Traditiile si obiceiurile culinare romanesti s-au pastrat de-a lungul timpului, indeosebi in zilele marilor sarbatori religioase, de Craciun sau de Pasti.
Daca esti roman, oriunde ai locui, fie aici pe pamantul tarii in care te-ai nascut, fie la sute sau mii de kilometri departare, pe masa de Craciun cu siguranta ca vei dori sa ai nelipsita friptura de porc inconjurata de cele mai multe ori de o bucatica de carnati si traditionalele sarmalute in foi de vita sau de varza murata, acoperite cu un strat gros de smantana si servite alaturi de o mamaliguta aburinda si celebrul cozonac cu nuca. 🙂
In ziua de 20 decembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Sfantul Ignatie iar traditiile stramosesti au facut ca aceasta zi sa fie cunoscuta ca ziua de Ignat, ziua sacrificarii porcului. Se spune chiar ca daca nu se taie porcul in aceasta zi acesta nu mai ia in greutate si chiar slabeste. Astfel taierea porcului si prepararea acestuia face parte din traditia gastronomica romaneasca. Caltabosi, carnati, sangerete, toba, piftie (racituri), chisca, jumari, carne in untura la borcan, sunculita – fiarta, coapta, afumata, cu boia sau in saramura, sorici cu sare sunt doar cateva din deliciile culinare preparate din carne de porc in zilele de dinaintea Craciunului.
Multe dintre ele le putem gasi astazi la supermarketuri sau la magazinele specializate in vanzarea carnii. Din pacate insa, produsele preparate industrial mai contin pe langa carne si alte substate folosite in industria alimentara, pentru aspect si prelungirea perioadei de garantie a produsului. Va mai aduceti aminte cand va povesteam aici despre cat de bogate in aditivi sunt alimentele vremurilor noastre moderne. Solutia ar fi ca sa incercam sa preparam noi in casa o parte din mancarurile pe care le vom pune pe masa de Craciun pentru ca nu este chiar atat de greu si sunt mai sanatoase.
Iata de ce, am rugat-o astazi pe Andreea sa ne impartaseasca cateva din secretele unor preparate pe care putem foarte usor sa le facem in casa si cu care ne vom putea incanta musafirii cu ocazia traditionalei mese de Craciun.
Asa ca o voi lasa pe ea sa va povesteasca mai multe……
„O sa incep cu jumerile care sunt specifice acestei perioade si se fac foarte usor, ne spune Andreea. Cum se fac?Simplu!
Luam o bucata de slanina impanata cu foarte putina carne pe care o vom taia in bucati mai mici, de vreo 2-3 cm, bucatele pe care le vom arunca in ceaunul batranesc unde avem deja pus la incins o lingura zdravana de untura. Încet-încet toate jumerile vor fi cuprinse de untură si va trebui sa fiti atenti ca sa amestecati din când în când in ceaun. Cand par gata rumenite, dati ceaunul deoparte de pe foc, pret de vreo jumatate de ora, daca nu si mai mult dupa care le puneti din nou pe foc iar cand incep sa sfaraie untura si sa pocnească jumerile, le scoateti intr-o sita la scurs. Untura ramasa o puneti intr-un borcan si o puteti folosesc mai tarziu la prajit, la preparat delicioase tocanite de cartofi, dar si pentru a prepara jumerile viitoare.
Dintre aperitivele intalnite in frigiderele noastre nu numai in zilele de sarbatoare as aminti si pate-ul care poate fi foarte usor facut si acasa. Pe langa faptul ca este mai sanatos, va asigur ca esti si mai gustos. Pentru a face pate in propria bucatarie avem nevoie de ficat de porc, o bucata de fleica de porc, ceapa, morcov, unt, ulei, sare si piper. E foarte usor de pregatit, se calesc toate cele enumerate mai sus, apoi se adauga putina apa si se lasa la fiert. Dupa ce s-a racit nu ne ramane decat sa facem totul pasta cu ajutorul mixerului si sa intindem pate-ul pe o felie de paine. 😉
Si daca tot am descris cateva aperitive ce pot fi facute in casa, nu pot sa nu va spun si despre cat de usor se poate prepara o sunculita cu staturi de carne, tip kaiser. O bucata de carne impanata cu grasime se fierbe in zeama de varza sau in bors de putina, impreuna cu ceva „miroase” (boabe de piper, boabe de ienibahar, foi de dafin). Fiarta nu de tot, ca urmeaza partea a doua a gatitului, la cuptor. Nu inainte de a o freca cu boia de ardei, cimbru sau alte condimente ce va sunt pe plac. Intr-o tava se asaza un gratar pe care punem carnea. In tava se pune apa sau zeama de la fiert carnea. Desi nu e afumat, e o varianta foarte gustoasa a preparatelor din carne pe care le gasiti in supermarketuri.
