I se mai spune „rug de munte”, pe numele său latin, „Rubus fruticosus L” sau aşa cum îl ştim noi, murul; este un arbust pe care îl întâlnim la marginea pădurilor, în poieni sau în lunci, de-a lungul apelor curgătoare. În prezent sunt cunoscute mai bine de 100 de specii şi peste 1000 de varietăți hibride. Îl găsim cam peste tot în lume, în Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord şi este considerat a fi una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute.
Mărturii despre folosirea lui în medicină datează încă din secolul al IV, de pe vremea lui Hipocrate, de la mur putându-se folosi în scopuri curative atât frunzele, tijele, rădăcina dar şi fructele. Până prin secolul 16 în Europa se folosea sucul de mure pentru tratarea infecţiilor gurii şi a ochilor. În America frunzele de mure se foloseau pentru a prepara un ceai care ajuta digestia şi oprea voma iar rădăcina de mur se folosea ca remediu împotriva dizinteriei.
Apreciate în prezent pentru gustul lor asemănător cu cel al vinului, murele sunt pline de vitamine, minerale şi antioxidanţi dar şi de fibre şi grăsimi polinesaturate (care se găsesc în special în seminţe), consumul acestora aducând mari beneficii sănătăţii.
Murele conţin foarte puţini carbohidraţi, proteine şi grăsimi dar sunt bogate în calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru, vitamina C, vitamina A, vitamina E etc. Au un conţinut mai mare de potasiu şi mai mic de sodiu, fiind astfel de ajutor suferinzilor de hipertensiune. Mai conţin fier organic, putând fi de ajutor în prevenirea anemiei la copii, la femeile însărcinate şi la cele care alăptează dar şi tinerilor aflaţi la pubertate. Sunt de asemenea o bună sursă de acid folic care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Conţin numeroase seminţe care sunt bogate în acizi graşi ca omega 3 (acid alfa linoleic) si omega 6 (acid linoleic), o cană de mure având în jur de 135mg de Omega-3.
Murele conţin nişte antioxidanţi puternici numiţi polifenoli care au influenţe benefice asupra sănătăţii organismului, de la întărirea sistemului imunitar şi până la combaterea diabetului. Aceştia previn oxidarea colesterolului şi apariţia aterosclerozei şi a bolilor cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic şi atacul cerebral. Principalii compuşi polifenolic din mure sunt antocianele, acidul elagic şi acidul galic.
Culoarea neagră a murelor este dată de bogăţia de a antociani, flavonoizi care au proprietăţi antioxidante, cu rol important în întârzâierea procesele de îmbătrânire şi îmbunătăţirea stării de sănătate. Antocianii reduc inflamaţiile şi ajută în lupta împotriva radicalilor liberi care distrug celulele şi duc la apariţia bolilor cum ar fi cancerul şi bolile de inimă. Bogăţia de antociani ajută şi la lupta împotriva diabetului. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că celulele beta pancreatice expuse la antociani au înregistrat o creştere a nivelului de insulină (hormon care ajută la controlul nivelului de glucoză din organism) cu 50 la sută mai mult comparativ cu cele care nu au fost expuse. Cercetatorii de la US Agricultural Research Service şi de la National Institute for Occupational Safety and Health din SUA au analizat impactul extractului de mure asupra celulelor canceroase şi au descoperit că murele conţin „cianida-3-glucozida”, un pigment din familia antocianilor care, folosit sub formă de extract, stopează creşterea celulelor canceroase şi previne răspândirea acestora.
Ca şi celelalte fructe de pădure murele conţin acid elagic, un antioxidant care protejează pielea de razele ultraviolete şi repară eventualele daune provocate de acestea. Fiind un puternic antioxidant, acesta poate reduce incidenţa bolilor de inimă şi a defectelor din naştere. De asemenea, potrivit Societăţii Americane de Cancer, studii de laborator au arătat că acidul elagic poate avea proprietăţi anticancerigene prin capacitatea de a induce apoptoza, adică moartea celulelor canceroase.
