De ceva vreme se tot vorbeşte în presă sau pe net despre marile reduceri pe care magazinele le vor face pe data de 23 noiembrie, zi care a fost numită “Vinerea Neagră” sau Black Friday cum i se spune în varianta originală aşa că m-am gândit să vă scriu şi eu ce am reuşit să aflu despre aceste reduceri şi despre originile acestei aşa zise sărbători.
Poate puţini ştiu că mie sărbătorile importate, gen Valentine’s day sau Halloween nu îmi plac, poate pentru că vin la concurenţă cu sărbători autohtone, pe care din păcate le trecem cu vederea în detrimentul celor importate. Dar cred că acest Black Friday e binevenit la noi pentru că putem să mai facem economii în bugetele personale şi astfel putem să ne achiziţionăm unul sau mai multe produse pe care ni le dorim şi de care avem nevoie.
Black Friday sau „ziua cumpărăturilor” este un eveniment organizat pe continentul american şi marchează începutul reducerilor promovate de comercianţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În mod normal se sărbătoreşte imediat după sărbătoarea americană Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei). Termenul de „vinerea neagră” a început să fie folosit în diferite contexte încă de prin secolul 19 dar abia în 1975 a intrat în limbajul uzual. În această zi, ce urmează sărbătorii Recunoştinţei în SUA, mulţi comercianţi dau liber salariaţilor ca o continuare a acestei sărbători tradiţionale şi astfel aceştia au un fel de minivacanţă în care pot face cumpărături. Comercianţii încearcă să atragă posibilii cumparători prin reduceri foarte mari de preţuri, care uneori ajung chiar la mai mult de 50 la sută din preţul afişat până în acel moment. Magazinele îşi schimbă chiar şi programul de funcţionare, deschizându-şi usile pentru cumparători începând chiar de la miezul nopţii.
La noi în ţară conceptul de Black Friday a început să fie folosit începând de anul trecut când magazinele participante au fost mai ales din domeniul IT&PC. Anul acesta însă mai multe magazine din diverse domenii de activitate şi-au anunţat participarea la „ziua cumpărăturilor”.
Şi fiindcă eu vreau să îi fac băieţelului meu cadou primele lui cărţi, şi de asemenea să cumpăr şi o parte din cadourile de Craciun, m-au interesat cel mai mult ofertele marilor edituri sau librării online. Astfel am aflat că la această promoţie vor participa printre altele:
Elefant.ro – o librarie virtuală care oferă clienților o vastă selecție de carte – peste 40.000 de titluri, de muzică – peste 10.000 de albume, de filme – peste 2500 de titluri. Anunţă cele mai mari reduceri ale anului la carţi tipărite şi electronice, jucării, eReadere, filme, jocuri şi albume. Reducerile anunţate merg până la 90% din preţ şi încep chiar de la miezul nopţii. Transportul este gratuit pentru comenzi mai mari de 120 ron. De la ei aş vrea să cumpăr, printre altele, „Omida mancacioasă” de Eric Carle care este o carte potrivită pentru copii mici.
Libris.ro, o altă librarie virtuală, are în ofertă peste 20000 de cărţi în limba română, peste 130000 de cărţi în limba engleză muzica şi filme. Găsiţi nu mai puţin de 4686 cărţi pentru copii, cărţi de cultură generală, beletristică, dezvoltare personală, cărţi din domeniul gastronomic etc. Pentru mâine anunţă cele mai mari reduceri din an şi o oferta surpriză. Transportul este gratuit pentru comezi mai mari de 150 ron. De la ei mi-a placea să comand cartea „Gastronomice” a lui Pastorel Teodoreanu o carte care a apărut într-o unică ediţie în 1973.
Nemira.ro este libraria virtuală a editurii omonime, cunoscută pentru cărţile din domeniul SF dar şi multe alte cărţi cu premii de referinţă în literatură. În această vineri oferă reduceri de până la 70% la 23 de titluri publicate şi de până 50 la sută la serii de autori cum ar fi Stephen King, George R.R. Martin, Orson Scott Card, Frank Herbert, Rodica Ojog Braşoveanu, Sir Arthur C. Clarke. Oferă transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 ron. De la ei mi-ar plăcea să am una din cartile lui Sir Arthur C. Clarke, „2001. Odiseea spatiala”, o carte science fiction celebră.
Litera.ro, o alta editura cunoscută care are în desfăşurare proiecte alături de Jurnalul Naţional, Săptămâna Financiară, Felicia şi unde veţi găsi colecţii de cărţi practice, dicţionare, enciclopedii, cărţi de literatură de mare succes etc. şi care a anunţat că începând de măine şi până pe 25 noiembrie preţurile cărţilor vor fi mai mici cu 40%. Am văzut cărţi pentru copii foarte frumoase şi interesante cum ar fi de exemplu „Marea Carte a Crăciunului”.
Aceste site-uri de librarii virtuale le urmaresc eu pentru ca mă interesează cărţile. Însă lista magazinelor participante este destul de lungă, strângând alături magazine din diferite domenii cum ar fi domeniul IT&PC, domeniul modei şi vestimentaţiei, domeniul cosmeticii, etc. O listă completă a acestor magazine o găsiţi aici.
Cum bănuieşte deja multă lume, maine toate aceste site-uri vor fi foarte aglomerate şi dacă intenţionaţi să comandaţi ceva poate ar fi bine să încercaţi să vă faceţi încă din seara asta un cont şi să vă treceţi produsele dorite în wishlist.
Voi ce doriţi să vă cumpăraţi în „ziua cumpărăturilor”?
ce am citit:
Andra :) a zis
Nu stiam ca Black Friday are legatura cu Ziua recunostintei, interesant 🙂
Am scris si eu cate ceva despre evenimentul asta, dar dintr-un punct de vedere mai putin comercial:
http://zambetsisanatate.wordpress.com/2012/11/23/black-friday-si-mania-cumparaturilor/
Claudia a zis
Multumesc mult Andra:)
Nici eu nu stiam despre „Buy Nothing Day”, un eveniment care ar trebui popularizat mai mult decat „Black Friday” care de fapt la noi cel putin, e mai mult marketing, un fel de… „mult zgomot pentru nimic” :).
Eu altceva in afara de carti nici nu am urmarit sa cumpar.
Cartile pe net, daca ai rabdare sa cauti, le gasesti la preturi mult mai mici decat cele din librarii.