
termometru electronic tip suzeta
Esti letargic sau prea agitat, te ia cu frisoane si in minutul urmator simti ca arzi, te dor muschi…..Iti suna cunoscut, nu? Asa e, ai febra! Primul lucru pe care doresti sa il faci este sa scapi de aceste stari, iar pentru asta esti tentat sa apelezi la renumitele antitermice: paracetamol, algocalmin, aspirina etc.Te-ai gandit insa ca ceea ce faci nu este bine pentru sanatatea ta si ca de fapt aceasta febra face bine organismului?
Ideea ca febra este de ajutor in lupta impotriva infectiilor nu este noua. Inainte de aparitia antibioticelor, prin secolul 19, terapiile care se bazau pe febra erau foarte raspandite, iar in anul 1927, premiul Nobel pentru medicina i-a fost acordat lui Julius Wagner-Jauregg, un medic de origine austriaca care a reusit prin cercetarile sale sa arate ca bolnavii de sifilis care faceau febra mare reuseau sa se vindece. Astfel malaria a inceput sa fie folosita ca tratament impotriva sifilisului, deoarece aceasta inducea in pacientul bolnav o febra indelungata si foarte ridicata. Era pe atunci un risc asumat, deoarece malaria se putea ulterior trata cu ajutorul chininei.
Este insa adevarat si faptul ca o febra foarte mare, peste 41 grade Celsius, poate dauna organismului uman provocand daune creierului dar si altor organe din corp, dar in acelasi timp o febra care oscileaza intre 39 si 40 de grade este cea mai benefica pentru organism, deoarece intre aceste valori se produce stoparea inmultirii virusurilor si a bacteriilor patogene si distrugerea lor. De asemenea s-a constatat si faptul ca pentru ca acestea sa se inmulteasca corespunzator si sa inceapa sa dauneze organismului, au nevoie de existenţa unei temperaturi joase cuprinse intre 33 si 35 de grade, adica o temperatura scazuta sub limita. De aceea este foarte important sa cunosti cat mai exact temperatura corpului pentru a il sustine in lupta cu boala, fapt ce devine si mai important cand e vorba de un copil. Poate va mai aduceti aminte cand ne povestea Laura aici cum a preferat sa nu dea antitermice pentru a scadea febra fetitei stiind ca astfel aceasta se va vindeca mai repede.
Astazi e usor sa masori cu precizie foarte mare febra si sa incerci sa o tii sub control ca sa nu ajunga la valori de peste 41 grade Celsius, folosind termometrele medicale. Istoria ne arata ca de-a lungul timpului multi inventatori au incercat sa creeze un instrument de masurat temperatura dar primul termometru rudimentar ( un termoscop cu apa) ar fi fost creatia lui Galileo Galilei (in anul 1593). Insa Santorio Santorio, un inventator de origine italiana a fost primul care, in 1612, a atasat o scala numerica termoscopului si abia in 1709 fizicianul german Daniel Gabriel Fahrenheit creaza primul termometru cu alcool iar in 1714 primul termometru cu mercur, care devine bunicul celor care inca se mai gasesc in zilele noastre. Inainte de secolul 18 temperatura nu putea sa fie cuantificata cu precizie, dar dupa ce a fost creata in 1724 prima scara de masurat temperatura, numita “Fahrenheit” a devenit din ce in ce mai usor sa fie masurata si controlata. Douazeci de ani mai tarziu insa, astronomul suedez Anders Celsius inventeaza si el o alta scara de masurat temperatura si care ii poarta numele si astazi. 0°C este temperatura de echilibru a unui amestec de apa si gheata iar 100°C temperatura de fierbere a apei, ambele puncte masurate la presiune atmosferica normala.
Termometrele moderne utilizate in zilele noastre nu mai fololesc mercurul ci sunt electronice digitale, folosirea lor reducand mult riscurile la care putem fi expusi in cazul in care s-ar sparge; mercurul este o substanta chimică foarte periculoasa care poate provoca chiar moartea persoanei intoxicate.
Am cautat si eu sa am in casa pentru baietelul meu un termometru digital cat mai bun, care sa masoare temperatura cat mai precis si am aflat de la prietena mea care locuieste in Germania, ca in farmaciile de acolo 90% din termometre sunt marca TFA Dostmann si Beurer si ca acestea sunt niste produse de calitate care indica corect valorile măsurate. Din pacate putini dintre noi ne gandim ca un termometru medical prost poate pune in pericol chiar si viata celui care il utilizeaza. Statisticile arata ca 90% din termometrele medicale comercializate pe piata din tara noastra sunt “fara nume”, fabricate undeva in China, fara declaratie de conformitate, realizate poate din cine stie ce plastic care poate fi toxic pentru copil, calibrate sau poate nu.
Cercetand pe net am aflat ca aceste termometre germane se pot cumpara si de la noi, de pe site-ul malvi.ro care comercializeaza diferite tipuri de termometre printre care si termometre medicale pentru copii. Mie mi-au placut cele care masoara temperatura pe frunte sau in ureche si cel de tip suzeta marca Beurer, pe care mi-ar fi placut sa-l am atunci cand baietelul meu era bebelus.
Voi ce fel de termometre medicale preferati?
ce am citit:
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.
