Ghee este o formă de unt clarifiat (adică limpezit) care se foloseşte încă din cele mai vechi timpuri în India. Aliment sacru în religia hindusă, ingredient de nelipsit în medicina Ayurvedică şi preferatul bucătarilor indieni, ghee este folosit, datorită proprietăţilor sale nutritive deosebite, atât ca aliment cât şi ca medicament.
Este bine ştiut faptul că unele grăsimi sunt esenţiale pentru sănătate. O dietă lipsită de grăsimi poate accelera îmbătrânirea pielii a nervilor şi celulelor creierului. Untul Ghee se poate prepara în casă sau se poate cumpăra de aici.
Fără o cantitate adecvată de grăsimi bune celulele nu se mai pot regenera. Grăsimile sunt necesare şi pentru buna absorbţie a vitaminelor liposolubile. Mucoasa care protejează stomacul de acţiunea acizilor folosiţi la digestia alimentelor are nevoie de grăsime pentru a se menţine sănătoasă. La fel şi colesterolul din corp are un rol important în sănătatea organismului. De exemplu el contribuie la construirea membranei celulare şi la menţinerea echilibrului hormonal. Colesterolul în sine nu este rău dar devine dăunător când este descompus sau altfel spus oxidat de substanţe chimice instabile, numite radicali liberi, care dăunează sănătăţii organismului.
O lingură cu ghee are 112 calorii, 33 mg colesterol şi 0,4 grame de proteine. Totalul grăsimilor conţinute este de 12,7 grame din care 8 g sunt grăsimi saturate, 3,7 g grăsimi mononesaturate şi 0,5 grame grăsimi polinesaturate. Ghee furnizează mulţi acizi graşi printre care omega 3 care are proprietăţi antiinflamatorii şi 17 aminoacizi esenţiali pentru sănătate. De asemenea conţine acid butiric, un acid cu proprietăţi antivirale şi anti cancerigene şi în jur de 2-3 procente acid linoleic conjugat (CLA) despre care se spune că ar stopa formarea şi răspândirea celulelor canceroase.
Ghee este bogat şi în vitamine. O lingură de ghee conţine 393 UI de vitamina A din care 25 micrograme de betacaroten dar şi alte vitamine cum ar fi vitamina D, vitamina E şi vitamina K precum şi mici cantităţi de riboflavină şi acid pantotenic care este protector al celulei hepatice. Mai multe informaţii nutriţionale gasiţi aici. Aceste vitamine sunt liposolubile adică, cum spuneam mai sus, au nevoie de grăsimi pentru a putea fi asimilate şi introduse în circuitul sanguin. Din fericire, ghee este bogat în grăsimi alimentare, dintre care cele mai multe sunt grăsimi saturate care ajută corpul să absoarbă aceste vitamine şi să le poată folosi corespunzător. Ghee nu conţine colesterol oxidat sau acizi graşi trans care sunt asociaţi cu bolile de inimă, este foarte stabil la temperaturile înalte, nu râncezeşte repede şi poate fi păstrat o perioada lungă de timp.
Aceste calităţi ale untului clarifiat (ghee) fac din el atât un aliment hrănitor pentru organism cât şi un mediu excelent pentru gătit.
Ghee este un aliment de nelipsit din bucătăria indiană
Datorită proprietăţilor sale digestive deosebite (este uşor digerabil, stimulează digestia şi absorbţia anumitor elemente nutritive), ghee se foloseşte frecvent în bucătăria indiană la gătitul şi prăjitul alimentelor. Ghee este un mediu excelent pentru gătit deoarece nu se descompune la temperaturi mari aşa cum se întâmplă cu alte uleiuri. Cu alte cuvinte ghee este mult mai stabil la temperaturi înalte şi nu produce radicali liberi. Punctul de fum al ghee este în jur de 190-250 grade Celsius (depinde de puritate) şi este mult mai ridicat decât a majorităţii uleiurilor. De la uleiul de floarea soarelui şi până la uleiul de rapiţă, majoritatea uleiurilor pe care le folosim astăzi la gătit se descompun la temperaturi înalte şi produc radicali liberi care sunt foarte dăunători pentru organism. Ghee este compus în cea mai mare parte din grăsimi saturate, o lingură de ghee conţinând aproximativ 14 grame de grăsime dar nici un pic de aditivi artificiali, conservanţi sau grăsimi trans. Consumul unei cantităţi mari de ghee este, bineînţeles dăunător sănătăţii dar datorită aromei sale puternice se poate folosi doar în cantităţi mici. O lingură de ghee face cât patru linguri de unt sau alt ulei folosit la gătit!
