“Giardioza este o boala intestinala cauzata de giardia lamblia, un protozoar flagelat ce se cantoneaza la nivelul intestinului subtire. Este cel mai raspandit parazit din lume, iar copiii mici au susceptibilate crescuta pentru boala”, mi-a spus doamna doctor Veronica Crisan, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana, atunci cand, baietelul meu imbolnavindu-se, am vrut sa aflu mai multe despre aceasta boala si despre posibilitatile de tratament.
„Simptomatologia depinde de modul in care reactioneaza gazda fata de parazit mi-a mai spus doamna doctor, iar tabloul clinic cuprinde manifestari digestive, neurologice si alergice. Simptomele digestive includ apetit capricios, scadere ponderala, distensie abdominala, crampe abdominale, diaree, varsaturi; in unele cazuri tabloul clinic este dominat de durerea abdominala (in special periombilicala).”
In infestarea cronica se constata dureri abdominale recurente, lipsa poftei de mancare, stagnare in greutate sau deficit ponderal. Sindromul de malabsorbtie e frecvent, iar intoleranta la lactoza si steatoreea (grasimi in scaun) sunt obisnuite. Manifestarile neurologice includ: iritabilitatea, tulburari de somn, neuroastenie, iar cele alergice: urticarie, artrita reactiva.
Calea de transmitere este fecal-orala, atat direct, de la o persoana la alta, dar si indirect, prin apa si alimente contaminate. Perioada de incubatie este de 1-2 saptamani, dar poate fi si mai lunga.
Diagnosticarea giardiozei se face prin examenul microscopic al scaunului (3 probe de scaun la interval de 3-4 zile) si determinarea antigenului giardia – o metoda mai sigura, care creste sansele stabilirii unui diagnostic corect (sensibilitate de 85-90% si specificitate de 95-100%).
Controlul vindecarii presupune 3 examene coproparazitologice la o luna dupa terminarea tratamentului. Chiar daca copilul a fost tratat corect el se poate reinfecta, mai ales daca ceilalti membrii ai familiei nu au fost si ei tratati corespunzator.
In ceea ce priveste tratamentul se pot folosi trei clase de medicamente: derivati de nitromidazol, acridina, nitrofurani. Pediatrul dumneavoasta va poate recomanda tratamentul potrivit cu doza calculata in functie de greutatea si varsta copilului.
Tratamentul naturist folosit de dumneavoastra, pe unii copii ii poate ajuta, dar pe altii nu, rezultatul tratamentelor naturiste difera foarte mult de la un caz la altul. Ele merita incercate doar daca copilul dumneavoastra are o afectiune in care tratamentul conventional este contraindicat.”
Aceasta este, sa spunem asa, parerea medicinei clasice, alopate. Cum insa eu sunt o mamica un pic nonconformista si refuz ideea de a imi „hrani” copilul cu chimicale si in plus cred mult in puterea de vindecare a tratamentelor din medicina alternativa, am incercat sa gasesc solutii blande la problema pe care o aveam.
Asa ca am inceput sa caut informatii despre acest subiect si am fost surprinsa sa aflu ca multe dintre plantele, condimentele sau alimentele care ne sunt la indemana ajuta foarte mult in aceste cazuri de infestare cu protozoare. Si fiindca asa cum spunea si doamna doctor, atunci cand un membru al familiei este infestat si ceilalati trebuie sa faca tratament, am cautat informatii referitoare la ce ar trebuie sa facem in momentul in care noi sau copii nostri aflam ca suntem infestati cu giardia.
In primul rand, trebuie sa nu uitam ca spalatul pe maini si spalarea temeinica a fructelor si legumelor sunt cele mai bune metode de prevenire a infectiei cu giardia. Daca din nefericire suntem infestati va trebui sa evitam cel putin o luna de zile consumul de carbohidrati simpli, cum ar fi cei care se gasesc in produsele alimentare rafinate, fructe, sucuri, sosuri, produse lactate si toate tipurile de zaharuri (singura exceptie facand-o mierea) si sa tinem un regim alimentar cu legume, fructe, fibre si carne slaba.
