In ultimul secol diferiti cercetatori, independent unul de celalalt, au făcut diverse studii si au ajuns la concluzia ca individualitatea metabolica a fiecarui individ dicteaza nevoile acestuia in ceea ce priveste nutritia. Am rugat-o astazi pe Raluca Schachter, consilier de nutritie de origine romana stabilita in SUA sa ne vorbeasca despre aceasta legatura dintre metabolism si nutritie.
1. Raluca, in primul rand iti multumesc pentru ca ai acceptat imi acorzi acest interviu si pentru inceput te-as ruga sa ne spui cateva cuvinte despre tine si despre munca ta.
Am avut intotdeauna o pasiune pentru remedii naturale si intelepciune ancestrala, care m-au ajutat sa absorb cunoasterea de care am avut nevoie mai tarziu in viata. Rezolvarea problemelor mele de sanatate cat si nasterea fetitei mele au fost factorii motivatori principali care m-au determinat sa caut un mod de viata mai sanatos, real, nealterat si sustenabil, aproape de natura si pamant. Am inteles mai mult timp in urma ca aceste lucruri nu pot fi gasite nici in cabinetul medicului, nici la farmacie si nici in supermarket-uri.
Dupa ce am terminat facultatea in Bucuresti, am emigrat in America in 2005 si m-am stabilit in California. Aici am studiat nutritia si metodologia Metabolic Typing®, avand oportunitatea sa invat de la experti in mai multe domenii ale medicinii alternative si sa intalnesc de asemenea persoane extraordinare, pasionate, ca si mine, de sanatate naturala si alimentatie traditionala.
Cu ajutorul acestui know-how si a mai multor ani de studiu, experiente si practica am reusit sa asigur reversul afectiunilor mele de sanatate. In prezent ajut cat pot de multe persoane sa-si atinga telul in ceea ce priveste sanatatea, asa cum am reusit si eu.
Ofer consultatii online, scriu articole de sanatate naturala si nutritie si ma implic activ in educarea populatiei care cauta informatie reala in acest domeniu.
2. Raluca ce ne poti spune despre legatura dintre individualitatea metabolica si nutritie? La ce se refera acest concept?
Conceptul de individualitate metabolica in medicina nu este un concept nou, ci dateaza din antichitate. In Ayurveda conceptul de „dosha” se refera de fapt la individualitatea metabolica. De asemenea, medicina traditionala chineza se bazeaza pe tratarea „celor 5 elemente”. Medicina traditionala egipteana includea cele sapte sisteme de organe. Grecii antici tratau oamenii pornind de la principiul ca omul care are afectiunea trebuie tratat, nu afectiunea care exista in om. Filosoful roman Lucretius spunea: „hrana unui om este otrava altuia.”
Deci acest concept are radacini adanci in medicinile traditionale iar in ziua de azi, cu ajutorul stintei moderne s-a dezvoltat conceptul de „tip metabolic”. Concret, acesta se refera la faptul ca nu exista masuri universale cand vorbim de nutritie. Fiecare om este diferit la nivel biochimic asa cum este la nivel de amprente. Astfel si alimentatia de care are nevoie metabolismul va fi diferita la fiecare persoana in parte. Anumite metabolisme functioneaza ca „tipuri proteina”, altele ca „tipuri carbohidrati” iar altele sunt „tipuri mixte”. Ratiile dintre proteine, carbohidrati si grasimi cat si tipul acestora vor varia mult in fiecare metabolism, cultura si zona geografica.
Un exemplu in acest sens este diferenta extrema intre un Eschimos care se hraneste in proportie de 80% cu grasime si proteine animale, si un Indian din partea estica care traieste cu o alimentatie aproape vegetariana. Ambele popoare au trait bucurandu-se de sanatate robusta si vieti indelungate. Dar au consumat acele alimente la care au fost adaptate genetic de-a lungul timpului sa le consume.
Cerintele noastre nutritionale sunt determinate de genele transmise de catre generatii trecute, si nu au nimic de-a face cu credinte personale sau filozofii nutritionale „la moda”.