Cum se prepară ghee
Când prepari untul clarifiat, apa şi componentele sale proteice, precum şi unele grăsimi sunt eliminate, rămânând astfel doar grăsimea pură din unt. În felul acesta se obţine un produs cu calităţi superioare untului obişnuit. Ca să obţii ghee trebuie să foloseşti unt de vacă, nesărat şi bogat în grăsimi, pe care îl fierbi la foc mic. El se va topi încet pentru a se putea separa apa de uleiuri şi alte impurităţi. După ce are loc procesul de separare a apei şi a impurităţilor se obţine ghee care arată ca un lichid galben, strălucitor, clar şi transparent. Iniţial el este lichid dar apoi devine solid şi poate fi păstrat la temperatura camerei fără să se deterioreze adică fără ca grăsimile din el să se oxideze. Este rezistent la acţiunea radicalilor liberi şi nu mai conţine lactoză ceea ce îl face un aliment bun şi pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză.
Proprietăţile vindecătoare ale ghee
În medicina din India, ghee se foloseşte ca ajutor în tratarea ulcerelor cronice, a afecţiunilor biliare şi a constipaţiei. Consumul de ghee stimulează secreţia stomacului, scade aciditatea gastrică şi ajută digestia în timp ce alte grăsimi, cum ar fi untul sau uleiurile încetinesc procesele digestive.
Fiind bogat în vitamina A, el contribuie la îmbunătăţirea vederii şi a aspectului pielii. În India este folosit şi în cremele de faţă sau de corp pentru a face pielea mai moale dar şi ca tratament al arsurilor şi băşicilor de piele. El creşte strălucirea părului, unghiilor şi pielii pe care o hrăneşte, fie că este consumat pe cale internă, ca aliment, fie că este folosit sub formă de aplicaţii externe, pe post de ulei de masaj. În medicina Ayurvedică se ştie că mai bine de 60 la sută din cantitatea de ghee aplicată pe pielea corpului este absorbită nemaifiind nevoie de procesul de digestie. De aceea este bine să fie folosit pe orice parte a corpului inclusiv cap, gură, nas. De asemenea când este folosit pe cale internă hidratează şi hrăneşte ţesuturile şi organele interne. Ghee, prin calitatea lui de a lubrifia toate ţesuturile conective îngrijeşte muşchii şi tendoanele aducând flexibilitate şi elasticitate întregului corp.
Poate fi folosit cu bune rezultate în caz de tuse cronică, bronşită şi astm (împreună cu anumite amestecuri din plante) şi este recomandat în insomnie – o linguriţă de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul în mod natural.
Ghee îmbunătăţeşte de asemenea calitatea spermei şi întăreşte sistemul imunitar datorită cantităţii mari de antioxidanţi fenolici care ajută în lupta cu radicalilor liberi care provoacă oxidarea celulelor.
Remediu popular în India timp de secole, se spune că ghee ajută la învăţare şi stimulează memoria. Consumul regulat de ghee poate ajuta activitatea neurologică a creierului şi promova gânduri clare şi memorie bună. În India, copiilor li se oferă zilnic o linguriţă de ghee atât pentru stimularea creşterii şi dezvoltării fizice, dar mai ales pentru creşterea inteligenţei şi a memoriei.
Adrian a zis
Foarte interesant acest articol. Felicitari!