• Contact
  • Scriu si aici

Lecturi de Mămică



  • Home
  • Recenzii cărți
  • Retete Video
  • Itinerarii de vacanta
  • Beauty & Fashion
  • Cultura generala
    • Educatie
  • Practic și Util
    • Recomandari

decembrie 4, 2012 · 10 Comments

Untul de shea – emolient, nutritiv, regenerant

Sănătate

unt shea

unt de shea

Cunoscut şi sub numele de unt de karité, untul de shea este o grăsime trigliceridică ce se obţine din nucile copacului de shea (Vitellaria paradoxa), copac care creşte în regiunile din Africa Centrală şi de Vest. Copacul de karite trăieşte doar în sălbăticie şi îi trebuie 50 de ani ca să ajungă la maturitate, unele exemplare ajungând şi până la vârsta de 300 de ani. În multe regiuni din Africa el este chiar declarat specie protejată de lege, această măsură venind să împiedice tăierea copacilor, deoarece micile lui fructe sunt o foarte bună sursă de hrană dar şi de venit pentru populaţia zonelor respective.

Untul de shea mai este supranumit şi “aurul femeilor” deoarece la obţinerea acestuia participă sute de femei din zonele rurale din Africa, fiind pentru acestea singura lor sursă de venit. Numele de shea vine din engleza şi este folosit în Mali, iar karité este denumirea în franceză şi este folosită în părţile senegaleze ale Africii. El este menţionat în aproape toate documentele istorice africane; au fost găsite chiar şi referiri la regina Cleopatra a Egiptului care vorbea de caravane care cărau borcane din argilă pline cu unt de shea, pe care egiptenii îl foloseau în scop cosmetic. Paturile funerare ale regilor erau făcute din lemnul copacilor bătrâni de shea, iar untul de shea a fost dintotdeauna un simbol al farmacologiei africane.

Ce conţine untul de shea

Untul de shea conţine un complex de grăsimi printre care şi acizi graşi ca: acidul oleic în proportie de 40-60 la sută, acidul stearic 20-50 %, acidul linoleic între 3 şi 11%, acidul palmitic 2 – 9 % dar şi acidul linoleic şi acidul arahnic (sub 1 la sută). Aceşti acizi joacă un rol foarte important în îngrijirea, hidratarea şi hrănirea pielii, au rol antiinflamator şi ajută la regenerarea celulară a pielii. De asemenea unul de shea este foarte bogat în vitamine ca D, E, F şi A, recunoscute pentru efectul lor împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Mai conţine şi un procent mare de substanţe nesaponificabile, cum ar fi fitosteroli care are au proprietăţi de regenerare şi protejare a pielii dar şi triterpeni, printre care se numără esterii acidului cinamic, care este o substanţă ce protejează pielea de dăunătoarea acţiune a razelor solare ultraviolete.

Beneficiile folosirii untului de shea

Conţinutul mare de acizi graşi care sunt necesari pielii pentru a fi hrănită, hidratată şi a-şi menţine elasticitatea, face ca untul de shea să fie un emolient deosebit, care este folosit cu succes ca un excelent aditiv pentru obţinerea produselor de îngrijire a pielii şi părului: săpunuri, şampoane, creme anti-îmbătrânire, cosmetice, loţiuni şi uleiuri de masaj. Textura sa untoasă şi faptul că se topeşte uşor la temperatura pielii face ca acesta să intre foarte uşor în piele, fără a lăsa urme de grăsime pe aceasta.

Untul de shea a fost încă din vechime folosit pentru a trata arsurile, rănile, cicatricile, dermatitele, psoriazisul, mătreaţa şi vergeturile. Ajută de asemenea la diminuarea ridurilor prin hrănirea pielii, la promovarea reînnoirii celulare şi creşterea circulaţiei. Ingredientele din untul de shea ajută la tratarea rănilor şi a cicatricilor şi este folosit în tratamentul eczemelor, iritaţiilor, arsurilor şi a pielii foarte uscate.

