Dupa cum cred ca v-ati dat seama deja din postarile pe care le-am facut, si mai ales din cea referitoare la sugestiile culinare pentru masa de Craciun, nu sunt adepta stilului de alimentatie raw vegan, pentru ca citind am descoperit informatii care m-au facut sa inteleg ca echilibrul este necesar in toate, mai ales atunci cand e vorba de hrana noastra cea de toate zilele.
In ceea ce priveste dulciurile insa, de cand am aflat despre pericolele care se ascund in spatele consumului exagerat de zahar din zilele noastre, am ajuns sa consider dulciurile raw vegan mai sanatoase decat cele clasice, care contin zahar. Marea majoritate dintre noi nici nu consideram a fi gustoasa o prajitura clasica daca aceasta nu este dulce, iar pentru asta nu adaugam arome ci …. muuult zahar.
Insa in cazul dulciurilor raw vegan, zaharul rafinat si daunator sanatatii este inlocuit cu zahar din fructe, care este mult mai sanatos, iar produsul final este si el gustos, deoarece e destul de dulce dar si aromat in acelasi timp.
Cum nu exista masa de Revelion fara o prajitura sau o felie de tort alaturi de cupa de sampanie, m-am tot gandit cum sa fac ca anul acesta sa reduc la minim cantitatea de zahar continuta in dulciurile pe care le vom degusta. Si cum la noi in familie e … democratie, am negociat cu fiecare membru-adult al familiei sa isi faca singur prajitura preferata cu conditia ca aceasta sa contina minimum de zahar.
Mama mea a ales sa faca, celebrul salam de biscuiti 🙁 si niste cornulete cu osanza si smantana, asa cum facea bunica pe vremuri, si care nu au deloc zahar in compozitia aluatului, iar umplutura am facut-o cu nuca amestecata cu gem de fructe.
Sotul meu a vrut napolitane 🙁 …, da stiu, au zahar mult…, cum insa nu am putut reduce cantitatea de zahar am negociat reducerea cantitatii facute ;). Si tot el s-a ocupat de tort, da, el e specialistul casei in ceea ce priveste torturile. Insa si aici am negociat si am gasit solutia pentru blat (doar 100 grame de zahar si foarte putina faina) in cartea de bucate a Sandei Marin, iar restul am improvizat noi (crema ganache si frisca).
Eu am ales sa fac niste „perle picante de cocos” dupa o reteta gasita in volumul „Delicii in bucatarie” despre care v-am vorbit aici. Si cum pe mine ma preocupa si faptul ca baietelul meu care inca nu are doi ani va fi tentat sa manance dulciuri sau mai bine spus i se vor oferi dulciuri, a trebuit sa gasesc si pentru el o solutie. Asa ca pentru el am facut fursecuri cu faina de orez si aceste bombonele raw vegan despre care va voi povesti in continuare cum sa le faceti pentru ca e foarte simplu. Pana sa ma hotarasc sa le fac si cum sa le fac am cautat pe o multime de site-uri cu retete de acest gen si pana la urma mi-am luat inima in dinti si am trecut la treaba improvizand. Si cum era 31 decembrie pe la pranz cand m-am hotarat sa le fac, am inventariat ce fel de fructe uscate avem prin casa ai am trecut la treaba.
Iata deci ce am folosit eu pentru bombonele:
150 gram de prune uscate
150 grame de stafide
o mana de fructe de goji (atat mai aveam)
si cateva curmale (5 sau sase bucati)
nuca macinata, nuca de cocos, seminte de canepa sau alte seminte daca va plac
Prunele, stafidele, fructele de goji si curmalele le-am lasat la inmuiat cateva ore bune dupa care le-am scurs de apa si le-am pus in robotul de bucatarie unde am mixat toata compozitia pana s-a facut ca o pasta.
Am scos pasta din robot, am pus-o intr-un castron si am adaugat nuca macinata. Nu am cantarit cantitatea de nuca macinata, dar drept sa va zic nici nu conteaza pentru ca initial am pus putina si compozitia nu prea s-a „legat”. Apoi mi-am dat seama ca nuca macinata actioneaza ca faina, adica „leaga” compozitia, deci secretul este sa puneti atata nuca cat sa poata fi modelata compozitia. Eu am mai pus in compozitie si niste seminte de canepa, pentru ca le aveam si chiar cautasem o reteta pentru a le folosi.
Dupa ce ati ajuns la consistenta dorita incepeti sa faceti in mana bilute si sa le dati prin diferite seminte, de care aveti sau va plac. Eu am avut nuca de cocos si niste seminte de canepa. Dupa ce le asezati pe farfurie le dati la rece si … le consumati a doua zi cu placere. Simplu de tot, nu? 🙂
Nu spun ca sunt cele mai sanatoase retete de dulciuri dar eu sunt multumita pentru ca am reusit sa reduc mult atat zaharul cat si faina din compozitia lor.
Voi ce dulciuri pregatiti pentru zilele de sarbatoare?
update: Dacă vă interesează şi alte reţete simple, sănătoase şi gustoase vă invit pe aromeculinare, un blog culinar fără pretenţii.
Grădinița Fluturașilor Talentați a zis
E o rețetă tare interesantă, Clau!
Eu fac din plăcere dulciuri de sărbători.Cu mâncatul lor nu mă omor foarte tare.Prefer dulciurile cu puțin zahăr și nu foarte dulci.Pe cât posibil cu fructe…
pitici, dar voinici a zis
Arata tare bine!
Stii..pana acum nu am facut astfel de prajituri,dar de cate ori mergem la targuri traditionale,plecam incarcati de astfel de produse 😀
trebuie sa incerc si eu
Claudia a zis
Sa stii ca si eu pana acum doar am privit la retete dar nu am avut curaj sa incerc dar mi-am spus ca nu trebuie sa las anul sa treaca pana nu fac incercarea asta si in final am fost surprinsa cat de usor se fac si cat de gustoase sunt. Important e sa iti folosesti imaginatia.Nu este o reteta universal valabila 😉 SI celelalte bombonele sunt simplu de facut. Poate o sa scriu si reteta cealalta.
casadincamp a zis
Combinatia asta de ingrediente nu am folosit-o, insa eu am mai facut dulciuri raw vegane. Eu sunt pro dulciurile raw. Cred ca sunt cele mai sanatoase.
Oricat de mult te-ai stradui, retetele clasice de dulciuri contin zahar, faina, uleiuri si altele mai putin bune.
Eu am mai facut bombonele simple stafide nuca si date prin nuca de cocos, susan miere scortisoara, curmale fulgi de migdale. Am mai facut cateva torturi care’s tare tare bune.
La mine problema e de ingrediente. Unele mi se par scumpe (de ex caju care e foarte prezent prin torturi), dar incet incet gasesc si alternative potrivite mie.