“Trebuie să ajutăm copilul să acţioneze singur, să voiască singur, să gândească singur; aceasta este arta celor ce aspiră să slujească spiritul.” Maria Montessori
Pedagogia Montessori are două principii de bază: cel al mediu natural, care ajută la dezvoltarea copilului şi cel al observării copilului care trăieşte în acel mediu, scopul acestui tip de educaţie fiind acela de a învăţa copilul să gândească şi să acţioneze independent şi într-o manieră responsabilă .
Metoda Montessori înseamnă educaţie prin respect faţă de copil, educaţie făcută cu dragoste şi înţelegere iar aria sa de folosire nu se limitează doar la spaţiul grădiniţei, ci poate fi aplicată cu succes şi de fiecare părinte în timpul petrecut cu copilul său. Psihologia care stă la baza acestei metode ne învaţă că un parinte trebuie să ţină cont de ceea ce îşi doreşte copilul său de la el. Un copil poate că nu ştie să îşi formuleze cu exactitate nevoile dar cu siguranţă va şti să îţi ceară, prin comportamentul lui, anumite lucruri.
Iată câteva sfaturi pe care pedagogia Montessori ni le dă pentru o mai buna educaţie şi înţelegere a copilului:
- Uneori comportamentul copilului aproape că îţi vorbeşte spunându-ţi : “dragă mamă şi tată ştiu că nu pot avea tot ce îţi cer, dar uneori vreau să văd până unde pot ajunge”. Trebuie să înţelegi că un copil de trei ani sau chiar mai mic e conştient de asta, însă nu uita că el este la vârsta la care testează limitele. Încearcă deci să nu îi cazi în capcană şi să îl răsfeţi.
- Nu fi surprins şi nu te supăra când îţi va spune “eu nu te mai iubesc”. Încearcă doar sa te manipuleze şi să îţi creeze un sentiment de vinovăţie. Dar nu uita: tu nu ai voie să îi spui asta niciodata!
- Răspunde-i la întrebările incomode pentru că dacă nu vei face tu asta sigur va căuta răspunsuri în altă parte. Să fii ferm cu el şi să îi prezinţi lucrurile exact aşa cum stau ele.
- Să fii consecvent, altfel îl vei dezorienta şi apoi el va învaţa să profite de asta şi ţine-te de cuvânt atunci când îi promiţi ceva, deoarece în caz contrar îşi va pierde încrederea în tine.
- Nu încerca să îi impui, să îl forţezi să facă ceva, ci mai degrabă să îl îndrumi, să îl înveţi cum să facă acel lucru. Să nu faci pentru el ceea ce poate el singur să facă, deoarece în caz contrar te va transforma foarte repede în sluga lui şi cu siguranţă acest lucru nu îţi va plăcea. Şi nu îl subestima! Copii nu sunt atât de neputincioşi cum pot crede mulţi dintre noi.
- Chiar dacă eşti adult, învaţă să îţi ceri scuze când greşeşti deoarece chiar dacă eşti mai mare, asta nu înseamnă că eşti cu nimic mai presus decât el. Şi nu îl critica în faţa celorlalţi; lucrurile importante se discută doar între patru ochi! Ignoră-i proastele obiceiuri şi în acest fel nu îl vei încuraja să le repete.
- Nu îl certa atunci când este sincer deoarece este posibil ca data viitoare când a greşit să nu mai mărturisească vina şi astfel rişti să îl încurajezi să mintă. Şi nu încerca să îi ceri explicaţii pentru prostioarele pe care le-a făcut pentru că de cele mai multe ori habar nu are de ce a facut-o. Uneori, când greşeşti, nici tu nu ai o explicaţie pentru comportamentul tău.
- Un copil trebuie încurajat, înţeles şi iubit necondiţionat şi chiar dacă nu ai decât jumătate de oră pe zi pentru el, fă în aşa fel încât aceasta să fie cea mai frumoasă din lume.
Autoarea articolului, Ioana Balaban, este psiholog şi pedagog de profesie, lucrează ca educatoare la gradinita „O lume minunata” din Braşov, momentan este autodidactă în ceea ce priveşte metoda Montessori, citeşte şi aplică această metodă la clasă, şi scrie pe blogul personal.
Dacă ti-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.
adelee a zis
buna …mi-a placut mult ceea ce ai scris..dar as vrea sa cumpar din cartile Mariei Mentessori si nu gasesc ..daca imi poti spune sau sa imi trimiti un sait..multumesc mult
Claudia a zis
Buna Adelee,
Ma bucur ca ti-a placut articolul Ioanei.
Eu am doua carti in format electronic, scrise de Maria Montessori si ti le trimit pe mail.
Alt site nu stiu sa iti recomand.
O zi frumoasa!
raluca a zis
Imi place mult metoda Montessori.Am o fetita si ma gandesc serios sa nu urmeze sistemul traditional.As dori sa imi trimiti si mie cartile dk se poate…..multumesc
Diana Boros a zis
buna claudia…foarte interesanta abordarea…as dori sa-mi trimiti si mie pe mail cele 2 carti.multumesc mult
copilariefericita a zis
Buna! Imi poti trimite si mie cele doua carti? copilariefericita@yahoo.com Multumesc mult!
MamicaMea.ro a zis
Unul dintre secrete este colaborarea, sa incerci sa colaborez cu propriul copil, nu sa ii impui sa faca ceva (uneori totusi nu are incotro)
De exemplu ii spui uite eu fac de mancare si tu faci lectiile sa vedem cine termina primul
sau hai sa facem curatenie amandoi, eu sterg praful si tu strangi la tine in camera
Claudia a zis
Exact. Si eu fac de cele mai multe ori asa. Chiar ieri am gatit impreuna. Prajitura mea a fost comestibila. A lui insa…:)))