Bogatul conţinut în fitoestrogeni face ca murele să fie benefice pentru sănătatea femeii, protejând de apariţia cancerului cervical şi a celui de sân. Fitoestrogenii sunt estrogeni care se găsesc în mod natural în plante şi ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, inclusiv balonările, şi pot aduce alinare simptomelor menopauzei cum ar fi bufeurile de căldură.
Conţinutul mare de tanini conferă murelor proprietăţi astringente care ajută la oprirea sângerărilor minore, la tratarea diareei şi inflamaţiilor intestinale şi la tratarea hemoroizilor. Murele mai conţin şi galotanini care distrug bacterii ca Escheria coli şi Salmonella Enteridis şi au efect antiviral.
Murele mai sunt şi bogate în fibre, o cană de mure conţinând 8 grame de fibre ceea ce înseamnă 31% la sută din DZR (doza zilnică recomandată). Fibrele sunt bune pentru digestie, ajută la reducerea riscului apariţiei bolilor intestinale şi a diabetului, scad riscul apariţiei bolilor de inimă, ajută la scăderea în greutate. Cercetătorii de la Universitatea din Ilinois au analizat efectul fibrelor solubile, cum sunt cele din mure, asupra sistemului imunitar şi au descoperit că fibrele solubile ajută la ridicarea imunităţii prin creşterea producţiei unei proteine numită „interleukina-4” care are un rol important în răspunsul alergic. Interleukina este denumirea unui grup de molecule semnal, care fac parte din clasa citokinelor şi care transmit mesaje intre leucocite având un rol major în funcţionarea sistemului imunitar.
Murele sunt o bună sursă de vitamina K, oferind 36% din DZR de vitamina K. Aceasta este folosită de corp pentru absorbţia calciului şi coagularea normala a sângelui.
Sunt foarte bogate in vitamina C, o cană de mure conţinând 50% din DRZ. Această vitamina este importantă pentru întărirea sistemului imunitar, micşorează riscul apariţiei bolilor de inimă, a unor tipuri de cancere şi degenerescenţei maculare, ajută la vindecarea rănilor şi studii recente arată că are o contribuţie importantă şi la întârzierea apariţiei ridurilor.
Timp de secole medicina tradiţională chineză a recunoscut proprietăţile vindecătoare ale vinului de mure. Quercitina din vinul de mure poate preveni apariţia cancerului. Este recomandat pentru anemie, stări nutriţionale deficiente, reglarea digestiei, reducerea tensiunii şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. COnsumul acestuia măreşte apetitul, contribuie la o mai bună secreţie a bilei şi eliminare a urinei şi are un efect benefic asupra metabolismului ăn general.
Frunzele murului sunt diuretice şi au proprietăţi dezinfectante, fiind folositoare în tratarea bolilor de rinichi sau de piele, în combaterea diareei, a colicilor abdominale şi pentru îmbunătăţirea digestiei în general.
Datorită proprietăţilor antioxidante, emoliente, hrănitoare şi anti îmbătrânire, murele se folosesc des şi în cosmetică acestea având efect de tonifiere al pielii dar şi o aromă proaspătă, naturală. Spuma de baie cu aromă de mure aduce relaxare mentală şi fizică în timp ce îngrijeşte şi catifelează pielea.
Pentru proprietăţile lor regenerante şi dezinfectante se pot folosi ca gargară pentru tratarea infecţiilor şi inflamaţiilor cavităţii bucale, consumul de mure fiind indicat în infecţiile minore, iritaţiile gingiilor şi inflamaţii ale gâtului. Extern se folosesc ca antiseptic în tratamentul anginei, gingivită, faringită, pentru tratarea rănilor mici şi a bolilor de piele.
Pentru a putea beneficia de bogăţia de nutrienţi şi de beneficiile pe care aceştia le aduc sănătăţii, cel mai bine este să consumăm murele în stare proaspătă, când este sezonul lor, în lunile iulie-august sau să le păstrăm pe iarnă prin congelare. Atât proaspete cât şi congelate le putem consuma în delicioase îngheţate sau în compoziţia unui smoothie delicios cu chefir.
ce am citit:
lectura 1, lectura 2, lectura 3
Adrian a zis
Un articol foarte interesant si complex. Mi-a placut. Multumesc 🙂