3. Cum ne poate ajuta practic la recuperarea sanatatii determinarea tipului propriu de metabolism?
Orice vindecare a organismului trebuie sa inceapa cu hrana pe care o punem in gura in fiecare zi. Aceasta poate fi cel mai puternic medicament sau poate fi cea mai periculoasa otrava. Cu cateva sute de ani in urma oamenii nu se deplasau geografic asa cum o fac in ziua de azi. Nici rasele nu erau asa mixte. Acesti oameni se hraneau cu alimente locale, neprocesate, nealterate. Aceleasi alimente pe care stramosii lor le-au consumat de sute de ani. Acesti oameni nu prezentau nici una din afectiunile societatii moderne (diabet, boli cardiovasculare, obezitate, alergii, etc).
In acea perioada cunoasterea „tipului metabolic” nu era neaparat necesara pentru vindecare. In ziua de astazi insa, oamenii traiesc o viata moderna complicata si stresanta, fiind bombardati la tot pasul de poluanti, hrana procesata, facuta in laborator, plina de pesticide, chimicale si multe substante toxice fiind prezente atat in hrana, apa, aer si sol. Adaugam la acest lucru faptul ca multi oameni s-au deplasat geografic schimband tara de origine, hrana locala sau /si s-au amestacat cu alte rase. Traim practic intr-o mare „oala genetica” in care s-au amestecat culturi, alimentatii diverse si s-au adaugat elemente toxice din societatea moderna. Oamenii din ziua de azi nu mai stiu ce alimentatie este corecta pentru tipul lor metabolic unic si nici nu stiu ce anume trebuie facut pentru a asigura reversul afectiunilor. Conceptul de „sanatate” s-a pierdut de asemenea, iar afectiuni comune precum alergiile, infectiile, supraponderalitatea, rezistenta la insulina, problemele digestive, etc sunt considerate „parte normala din traiul modern”. Dar acestea NU sunt normale.
Este foarte greu sa revenim la puritatea traiului de altadata fara un ajutor susbtantial in acest sens. Deci cunoasterea tipului de alimentatie si implicit a felului in care functioneaza metabolismul nostru unic, cat si reactiile diferite pe care nutrientii le au in metabolisme diferite, sunt toate vitale pentru a asigura o vindecare pe termen lung.
4. Am citit la tine pe site despre analiza firului de par ca fiind o parte importanta in procesul de restabilire a sanatatii din perspectiva conceptului Metabolic Typing®. In ce consta aceasta analiza si la ce foloseste mai exact?
Analiza firului de par este o analiza simpla de laborator, care poate oferi insa informatii unice despre activitatea intracelulara, lucru care nu este posibil cu alte analize standard de sange si urina. Acest test ofera informatii esentiale despre nivelul mineralelor „bune” in corp, despre nivelul metalelor grele (pe care majoritatea persoanelor le stocheaza in prezent) si despre starea generala de sanatate a individului, cat si informatii preliminare despre sanatatea sistemului digestiv si a glandelor suprarenale (de stres).
As dori sa accentuez cateva aspecte aici si anume: metalele grele din corp sunt o realitate in ziua de azi; acestea au devenit parte integranta din cultura industrializata. Metale precum aluminiu, cadmium, plumb si mercur se gasesc in mod curent in produse cu care venim in contact in fiecare zi. Exploziile nucleare contribuie in mare parte de asemenea si vin cu elemente toxice si mai periculoase cum sunt uraniul si strontiul.
Eliminarea acestor metale grele este vitala deoarce acestea se acumuleaza in organele vitale, dezechilibreaza functiile acestora, inlocuiesc mineralele nutritionale si impiedica acivitatea enzimatica, creand dezchilibru biochimic.
Chiar daca testul in sine este foarte usor de facut, o interpretare a rezultatelor intr-un mod integrativ, functional si din perspectiva individualitatii metabolice a individului nu se poate insa obtine de la orice laborator sau clinica locala. Sunt putine persoane experimentate in acest domeniu. Din fericire, sistemul online de consultatii pe care il folosesc permite acest lucru la ora actuala, pentru orice persoana, indiferent de locatie.
5. Vedem mereu la televizor sau citim in presa scrisa despre diferitele diete de slabit care au facut ca vedeta X sau Y sa arata mai bine, sa slabeasca n kilograme. Acest concept „Metabolic typing” este si el tot un alt fel de dieta de slabit?