Ceea ce trebuie sa retinem in primul rand este faptul ca giardia distruge flora intestinala locala, care se reface destul de greu mai ales la copii. Trebuie deci actionat pe mai multe planuri: distrugerea „oaspetelui neinvitat”, refacerea florei intestinale si intarirea imunitatii.
Uleiul din nuca de cocos prin continutul sau bogat in acid lauric ajuta la tratarea si prevenirea reinfestarii cu giardia. Cercetari facute au aratat ca nu numai bacteriile si fungii ci si giardia este distrusa de MCFA gasit in uleiul de nuca de cocos.
Usturoiul, semintele de dovleac, sfecla si morcov sunt folosite in mod traditional pentru a omora parazitii intestinali si ideal ar fi sa consumam cat mai mult din acestea zilnic. Copiilor li se poate oferi ca tratament o cana de seminte de dovleac crude si decojite, ca sa le manance treptat, dar sa nu bea apa timp de o ora dupa ce le consuma. Acest tratament trebuie repetat timp de trei zile succesiv.
Pentru a ajuta organismul in lupta cu micii dusmani ar trebui sa bem multa apa pentru detoxifiere si sa mancam mai multe fibre pentru a ajuta la curatatea intestinelor.
Pentru refacerea florei intestinale compromise e indicat sa consumam sau sa luam probiotice care contin Lactobacillus acidophilus, Lactobacilus plantarum, Saccharomyces boulardii si bifidobacteria. Luate o data sau de doua ori pe zi intre mese, aceste probiotice pot ajuta tractul digestiv sa isi revina si sa ramana sanatos. De asemena borsul nostru de putina, muraturile de tot felul, iaurtul facut in casa precum si chefirul contin probiotice in mod natural si ajuta si ele la refacerea florei intestinale.
La reinsanatosirea tractului intestinal si refacerea lui facand-ul inadecvat instalarii si raspandirii parazitilor, mai sunt de ajutor si enzimele digestive. Papaina este o enzima extrasa din papaia si care poate ajuta sa omoare parazitii daca aceste enzime sunt luate cu treizeci de minute inainte sau dupa masa. Cercetari recente au aratat ca un amestec de miere si seminte de papaia a dat rezultate in ce priveste distrugerea giardia in 23 din 30 de subiecti supusi testului respectiv.
Pentru sustinerea si intarirea sistemului imunitar este de ajutor Vitamina C care ar fi indicat sa fie luata in cantitati de 250 pana la 500 grame pe zi precum si zincul luat in doze de 20 pana la 30 mg pe zi.
De asemena organismul mai poate fi ajutat si cu ajutorul ierburilor pe care le puteti utiliza, fie sub forma de extracte uscate (capsule, pudre, ceaiuri), uleiuri sau tincturi (extracte pe baza de alcool). Se pot folosi: gentiana (Hydrastis canadensis) care prin compusii ei printre care si acidul gentisic are o actiune coleretica, diuretica antiinflamatorie si antibacteriana; nucul negru (Juglans nigra) al carui principal constituent activ, cunoscut sub numele de juglona are actiune antifungica, anti hemintica antivirala si antibacteriana; anasonul (Pimpinella anisum) si menta (Mentha crispa) etc
Pentru a il scapa pe baietelul meu de giardia eu am folosit un produs naturist numit Nikvorm care este un preparat suta la suta natural si care se poate administra si copiilor cu varste de peste un an. Acest produs se poate folosi impotriva mai multor tipuri de paraziti si viermi intestinali (oxiuri, tenie, limbrici, giardia) dar si impotiva e-coli, Helicobacter Pylori si chiar si candida. Spre deosebire de medicatia alopata, acest sirop nu are efecte secundare, el ingienizand practic tubul digestiv prin crearea un mediu neprilenic dezvoltarii si inmultirii acestor mici dusmani.