Protejează scalpul capului împotriva apariţiei diferitelor iritaţii şi previne apariţia mătreţei. Previne ruperea părului subţire, fortifică cuticulele şi unghiile, ajută la vindecarea vânătăilor, la prevenirea apariţiei iritaţiilor de scutec la copii şi este folosit de generaţii (în combinaţie cu ulei esenţial de lavandă) pentru a ajuta copii să doarmă mai bine. Poate fi folosit cu succes şi de bărbaţi, după bărbierit, pentru a preveni apariţia iritaţiilor şi a restabili strălucirea pielii. Este un antiinflamator natural care poate fi de ajutor în ameliorarea durerilor reumatismale.

Cunoscut pentru proprietăţile sale regenerative, emoliente şi protective, ajută la prevenirea apariţiei îmbătrânirii premature şi oferă protecţie împotriva razelor soarelui. Îngrijeşte şi tratează pielea uscată, crăpata, arsă de soare şi iritată. Protejează pielea atât de daunele provocate de mediul înconjurător cât şi de daunele radicalilor liberi, acţionând ca o manta naturală de protecţie împotriva substanţelor nocive din conţinutul fumului de ţigară, a smogului şi a altor chimicale poluante care se află în atmosferă.

Clasificările untului de shea unt_de_shea_Africa_de_vest

Există diferite tipuri de unt de shea ce au diferite clasificări, dintre care untul de shea nerafinat şi untul de shea rafinat (în diferite grade de rafinare).

Untul nerafinat este extras prin metode naturale, mai exact cu ajutorul apei, are o textură cremoasă, o culoare alb gălbuie şi o aromă de nucă, iar odată aplicat pe piele dispare. Acest tip de unt este cel mai eficient, deoarece proprietăţile vindecătoare şi hrănitoare despre care vorbeam mai sus, rămân intacte, nealterate.

Spre deosebire de acesta, cel rafinat este procesat pentru a i se îndepărta aroma naturală şi culoarea, iar în acest proces multe dintre vitaminele şi proprietăţile sale se pierd. În plus el se extrage din nucile de shea printr-un procedeu care foloseşte substanţe chimice asemănătoare cu hexanul (hidrocarbură obţinută din petrol şi folosită ca diluant). Uleiul extras este albit, dezodorizat şi încălzit la temperaturi foarte ridicate, rezultând astfel un unt de shea rafinat de o culoare albă şi fără miros dar şi fără proprietăţile care l-au făcut atât de cunoscut în lume. Unele persoane din păcate îl preferă pe acesta, pe motiv ca nu are acea aromă naturală, dar greşesc în alegerea lor, deoarece acesta nu mai are aceleaşi proprietăţi beneficie pentru sănătate aşa cum are cel natural, nerafinat.

Cum se păstrează untul de shea

Nu trebuie neapărat ţinut în frigider, ci într-un loc răcoros şi într-un recipient bine închis, departe surse de căldură sau de razele soarelui. Astfel el poate fi păstrat chiar şi până la doi sau trei ani. Dar în general, după 24 de luni, proprietăţile vindecătoare ale acestuia vor fi diminuate, deoarece mare parte din substanţele care îi conferă aceste proprietăţi se deteriorează în timp. Dar el poate fi folosit în continuare pentru calităţile lui hidratante şi emoliente.

Cum să foloseşti untul de shea

Am căutat câteva reţete simple cu unt de shea pe care aş vrea să le încerc şi o să vă scriu şi vouă una din ele. Fiindcă a venit iarna şi va fi din ce în ce mai frig, ar fi folositor un balsam de buze, care este foarte eficient împotriva buzelor crăpate şi foarte uscate şi care se poate face folosind doar trei ingrediente: o linguriţă de unt de shea nerafinat, o linguriţă de ceară de albine şi o linguriţă de ulei de măsline extravirgin. Se topeşte ceara pe baie de aburi se amestecă apoi cu untul de shea după care se adaugă puţin câte puţin uleiul de măsline. Se pune într-un mic recipient şi se dă la frigider să se întărească. Dacă îl vreţi şi un pic aromat se mai pot adăuga şi 20 de picături de ulei esenţial de care vă place.