Daca imi permiti…nu vreau sa fiu rea, dar eu nu as recomanda sa iti lasi copilul in stare febrila corespunzatoare unei temperaturi de 40 grade Celsius. Inteleg ca nu vrei sa dai copilului antipiretice imediat ce incepe sa ii creasca febra, este dreptul tau ca mama de a proceda cum crezi de cuviinta. Sugestia mea: daca temperatura ajunge la 38.5, administreaza-i totusi paracetamol (electie in febra copiilor). Pentru ca oricum va mai dura pana isi face efectul (timp in care temperatura mai poate creste) si pentru simplul motiv ca eviti convulsiile febrile ale copilului. Cu febra nu e de joaca, este benefica pe de o parte, dar duce la complicatii pe de alta parte. Plus ca febra duce la deshidratare, care in cazul unui copil este mult mai grava si poate duce la insuficienta renala sau chiar moarte. Nu vreau sa te sperii, este dreptul tau si al celorlati de a alege, dar asigura-te mai intai ca esti bine informata asupra balantei beneficiu/risc.
Toate cele bune!
Eu am observat la mezina mea ca atunci cand face febra mare, aproape ca nu mai apar simptomele de raceala, eventual ramane cu cativa mucisori dar nu mai ajunge la bronsite astmatiforme. Si eu la inceput m-am temut de convulsii febrile pana intr-o zi cand cu toata grija mea excesiva si panica de febra, tot mi-a facut o convulsie. A luat-o imediat dupa somn, neputand sa-i iau temperatura a trecut peste 40 si gata convulsia. Am fugit la spital speriata de episod si acolo medicii foarte relaxati, mi-au zis ca, convulsiile febrile sunt absolut benigne, dar spectaculoase si m-au sfatuit sa nu mai las temperatura sa treaca de 40, ca se pare ca ala e pragul ei de toleranta. Satula de bronsitele astmatiforme am apelat la un homeopat si el mi-a deschis ochi cu febra. Aveam si dovada, atunci cand fetita facuse convulsia a fost prima viroza fara astmatiforma si asta mi-a dat de gandit, am corelat febra mare cu cresterea sistemului de aparare. De atunci au trecut 2 ani si la episoade febrile ce au urmat lasam febra sa se duca pana la 39,5, cand atingea pragul interveneam cu antitermice si in maxim jumatate de ora scadea, nu a mai ajuns niciodata la 40. Si mai multa grija am avut in timpul somnului, de teama sa nu patesc ca in trecut, ii luam temperatura mai frecvent.
Concluzia e ca desi am avut experienta unei convulsii febrile, tot sunt fun febra mare :). E adevarat ca m-am speriat ingrozitor atunci dar mult mai speriata eram cand facea bronsite astmatiforme si nu putea sa respire. Ma bucur ca am gasit o cale de mijloc, in acelasi timp sa fentez convulsiile dar si sa las organismul sa lupte si sa nu mai ajungem la insuficiente respiratorii. Eu cred ca atunci cand mama monitorizeaza permanent febra copilului, riscurile de convulsie sunt mai mici. Eu preferam sa nu dorm deloc noaptea, decat sa-i dau preventiv un nurofen si sa dorm linistita. Apoi, cu deshidratarea…la ce sete si cata apa consuma fetita mea, chiar nu mi-am facut griji.
In primul rand iti multumesc ca ai poposit la mine pe blog, ca ai avut avut rabdare sa citesti postarile si ai lasat un comentariu:)
Prin ceea ce scriu pe blog nu incerc sa sfatuiesc sau sa recomand ci doar sa informez, fiecare avand libertatea de a aplica in viata ceea ce crede ca e mai bine pentru el.
Nu cred ca ai fost rea ci doar ti-ai spus parerea. Insa nu stiu daca recomandarile si sugestiile tale sunt bazate pe altceva decat temerea unei mame in ceea ce priveste posibilele efecte negative ale febrei.
Daca vrei pot sa iti trimit pe mail o carte din care poti afla mai multe despre beneficiile febrei pentru a avea informatii si din punctul acesta de vedere.
Te mai astept pe la mine 🙂
Convulsiile febrile sunt mult mai rare decat tindem cel mai adesea sa credem. Foarte putini fac convulsii febrile si dintre cei care le fac, au probleme neurologice descoperite sau alte probleme de sanatate grave: sunt copii tarati, slabi, cu infectii recidivante multiple si grave etc. Nu este cazul copiilor nostri, si marii majoritati a copiilor in cazul carora se intervine prea intenpestiv cu antitermice. Ati citit inainte un prospect al unui antitermic oarecare? Efectele adverse sunt mult mai de temut decat mult prea rarele riscuri de convulsii de care ne temem atat! Merita sa folosim cu atata usurinta antitermicele acestea? Nu e cazul sa preferam in fond niste „antitermice” mai blande apoi, care ajuta totodata organismul sa lupte, cum ar fi medicamentele homeopate?
Interesant articolul postat. Mi-a placut micul istoric despre inventarea termometrelor. Intr-adevar termometrele digitale nu se mai compara cu cele care se faceau pe vremuri, rezultate este rapid, usor de citit si prin acest fel se evita orice risc privind mercurul.