Cu siguranta nu. Chiar daca ne referim la aceasta metodologie ca la „dieta Metabolic Typing®”, din cauza ca totul incepe prin determinarea unui plan nutritional cu alimente „bune” sau „rele” pentru metabolismul propriu, aceasta depaseste cu mult principiul comun din ziua de azi al „dietei prin infometare”.
Frecvent, in SUA ca si in multe alte tari care copiaza intr-un mod nefericit tendintele nutritionale la moda, nu se pune accentul pe ceea ce inseamna greutate si sanatate optima pe termen lung si ce inseamna cu adevarat, in mod real, sa obtii acest lucru. Tendintele reflecta de cele mai multe ori descoperirea „pilulei/ suplimentului/ tratamentului magic” prin care toate afectiunile si kilogramele vor disparea ca prin minune. Desigur, doar timpul, nereusitele si diversele teorii nutritionale prost aplicate vor demonstra cat de defectuoasa si chiar periculoasa este aceasta abordare.
Folosit corespunzator, Metabolic Typing® este un program de sanatate care asigura reversul afectiunilor existente si asigura echilibrul la nivel biochimic. Ca beneficii imediate se pot observa eliminarea poftelor de „alimente dulci”, a foamei excesive intre mese, controlul greutatii, echilibrul emotional si al glicemiei, energie crescuta, claritate mentala. Pe termen lung, acest sistem este o „unealta” eficienta care poate fi utilizata in multe modalitati pentru a asigura vindecarea organismului.
Un aspect foarte important si unic de mentionat este ca prin acest sistem, individul va invata foarte multe despre cum functioneaza propriul metabolism, va invata sa determine si sa interpreteze reactii la alimentatie si cum sa le corecteze, cat si un intreg „know how” despre ceea ce inseamna cu adevarat sa mananci sanatos si curat.
Acest concept pune de fapt accentul pe cunoastere individuala, nu pe aplicarea unei dogme!
6. Raluca, am vazut ca ai folosit ghilimele cand ai vorbit despre alimente bune sau rele. Sa intelegem ca nu exita alimente bune si alimente rele?
Din perspectiva Metabolic Typing® stim ca atunci cand vorbim de alimente nealterate, ecologice nu exista alimente bune sau rele, decat in ceea ce priveste individualitatea metabolica a fiecarei persoane.
Ceea ce este sanatos pentru o persoana, poate sa nu aiba nici un efect nutritional pentru o a doua persoana sau poate chiar face rau unei a treia persoane. Daca vorbim de alimente procesate atunci toate sunt…rele.
7. In final as dori sa te intreb ce planuri ai pentru anul acesta?
Planurile sunt marete, sper ca toate lucrurile sa mearga bine pentru a le putea pune in aplicare! In prezent ofer consultatii online clientilor mei din SUA si din afara acesteia si pun la dispozitie informatie zilnica atat pe website-ul meu, guide2health.net, cat si pe pagina de pe Facebook a site-ului.
Imi doresc ca din acest an sa ofer aceste lucruri si in varianta romaneasca. Pe Facebook exista deja o pagina noua in acest sens intitulata MetabolicTypingRomania iar in prezent lucrez la lansarea unui nou site in limba romana care sa includa si multe informatii locale cat si o abordare noua a acestei educatii online in domeniul sanatatii naturale. Inca de anul trecut am inceput sa am clienti si din Romania iar feedback-ul a fost grozav de ambele parti! Datorita sistemului convenabil online pe care il pun la dispozitie acest lucru functioneaza foarte bine.
Dar cred si sper ca prin ceea ce intentionez sa aduc pe piata romaneasca in curand, informatia cu aspect local, traditional, va fi mai consistenta si mult reinvigorata! Consider ca in Romania, in comparatie cu alte tari vestice, mai exista inca multe sanse pentru populatie sa se reintoarca la valorile traditionale culinare si sa elimine afectiunile unei societati moderne si toxice. Sunt determinata sa lupt pentru acest lucu si sper sa mi se alature multi!
Iti multumesc mult pentru amabilitate, Raluca si te asteptam in Romania cu noutatile despre care ne-ai vorbit. 🙂
[…] Pentru restul interviului click aici. […]