Cred ca sunt putini dintre voi care inca nu au auzit despre celebrul medic nutritionist Mihaela Bilic care a scris mai multe carti printre care si “Traiesc deci ma abtin” o carte pe care de ceva vreme tot imi propusesem sa o citesc si pe care o sa incerc sa v-o prezint astazi. Au fost unele lucuri in carte care mi-au placut foarte mult, de la stilul clar, usor de inteles cu care transmite informatia si pana la unele sfaturi pentru a duce o viata sanatoasa si a avea kilograme mai putine.
Printre afirmatiile ei au fost insa si lucruri care m-au surprins negativ, si pe care nu ma asteptam sa le gasesc intr-o carte scrisa de un medic nutritionist atat de cunoscut ca Mihaela Bilic. Dar despre acestea va voi vorbi in partea a doua a recenziei.
Cartea este structurata in sase cuprinzatoare capitole:
- Orice dar cu masura
- De ce nu am reusit pana acum
- De ce de data asta va fi altfel
- 7 pasi spre succes
- Sugestii de meniu
- Notiuni de baza
In primul capitol putem citi o prezentare generala a diferitelor categorii de alimente. Sunt descrise pe rand, din punct de vedere nutritional, carnea si produsele din carne, pestele si fructele de mare, oul, laptele si produsele lactate, cerealele, fructele si semintele oleaginoase, zaharul, mierea si dulciurile, legumele, fructele si sucurile de fructe, bauturile si apa, condimentele si sarea. La fiecare in parte autoarea ne vorbeste clar si pe intelesul tuturor despre beneficiile pe care consumul acestora le are pentru sanatare dar si despre latura “negativa” a acestuia, despre portia corecta pe care ar trebui sa o consumam din categoria respectiva, despre cat de des sa le consumam, despre asocierile corecte si ne da si mici secrete culinare. Este un capitol plin de informatii valoroase care ne ajuta sa intelegem rolul si importanta diferitelor categorii de alimente in viata noastra.
In al doilea capitol intitulat “De ce nu am reusit pana acum”, Mihaela Bilic ne da zece motive pentru care nu am reusit sa slabim. Unul dintre acestea ar fi faptul ca de multe ori ne amagim singuri crezand ca azi putem manca cat vrem iar a doua zi putem da cu usurinta jos kilogramele acumulate prin excesul de mancare. Din pacate corpul nostru nu poate fi pacalit asa usor iar dietele restrictive si de scurta durata nu numai ca nu dau rezultatele promise ci mai si dau peste cap metabolismul putand duce in final la dereglari si probleme severe de sanatate deoarece acestea duc la o slabire prin deshidratare si topirea muschilor si nu prin topirea grasimii.
In general o dieta este “vazuta” de organism ca o amenintare la adresa lui ne spune in continuare Mihaela Bilic, si atunci intervine un fel de reactie de aparare a organismului care se traduce printr-o adaptare metabolica adica organismul se adapteaza la noua situatie, la noul stil de a manca astfel ca metabolismul se incetineste, isi adapteaza nevoile energetice la ceea ce ii dam si nu vom mai slabi. Iar daca ne intoarcem la stilul de alimentatie din trecut nu numai ca aceste kilograme pierdute se vor intoarce dar, si mai grav ele se vor depune exclusiv sub forma de grasime astfel ca proportia de grasime din corp va fi mai mare chiar daca uneori cantarul va arata aceeasi greutate ca inainte.
Un al lucru interesant pe care l-am aflat din carte este faptul ca exista la nivelul creierului, pe segmentul temporal o memorie si o proiectie corporala, memorie care o perioada de latenta de trei luni Astfel avem nevoie de trei luni de mentinere constanta a greutatii corporale pentru ca memoria corpului nostru sa “retina” noua imagine.
Tinand cont de acest principiu o dieta care sa duca la slabire va trebui sa aiba de fapt trei etape:
- cura de slabire respectiva care cuprinde regimul care se tine pana cand vor fi atinse kilogramele dorite
- perioada de stabilizare care consta in introducerea treptata a alimentelor restrictionate in prima etapa si care dureaza trei luni
- regimul de intretinere care este de fapt regimul echilibrat care trebuie urmat toata viata
Mihaela Bilic ne mai invata ca in ce priveste slabitul nu exista solutii miraculoase si ne reaminteste ca nimic nu se poate obtine fara efort, iar in cazul acesta dieta pe viata sau a manca totul cu masura este singura solutie adevarata deoarece singurul aliment care nu are calorii este………apa!