De pe masa de sarbatori nu pot lipsi branzeturile. Se poate prepara foarte usor in propria bucatarie atat cascaval cat si branza topita, ambele fiind mai sanatoase decat gasiti in magazine. Pentru a face cascaval, de exemplu, ne trebuie branza de vaci proaspata, lapte dulce, unt, sare, bicarbonat de sodiu si … putina rabdare. Laptele se pune la fiert si se amesteca cu branza, obtinandu-se o branza mai grasa pe care o lasam la scurs cateva ore. Apoi se amesteca cu un strop de bicarbonat, sare si daca doriti, verdeturi, boia, nuci, orice poate personaliza cascavalul vostru. Se pune untul la topit, se adauga branza si se amesteca cu sarg dupa care se toarna amestecul obtinut in forme si gata, avem un cascaval delicios si sanatos!
Pofta buna! „
Andreea gateste din pasiune si detaliile retetelor despre care ea va vorbit, dar si multe altele, le puteti gasi pe blogul inbucatariamea pe care l-a facut special pentru a putea impartasi si celorlalti o frantura din munca ei. Mai puteti gasi acolo retete de branza topita, cozonac, parjolute, ciorba radauteana, creier pane, etc
Voi ce preparati bun pentru masa de Craciun?
pitici, dar voinici a zis
aperitive (branza, cartabos, leber, sorici) sarmalute, carnati, salata orientala (sa fie si ceva lejer 😀 ), friptura, mamaliga si prajitura de casa….niciodata nu lipsesc de la masa de Craciun
Sarbatori fericite si voua!!!
Claudia a zis
Noi lasam prajiturile pentru masa de Revelion. Acum facem traditionalul cozonac 🙂
Ce prajitura buna faci, Tony?
Va doresc si eu un Craciun Fericit si cu multe bucurii 🙂
pitici, dar voinici a zis
cozonac vom avea si noi
inca nu stiu ce prajitura voi pregati: probabil ca nuci/alba-ca-zapada
de revelion voi pregati un tort cu fructe si frisca si indiene, sa vad ce altceva voi mai face (inca nu m-am hotarat pentru restul de prajituri) – poate o placinta de mere…
pentru revelion avem alt meniu: cartobos, drob, friptura, salata de beouf, rulada de ciuperci,crema de branza cu smantana si marar, peste marinat
Liana Nicolae a zis
Eu o sa fac cozonaci. De ce? Pentru ca am masina de facut paiine si am o reteta pe care am facut-o anul trecut si a iesit faina. Am pus ingredientele si peste cateva ore am luat coca gata framantata si dospita. Apoi am pus umplutura si i-am pus in forme. Nu -mi place ca reteta e cu zahar si faiina alba :(, imi place insa ca e cu unt si ca miroase in casa a cozonaci calzi:)
Claudia a zis
Ei, poate nu toate preparatele astea pe care le punem pe masa de Craciun sunt sanatoase dar mie personal imi place sa urmez traditiile din stramosi. Nici noi nu prea mancam preparate din carne de porc in restul anului, de exemplu, dar de Craciun facem o exceptie. Despre zahar ce sa mai zic….l-am limitat cat am putut. Chiar si reteta de cozonac la noi are mai putin zahar decat se pune de obicei dar e bun si asa. Anul asta as vrea sa incerc sa ii pun osanza ca la cornuletele pe care le facea bunica. Si, da, miroase atat de frumos a cozonac cald si buuun 🙂