In afara de acest produs i-am mai dat zilnic, alternativ, ulei de nuca de cocos, ulei din seminte de dovleac si chiar si seminte de dovleac si am insistat cat am putut, dar dand dovada de multa rabdare, sa manance alimente bogate in probiotice (bors, muraturi, iaurt, chefir). Iar ca sa ajut sistemul imunitar sa lupte cu boala am folosit tratament homeopat.
Dupa cateva luni de tratament, incetul cu incetul, baietelul meu a inceput sa isi revina, sa manance mai bine si mai variat. Acum trebuie sa am grija sa nu se mai reinfesteze iar pentru asta voi continua sa apelez la metode naturiste.
Din dorinta de a fi impartiala nu v-am vorbit doar despre ce am citit eu sau din experienta mea, ci v-am prezentat si varianta oficiala, cea a medicinei alopate, pentru ca sa aveti posibilitatea sa alegeti ce credeti ca e mai bine pentru voi si copii vostri.
floridemandarin a zis
Eu am avut Giardia prin liceu! Și îmi tot apăreau pete pe mine și pân să ajung la doctor…dispăreau. Nu înțelegea doctorul ce am. Apoi mi-am făcut analize amănunțite și am descoperit. Pe atunci mi-a dat niște pastile uriașe 😀 nu mai știu cum le zice…Dar ai dreptate, tratamentele naturiste sunt mai sănătoase 😉
Georgiana St. a zis
Excelent articolul, Claudia! Imi place atat de mult cum scrii! O sa incep si eu o cura naturista descrisa de tine cu uleiurile si semintele .nu are giardia insa ne chinuim cu niste oxiuri care nu vor sa dispara sub nici o forma si intr- adevar tratamentele din farmacii nu numai ca nu au dat rezultate , insa sunt cam toxice ptr un organism de copil. In astfel de cazuri perseverenta in aplicarea leacurilor naturale te scapa 😉 merci!
Claudia a zis
Cu placere:)
Ma bucur ca ti-a fost de folos. Sunt multe posibilitati naturiste de a trata parazitii. Asa ca poate mai fac si continuarea 🙂
Violeta a zis
Foarte bun articolul, baietelul meu de 3 ani jumate a scazut f mult in greutate,are cearcane,ii miroase gurita si nu are pofta de mancare. Are geardia,i-am dat wormex dar degeaba,el suge lapte la biberon si bea mai mult ca oricand..Am sa incerc intocmai ce ai recomndat dar intrebarea e cum sa ii dau uleiul de dovleac si de cocos si ce tratament homeopat i-ai dat copilului..Multumesc f mult
Claudia a zis
Da in primul rand Nikvorm si apoi restul. Uleiurile le poti da in functie de ce accepta el sa manance. Stiu ca sunt mofturosi la mancare si nestiind ce accepta imi e greu sa iti dau un sfat. Ideea e ca nu trebuie sa ii dai mult ci doar cateva picaturi deci le poti pune pe bucatica de paine de ex…
In legatura cu tratamentul homeopat am raspuns mai jos.
adriana bostina a zis
va multumesc din suflet ptr sfaturi sunt disperata de ceva timp baietelul meu are geardia si am incercat orice fara rezultat o sa urmez tratamentul poate reusesc
Claudia a zis
Cu placere,Adriana.Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor.Sunt multe variante pentru a combate giardia.Depinde mult si de cel mic, de imunitatea acestuia dar cu rabdare il scapam de ea 😉
cami a zis
uff greu…a luat si baietelul meu…acum cred k si eu 🙁 voi apela la naturiste…mersi mult d sfaturi f bun articol
Elena a zis
Giardia tratata cu naturiste???mai ales la copii sub 2 ani?
nu cred!!!!!!