Ar mai fi si alte motive pentru care nu am reusit sa slabim:
– fie pentru ca mancarea este un drog care da dependenta (si ne explica mecanismul prin care se intampla acest lucru),
– fie pentru ca exista un control complex al alimentatiei independent de vointa noastra. Atat aportul de alimente cat si cantitatea si felul acestora, felul meselor, depunerea sau arderea depozitelor de grasime este controlat nu de vointa noastra ci de sistemul hormonal, ne explica Mihaela Bilic, si ne descrie actiunea rolul si importanta fiecarui hormon implicat in aceste procese, de la insulina la galanina, de la leptina la gherlina si colecistokinina.
– pentru ca atunci cand esti femeie iti e mai greu sa slabesti tot din cauze hormonale. Aflam si ca exista doua tipuri de predispozitii catre ingrasare: ginoida (cu depunere pe coapse si fund) si androida (cu depunere pe burta si torace)
– pentru ca nu ne nastem toti egali. Aflam astfel ca predispozitia la obezitate exista fie datorita unei dereglari a centrului foamei si satietatii fie datorita existentei unui numar mare de adipocite prezente inca de la nastere, fie pentru ca unii ard mai repede caloriile, altii mai greu, ca inaintarea in varsta dar si digestia si felul tranzitului intestinal isi pun amprenta asupra greutatii noastre.
Saptamana viitoare o sa va povestesc si despre celelalte capitole ale cartii Traiesc deci ma abtin precum si despre ceea ce nu mi-a placut mie din carte.
Grădinița Fluturașilor Talentați a zis
Un articol foarte frumos, Claudia!Am citi cartea Mihaelei şi mi-a plăcut cum e structurată!E foarte utilă celor care vor să aibă un stil de viaţă sănătos!
Claudia a zis
Si mie mi-a placut cartea, Simona dar sunt si lucruri care m-au surprins negativ si despre care o sa scriu in partea a doua.
Grădinița Fluturașilor Talentați a zis
Abia aştept să le citesc!
Fata Nesăbuită a zis
Am incredere in recomandarile tale:) Si pare destul de buna cartea dar eu am o problema :)) Titlu, care banuesc ca este copiat dupa Motignac -” mananc, deci slabesc”, nu m-ar face sa cumpar cartea!( zic si eu, ca un posibil cumparator, imi da o stare proasta) Din ce am citit la tine, continutul nu este neaparat despre „a te abtine” ci despre a trai sanatos ceea este ideal iar asta nu inseamna ca trebuie sa te abti/ Astept partea a doua a recenziei.
Claudia a zis
Din pacate „a trai sanatos” in zilele noastre inseamna „a te abtine” tocmai pentru ca sunt foarte multe tentatii. Asa ca doamna doctor din punctul asta de vedere are dreptate. Si cu asta sunt si eu de acord adica sa ne limitam la a consuma doar ce ne trebuie sau cat ne trebuie.Important e sa aflam ce ne face bine! E prea mult spus ca titlul sa fie copiat. Sunt doar cateva cuvinte…..;)
Fata Nesăbuită a zis
Nu am vrut sa fiu rea…doar sa impartasesc cum vad eu, repet, cred ca sunt f multe lucruri utile si am incredere. Din pacate sunt multe prostii la raionul „produse alimentare” dar nu o sa ma abtin niciodata de la o prajitura facuta in casa, eventual de mama:) Important este sa te mentii sanatos 🙂
Andra :) a zis
Nu ştiu cine a ales titlul, dar nu a fost deloc inspirat 😀 A trăi sănătos nu înseamnă a te abţine, ci a alege ce e mai bun pentru tine – părerea mea 🙂
Claudia a zis
Nici eu nu stiu cine a ales titlul dar ii inteleg punctul de vedere.
In ziua de azi am ajuns sa mancam doar de dragul de a manca si nu ne mai intereseaza calitatea ci cantitatea. Un pic de cumpatare nu ar strica 😉
Dar ai si tu dreptate a trai sanatos inseamna in primul rand a alege ce e mai bun pentru tine. Cati insa gandesc asa?