Voi aţi folosit unt de shea pentru a prepara un produs cosmetic acasă?

ce am citit:

lectura 1, lectura 2, lectura 3,

« Sărbatorim, deci facem daruri!
Un cadou de Moş Nicolae – căştigătorul primului concurs al blogului »

Comentarii

  1. Flori a zis

    decembrie 4, 2012 la ora 3:34 pm

    Daaaaa! Si cel mai mult imi place cand sunt intrebata ce crema folosesc si le spun ca-mi prepar singura cremele expresia de uimire de parca as avea o minifabrica acasa :)). Chiar astazi mi-am preparat o crema de fata cu unt shea, ulei cocos, ulei argan si ulei germeni de grau. Am parfumat-o cu ulei esential de portocala dulce de-mi vine sa o mananc! Util articolul!

    Răspunde
    • Claudia a zis

      decembrie 7, 2012 la ora 5:28 pm

      Flori, multumesc pentru ca ai vrut sa ne impartasesti si noua reteta ta.
      Asa e, din pacate multi cred ca singurele produse cosmetice sunt cele cu nume de firma;)
      Dar poate incetul cu incetul tot mai multi vor intelege ca ce e mai simplu si mai natural e si mai sanatos si chiar usor de facut acasa.

      Răspunde
  2. mijnzeep1 a zis

    decembrie 4, 2012 la ora 6:18 pm

    Ador untul asta nerafinat, il folosesc la sapun, creme, si cel mai des ca si crema de maini inainte de culcare! Cea mai sanatoasa reteta pt a ti pastra mainile hidratate peste noapte!
    Articolele tale imi plac din ce in ce mai mult, multumim Claudia!.

    Răspunde
    • Claudia a zis

      decembrie 7, 2012 la ora 5:29 pm

      Multumesc, Natalia 🙂
      Untul de shea il folosesti asa, simplu, ca si crema de maini sau il mai combini si cu altceva?

      Răspunde
      • mijnzeep1 a zis

        decembrie 9, 2012 la ora 12:14 pm

        Asa simplu, mi se pare cel mai ‘natural’ .

        Răspunde

Trackbacks

  1. Ghimbirul şi parabenii | Lecturi de mamica spune:
    octombrie 9, 2013 la 1:25 pm

    […] care au în componenţa lor ingrediente 100% naturale cum ar fi, uleiuri esenţiale, unt de cocos, unt de shea, uleiuri naturale, etc şi care au un termen de valabilitate destul de mare, chiar 18 […]

    Răspunde
  2. Cum să faci singur acasă crema de mâini şi corp | Lecturi de mamica spune:
    octombrie 30, 2013 la 2:59 pm

    […] el v-am vorbit pe larg într-o postare trecuta, dacă mai ţineţi minte. Vă spuneam atunci că untul de shea ajută la prevenirea apariţiei îmbătrânirii premature, oferă protecţie împotriva razelor […]

    Răspunde
  3. Trei produse utile în sarcină | Lecturi de mamica spune:
    ianuarie 26, 2014 la 7:26 am

    […] uleiul de strugure care ajută ţesutul să se acomodeze cu intinderea excesiva a pielii sau unt de shea despre care se ştie că a fost folosit încă din vechime pentru proprietăţile sale emoliente […]

    Răspunde
  4. Tratamente naturiste impotriva vergeturilor | Lecturi de mamica spune:
    februarie 13, 2014 la 7:05 pm

    […] Untul de shea, cu un continut bogat in acizi grasi, vitamina e si A, necesarii pielii pentru a fi hranita, […]

    Răspunde
  5. Concurs de martisor | Lecturi de mamica spune:
    martie 1, 2014 la 6:47 am

    […] este din aceeasi gama ca si sapunurile si contine printre altele unt de cacao, ulei de migdale, unt de shea, ulei de macadamia, […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauta aici



Booking.com

Categorii

Comentarii recente

  • Claudia Vasilache la Cum să ai grijă de ten și ce să folosești pentru asta
  • Eva Anca la Cum să ai grijă de ten și ce să folosești pentru asta
  • Delicii in bucatarie - partea 3 - China, Japonia, India si Thailanda - Lecturi de Mămică la Ce este chutney?

Arhiva

[instagram-feed]

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316