fie consecinţa unei proaste funţionări a ficatului. Păstrarea tinereţii, vitalitatăţii şi sănătăţii organismului se bazează deci pe o bună funţionare a ficatului.
Fără un ficat şi rinichi eficienţi sângele nu poate să fie filtrat corect. Sângele “murdar”, încărcat cu toxine sau cu resturi metabolice, devine mai greu şi mai lent, apare proasta circulaţie şi reducerea capacităţii de a transporta oxigenul şi nutrienţii către ţesuturile şi celule organelor din corp şi ca rezultat ţesuturile acestea devenind în timp subnutrite. Persistenţa acestor condiţii poate duce la deteriorarea celulei şi la îmbătrânire. Detoxifierea de substanţele toxice pentru organism stimulează funcţiile ficatului şi îmbunătăţesc funcţionarea acestuia.
Toxinele practic se găsesc în aproape orice ingerăm, atingem sau respirăm. Ele se mai găsesc în organism şi sub forma de subproduşi rezultaţi în urma desfaşurării proceselor metabolice şi duc la apariţia bolilor şi dereglărilor, de la simple alergii şi până la cancer. Cadmiul de exemplu, pe care îl găsim în fumul de ţigară este suspectat că ar duce la creşterea tensiunii arteriale şi la ateroscleroză ceea ce face ca fumatul pasiv să fie dăunător sănătăţii.
Prin capacitatea ei de a elimina substanţele toxice din corp, chlorella a arătat că poate proteja ficatul de daunele toxinelor precum şi de absorbţia de alcool.Chlorella creşte de asemenea abilitatea ficatului de a elimina fungi, bacterii şi otravuri din sânge, îmbunătăţeşte funcţiile şi sănătatea acestuia hrănindu-l cu nutrienţii necesari unei bune funţionări.
În prezent chlorella este cel mai răspândit supliment în Japonia unde mai bine de 10 milioane de oameni o consumă cu regularitate, unul din motivele folosirii ei fiind capacitatea naturală de a detoxifia organismul. Membrana de celuloză, bogată în proteine şi care nu este digerată de organismul uman, dimensiunile foarte mici şi bogatul conţinut de celuloză, permit acesteia să se lege de metale, chimicale şi unele pesticide dar şi de substanţe carcinogene cum ar fi PCBs (bifenoli policlorinaţi). Cand chlorella intră în organism ea se leagă, în tractul digestiv de substanţele nocive găsite acolo şi ajută la eliminarea lor din organism.
Ceea ce este interesant e faptul că chlorella “ştie” să se lege doar de aceste elemente dăunătoare organismului şi care trebuie eliminate dar “evită” să se lege de mineralele de care organismul are nevoie pentru a funcţiona, cum ar fi calciul, magneziul, sau zincul. Am putea spune că chlorella are o inteligenţă a ei aparte şi ar şti de la început ce metale îi sunt corpului de ajutor şi care nu şi ar trebui sa fie eliminate. Studiile au arătat folosirea chlorelei în dieta zilnică a dus la scăderea nivelurilor de globulină şi creşterea nivelurilor de albumină din corp ceea ce este un semn că ficatul lucrează în mod eficient.
O putem găsi la magazinele naturiste sub formă de tablete, capsule, pudră, granule sau extract solubil în apă. Cele mai bune variante de folosire fiind cele sub forma de pudră, tablete (fără alţi exipienţi adaugaţi-100% pura) sau capsule vegetale.
ce am citit:
lectura 1 , lectura 2
Liana Nicolae a zis
cum se poate consuma si in ce cantitate? Va rog sa imi dati un sfat pentru ca am constat ca are un gust dificil de acceptat.. In plus am vazut ca daca o consum pe stomacul gol, 1/2 lingurita amestecata cu apa imi provoaca greata si varsaturi la 1 ora de la ingestie.
Claudia a zis
Liana, chlorella trebuie consumata la inceput cu cantitati mici pentru a vedea toleranta organismului si apoi se mareste doza. Incearca sa vezi daca acelasi lucru se intampla cand nu o consumi pe stomacul gol. E posibil ca organismul tau sa nu o tolereze. In ce priveste gustul incearca sa o consumi cu altceva in loc de apa, de exemplu cu suc de fructe.
Lumi a zis
Eu am gasit la mag. naturist tip comprimate si consum asa. E doar chlorella pura, la fel si spirulina. Si consum din fiecare zilnic cu pauza 1 saptamana la 3 saptamani.