De obicei, la fiecare sfarsit de an si inceput de an nou fiecare din noi priveste inapoi si isi face un bilant cu ceea ce a realizat sau o retrospectiva a celor mai importante momente de pana atunci.
Apoi priveste cu speranta si incredere la noul an care e un alt inceput de drum.
Am sa incerc si eu sa fac pe scurt, in aceasta ultima postare din 2012, nu un bilant in cifre, date sau statistici ci mai degraba o retrospectiva a tuturor subiectelor despre care am incercat sa scriu pe blog, din dorinta de a impartasi cu voi cele aflate de mine dupa indelungi ore de cautari de informatii, de lectura si de scris.
Ideea, sau mai bine spus dorinta de a incepe sa scriu pe blog e dinainte de 2012 si am mai avut chiar doua timide incercari in anii anteriori, fara rezultate insa. Venirea pe lume a lui Cris, in 2011, mi-a schimbat nu numai stilul de viata de pana atunci ci si perspectiva asupra ei, astfel ca pe 20 mai, anul acesta, incercand sa va vorbesc despre cum un copil iti poate schimba viata, s-a „nascut”, timid, acest blog, .
„Lecturi de mamica” poate sugera ca in continutul blogului veti gasi informatii despre carti sau informatii care folosesc doar mamicilor. Veti fi insa surprinsi sa aflati ca subiectele care trateaza strict aceste doua tematici nu sunt chiar atat de multe. Personal consider ca rolul de mama nu incepe si nu se opreste doar la ceea ce tine de maternitate sau cresterea copilului, ci este mult mai cuprinzator. Ca mama, cred trebuie sa te preocupe nu numai sanatatea ta sau a copilului tau ci si sanatatea celor din jur, a tatalui, a bunicilor, a celor care te inconjoara. Si tot ca mama trebuie sa citesti cat mai mult si din cat mai multe domenii, sa fii informata chiar si in ceea ce priveste ultimele descoperiri ale stiintei, deoarece in final mama este cea care va ghida copilul in viata si va fi mentorul lui.
In aceasta idee am incercat sa scriu pe blog despre subiecte care pe mine m-au interesat la momentul respectiv, subiecte din domeniul sanatatii, nutritiei, cosmeticii, a medicinei alternative, a educatiei si v-am vorbit despre unele carti pe care eu le-am considerat a fi utile in casa fiecaruia dintre voi.
O sa incep prin a va aminti despre un subiect drag mie si ale carui informatii au avut un impact deosebit asupra stilului de viata, „Zaharul, otrava din camara„. Cautand informatii despre acest subiect am inteles care este diferenta dintre metabolismul glucozei si cel al fructozei, cate daune poate face fructoza in organism si aflat cele 143 de motive pe care Nancy Appleton, cunoscut medic nutriţionist din Statele Unite, le-a gasit in sprijinul ideii de reducere a consumului de zahar. Si daca zahar nu e bun de consumat, atunci intrebarea care urmeaza e cu ce il inlocuim? Prin urmare am incercat sa aflu cate ceva despre unul dintre cei mai la moda inlocuitori ai zaharului, siropul de agave. Am fost surprinsa sa aflu ca in ciuda sutelor de reclame care ne imbie sa inlocuim zaharul cu sirop de agave, pentru ca este mai sanatos, am aflat de fapt ca e mai mult reclama decat adevar si ca acesta din urma nu e nici pe departe atat de benefic cum ni se spune.
Una dintre cele mai accesate postari a fost cea in care v-am vorbit despre turmeric, care este nu numai un condiment ci si un adevarat medicament. Despre condimentele si plantele aromatice si beneficile consumarii lor v-am mai povestit ca ele sunt veritabili inamici ai radicalilor liberi din organism, ca un pic de sare face bine organismului, ca ultimele cercetari au aratat ca ghimbirul poate contracara efectul negativ al parabenilor din organsim.
V-am povestit despre cum o campanie de marketing a reusit sa schimbe obiceiurile alimentare ale unei intregi lumi si a reusit sa convinga ca grasimile hidrogenate ar fi mai sanatoase pentru organism, dar si ca in prezent datele stranse in decursul anilor au aratat de fapt contrariul, ca ele ar fi vinovate pentru bolile de inima, diabet, obezitate etc. Intelegand deci rolul si importanta pentru orgasnim a grasimilor naturale, am cautat sa aflu mai multe despre ele si v-am povestit despre beneficiile ghee, despre uleiul din nuca de cocos, care desi are cea mai mare concentraţie de acizi graşi saturaţi dintre toate uleiurile, este un aliment medicament cu proprietati vindecatoare.