Claudia a zis
De ce as minti? Eu nu am dat nimic chimic copilului meu si acum nu mai are giardia.Ii fac des analiza la scaun ca sa urmaresc evolutia.Doar daca minte analiza 😉
Rosca Alina a zis
Si eu am giardia ,dar am 22 ani.. ideea e ca nu mai stiu ce sa fac, si sa gasesc o metoda de tratament cu un cost mai mic. sunt studenta si veniturile mele sunt limitate.. Am facut pana acum 2 cure cu Duador si am vrut sa iau din nou, dar farmacista mi-a zis ca e foarte toxic pentru ficat si sa incerc altceva. Am luat un siropel care este pt copii, Wormex, este din plante, si mi-a recomandat doza mai mare.. si mult mult usturoi 🙂 dar nici usturoiul nu il pot consuma gol, ca imi da dureri de stomac. Ce sa fac si cum sa mai fac? 🙁
Claudia a zis
Ai incercat si cu Nikworm? Ideea e ca trebuie sa echilibrezi flora intestinala in asa fel incat sa o faci sa devina un mediu in care ei sa nu poata trai. Incearca si extract din seminte de grapefruits si renunta la orice e zahar.
Ideea e sa mergi pe variantele naturiste pentru ca cele chimice au multe efecte negative.
Rosca Alina a zis
Nu am incercat Nikworm.. nu e tot pt copii? Am fost ieri la o farmacie naturista si dna mi-a zis sa intru pe site sa ma uit, cand eu eram deja acolo si vroiam sa cumpar ceva. Ma gandeam la ulei de dovleac, si a zis ca nu ma ajuta cu nimic doar uleiul acela. Si mi-a insirat pe masa niste capsule, inca o solutie si ceva, care costau toate 3 in jur de 350 ron. Si nu am mai cumparat nimic 🙁
Claudia a zis
Nu e numai pentru copii ci e si pentru adulti. E intr-adevar un siropel ceva mai scump dar se ia o doza unica care se repeta la sapte zile parca si e foarte eficient. Cand a avut cel mic giardia am luat si noi tot sirop din asta. Si daca celui mic,care are flora si asa vai de capul ei, i-a fost de ajutor, sigur te va ajuta si pe tine. Dar sa tii si un regim alimentar
Rosca Alina a zis
Nici pofta de mancare nu am, ma simt atat de slabita. Pot spune ca azi am mancat doar un morcov si o para.. Nikworm se gaseste si in farmacii ? sau trebuie sa merg la un magazin naturist? Multumesc mult de sfaturi!
Claudia a zis
Te cred 🙁 Imi pare rau. Incearca varianta asta. Eu l-am gasit la un magazin naturist si nu este peste tot din pacate. Il gasesti si pe net.
Rosca Alina a zis
O singura intrebare mai am Claudia. L-am gasit pe internet,acest sirop. Din cate am citit as avea nevoie de 2 sticlute, ca sunt adult. Deci din cate am inteles eu, il voi administra intr-o zi 30 ml dimineata si 30 ml seara, dupa care fac pauza 7 zile, reluez, si mai administrez inca o data? si e suficient?
Claudia a zis
Da, asa se administreaza si e suficient. Tocmai de aia e asa de bun pentru ca se ia in dozele astea. Noi am fost multumiti de el 🙂
Insa repet, va trebui sa tii si un regim plus ca e posibil sa revina problema. Cand revine reiei tratamentul. La cel mic asa s-a intampla. E greu pana reglezi si flora intestinala pentru ca practic va trebui sa ajuti si organismul sa lupte, sa intaresti imunitatea si atunci ei vor disparea de la sine pentru ca nu vor mai putea supravietui.
Si inca ceva…incearca sa gandesti optimist si sa crezi ca te vei face bine 😉
Crina a zis
Buna Claudia, ce produs homeopat ai folosit in acest cas. Multumesc!
Claudia a zis
@ Crina si Violeta
Tratamentul homeopat folosit de mine a fost de tip unicist. Deci nu va pot spune ce am folosit pentru ca nu e valabil si in cazul vostru. Tratamentul se da doar de medicul homeopat unicist in urma unei evaluari a starii generale de sanatate, a profilului pshihologic, etc.
Am pe blog cateva informatii despre acest gen de tratament. Va trebui deci sa cautat un homeopat unicist.
Sanatate multa!