Si cum nu doar ceea ce mananci ci si ceea ce pui pe piele influenteaza sanatatea, am cautat sa aflu mai multe despre fata nevazuta a cosmeticelor, dar si despre posibilitatile de a inlocui aceste cosmetice pline de chimicale cu alternative naturale. Asa am descoperit cat de sanatoase pentru piele sunt uleiul de argan, untul de shea sau uleiul de migdale.
Acestea nu sunt singurele articolele in care am abordat subiecte ce privesc alimentatia. Am mai vorbit si despre mure, afine, spirulina, chlorella, despre importanta fermentarii si a vitaminei D, despre chefir si multe alte subiecte pe care le puteti gasi centralizate la rubrica sanatate. Tot la aceasta rubrica puteti citi si articole despre medicina alopata si holistica, despre homeopatie si despre individualitatea metabolica si poti afla de ce dieta pe care ai urmat-o nu te-a ajutat sa slabesti.
In acest an nu au lipsit de pe blog recenziile unor carti care ar trebui sa fie in casa fiecaruia dintre noi, de la cartea de bucate a profesorului doctor Mencinicopschi la cea a lui Jamie Oliver, sau la seria care descrie deliciile si caracteristicile gastronomiei din bucatariile lumii. Nu au lipsit subiectele despre educatie cum a fost cel despre attachment parentig si nici concursurile.
Multumesc tuturor celor care au acceptat sa colaboreze cu mine si sa imi faca onoarea de a le publica articolele sau povestile lor de viata: Ioana , Laura , Liana si Simona Alexandra.
Multumesc sponsorilor concursurilor desfasurate pe blog: Jovis Homemade Beauty, Malvi, Antoaneta, Cornelia si Renate precum si prietenilor care au acceptat sa publice pe site-urile lor o parte din articolele mele: Adrian si Antoaneta.
Si nu in ultimul rand va MULTUMESC voua, tuturor celor care popositi zilnic in universul meu virtual!
Va doresc tuturor sa aveti un an nou mai bun, plin de vise implinite si bucurii!
La multi ani!
2013
Javra a zis
Un An Nou fericit, cu bucurii, sănătate, împliniri pe toate planurile, prosperitate şi iubire!
pitici, dar voinici a zis
La multi ani,Clau!
Ma bucur ca ai scris acest articol tocmai pentru ca stiu offul tau: blogul tau nu reprezinta doar subiecte referitoare la maternitate,ci si la subiecte de interes general!
Articolele tale sunt complete si utile, iar titlul „lecturi” indica (din punctul meu vedere) multa munca din partea ta, multa lectura ca sa ne sintetizezi noua tot ceea ce ai aflat tu 🙂
Sper ca 2013 sa iti aduca numai bucurii, cititori fideli cat mai multi si multi oameni care sa aprecieze munca ta 🙂
Cand vei dori sa publici alte articole pe blogul meu dedicat mamelor, te astept cu drag 🙂
Pupici lui Cris 🙂
Raluca a zis
La multi ani de blog, de viata, multa putere si multe multumiri pentru toate aceste informatii interesante!
Creativitatelafeminin a zis
La mulți ani fericiți, alături de cei dragi!
Sănătate, iubire, înțelegere, liniște în suflet și voie bună!
Lucrurile mărunte fac lucrurile mari!…
Un zâmbet, un gând bun și-o vorbă dulce la încheierea anului 2013 și la începutul anului ce va veni, 2013!
Toate bune de pe meleaguri nemțene, lecturidemamica!
Fata Nesăbuită a zis
La multi ani!!!
mijnzeep1 a zis
La multi ani si iti multumim si tie pt aceste articole care ne-au ‘desteptat’ si acum putem vedea altfel lucrurile! Pupici!!!!
Liana Nicolae a zis
Frumos mesajul tau Claudia. Iti multumesc si eu ca mi-ai dat ocazia sa scriu despre experientele si trairile mele si deasemea sa invat la randul meu, alte lucruri frumoase si utile, citind articolele postate aici. Un an nou fericit!
Mihaela Pop a zis
La multi ani!!!