Marius a zis
Ulei din con de Pin Siberian. Combate o gama foarte larga de paraziti intestinali. 0746383738. Marius
tanta a zis
INFESTARILE CU PARAZITI NU SE TRATEAZA CU nimic , citesc si ma bufneste rasul, sa fie tratata toata familia, pai daca traieste in comunitate la scoala la camin la gradinita la facultate ii tratam pe toti? ouale de paraziti traiesc in orice mediu, praf, aer, apa, etc . Probiotice cu grije in loc sa faceti ceva faceti altceva distrugeti flora care s-a creat special pentru a se apara .
Claudia a zis
Poate te revolta cuvantul „trateaza”. Insa nu am gasit altul. Cert este ca de cand am facut tratament copilului meu acesta este bine mersi sanatos. Aaaa, ca parazitii traiesc in simbioza cu noi ca sa zic asa… :)))
Iar in ce priveste probioticele eu ti-as sugera sa te mai documentezi 😉
Poate citind ceva site-uri din afara….
Lilia a zis
Buna, Corina,
Imi poti spune, te rog, cat timp ai facut tratament copilului cu Nivkorm, ulei de cocos si ulei de dovleac?
Multumesc
Nicoleta a zis
Buna, vreau si eu sa-i fac tratament cu Nikvorm fetitei mele, dar mi s-a spus de la farmacie ca este f rau la gust. Asa este?
Claudia a zis
Nicoleta, mie nu mi s-a parut iar baietelul meu a acceptat siropul fara probleme. Eu zic sa incerc si nu sa te iei dupa farmaciste. Gusturile difera 😉
alexamaria88 a zis
Uleiurile de cocos si dovleac se dau unul într-o zi, altul intr-o zi? Si pe ce perioadă? Incepem si noi de mâine tratamentul datorită articolului tău 🙂 l-am urmat pe cel recomandat de dr ai degeaba, acum iar i-au apărut in scaun! Te pupacesc și mulțumim pt astfel de sfaturi ffff utile!
Claudia a zis
Cu placere!
Sa stii ca giardia apare periodic. Din pacate nu dispare de tot dar poate fi tinuta sub control.
Nu am urmat o schema anume de tratament deci nu iti pot da un sfat in acest sens.
Eu ii dau celui mic cam la sase luni Nikvorm si cum pot si cand pot (ca deh are mofturi) ulei de dovleac sau cocos.
Copii au sistemul digestiv in formare si o curatare periodica nu strica.La fel si intarirea sistemului digestiv folosind produse naturiste.
Eu nu i-am dat deloc pana acum tratament din cel chimic recomandat de medic. Merge mereu cu tratament naturist preventiv
teodora a zis
Foarte utile sfaturile ,am si eu o fetita de 7 ani si are giardia ,vreau sa ii fa si eu tratamentul cu Nikvorm si cu uleiuri
e de cocos si dovleac imi poti spune cate picaturi ,amadoua odata uleiurile trebuie date?multumesc
Cristina a zis
Buna! Eu i-am dat fetitei mele Zentel si nu i-a trecut geardia. Apoi Nikorm si la fel, dupa trei saptamani am facut analizele si inca mai avea. Pot sa zic ca a mancat mai bine a doua zi dupa Nikvorm, dar nu a tinut mai mult de o saptamana minunea. Ori nu s-au eliminat de tot, ori s-a reinfestat din nou. Acum iar nu mananca, are 1 an si doua luni si de 4 luni nu a mai luat in greutate. As vrea sa ii mai dau Nikvorm dar au trecut doar 3 saptamani de la ultima doza. Cine ne poate spune la ce interval de timp putem repeta tratamentul cu Nikvorm?
Claudia Vasilache a zis
Giardia nu trece asa usor, sa stiti. Eu i-am facut tratament baietelului meu cu Nikvorm periodic. I-am dat la 6 luni tratamentul. O data primavara si o data toamna. Acum e bine. Nu mai am probleme.
La un an, varsta pe care o are acum copilul dumneavoastra e mai greu de scapat de ei pentru ca sistemul lor digestiv nu e bine format. Nu stiu insa daca puteti sa ii dati iar asa repede Nikvorm. Asta nu as putea sa va spun.
Incerca sa ii dati si ceva probiotice pentru reglarea florei.
Sanatate multa!