Tesutul conectiv care face pielea sa fie ferma, supla si elastica, ligamentele care unesc doua oase si care tin incheieturile impreuna, oasele si muschiul scheletic, tendoanele care leaga muschii de oase au in alcatuirea lor ceva in comun: colagenul.
Ce este colagenul?
Colagenul este un tip de proteina multifunctionala care se gaseste atat in corpul animalelor cat si al oamenilor, fiind cea mai raspandita proteina din corpul uman.
Colagenul vine de la cuvantul “kola” care inseamna “lipici” si, dupa cum ii spune si numele, in trecut a fost folosit … ca si lipici. El are o mare putere elastica si este cel mai important component care se gaseste in cartilagii, ligamente, tendoane, oase si piele.
O patrime din totalul proteinelor din corp este colagen. El este cadrul matricei extracelulare a oaselor, cartilagiilor si pielii. Colagenul este una dintre proteinele structurale fibroase ale carei functii sunt diferite de cele ale proteinelor globulare, cum ar fi enzimele. Legatura durabila de colagen numita fibra de colagen este componentul major in matricea extracelulara care sustine majoritatea tesuturilor si da structura exterioara a celulei, dar colagenul poate fi gasit de asemenea si in interiorul anumitor celule.
Tipuri de colagen
Exista mai bine de 25 de tipuri de colagen care ajuta la reconstructia celulara sau la repararea tesuturilor. Dintre diferitele tipuri de colagen mai cunoscute sunt 15 dintre ele iar primele patru sunt cele mai raspandite. Tipul I este cel mai abundent in organism si poate fi gasit în oase, tendoane, ligamente, piele, albul ochilor şi alte ţesuturi fiind de asemenea deosebit de abundent în tesuturile cicatriciale. Tipul II se gaseste in cartilagii, tipul III in oase, maduva, limfa in tesuturile cu crestere rapida iar tipul IV in membrana capilarelor.
Unde se gaseste colagenul
Colagenul da pielii rezistenta structurala, elasticitate si durabilitate. El este resposabil pentru felul in care arata pielea. Colagenul de tip III face pielea pliabila in timp ce cel de tipul I ii da pielii fermitate. Absenta sau scaderea nivelului acestuia din piele duce la formarea ridurilor care acompaniaza varsta.
Cand pielea noastra este ranita, colagenul este unul din factorii necesari pentru repararea acestor rani si pe cat posibil pentru refacerea zonei deteriorate. Daca este depozitat prea mult colagen in rana, functia normala a pielii poate fi afectata, iar daca este depus prea putin e posibil ca rana sa nu se inchida si sa nu se vindece corect.
Tendoanele leaga muschii de oase in timp ce ligamentele leaga oasele de alte oase. Tendoanele si ligamentele sunt facute din colagen si cartilagii. Tipul II de colagen este gasit in cartilagii si ajuta la reducerea frictiunii dintre incheieturi si mentine forma unor structuri ca nasul si urechile. Colagenul da tendoanelor si ligamentelor abilitatea de a transmite forta de la muschi si ajuta la transformarea acestei forte in miscare.
Muschii, folositi la miscari involuntare cum ar fi respiratia, dar si la activitati deliberate ca miscarea si exercitiile, sunt formati din sute de fibre musculare individuale care sunt acoperite de trei straturi de tesut conjunctiv format din colagen; acestea au in muschi rolul de a ajuta la contractia si intinderea lor, astfel incat sa transmita forta care apoi duce la miscare.
Oasele corpului au in compozitia lor minerale, proteine organice si substante organice. Duritatea oaselor provine din componente minerale cum sunt cristalele de hidroxipatita, iar adaptabilitatea acestora este data de colagen (de tip I), care detine 30 la suta din compozitia osului. Lipsa de colagen din oase duce la boli ca “osteogeneza imperfecta” care consta in fragilitatea deosebita a oaselor.
Colagenul este de asemenea prezent in vasele sanguine din tractul digestiv, inima, fiere, rinichi, vezica si este componentul major din par si unghii.
Din ce este format colagenul?
Colagenul are aspectul unei retele de fibre care sunt formate prin unirea impreuna a doi aminoacizi care reprezinta „caramizile” proteinei. Colagenul difera de proteinele obisnuite prin faptul ca are in compozitie o mai mare concentratie de anumiti aminoacizi, care sunt la randul lor alcatuiti din carbon, oxigen si hidrogen. Aproape o treime din colagen este compus din glicina, cel mai mic aminoacid si o alta treime este formata din prolina si hidroxiprolina, forma activa a prolinei. Forma foarte mica a glicinei impreuna cu proprietatile prolinei ii dau colagenului forma unica a unei elice triple. O mica portiune dintr-un aminoacid numit lisina (si hidroxilisina) compun de asemenea colagenul. Restul structurii este formata din alti diferiti aminoacizi printre care si arginina sau L-arginina, cum mai este cunoscuta si care este un aminoacid care ajuta la intarirea sistemului imunitar, regleaza hormonii si zaharul din sange si promoveaza fertilitatea masculina.
Prolina se gaseste in mai toate proteinele corpului, dar rolul ei major este in structura colagenului drept pentru care este foarte raspandita in tesutul conectiv din oase, piele, ligamente tendoane si cartilagii si printre altele s-a dovedit a avea efecte benefice pentru memorie si prevenirea depresiei.
Hidroxiprolina (forma activa a prolinei) a carei prezenta este critica pentru stabilitatea colagenului este creata prin modificarea prolinei dupa ce lantul de colagen este construit. Aceasta reactie insa are loc doar in prezenta vitaminei C, care ajuta la adaugarea de oxigen. Din pacate organismul nostru nu poate sa produca singur vitamina C de aceea are nevoie sa o ia din alimente. Deficienta de vitamina C incetineste productia de hidroxiprolina si stopeaza constructia de alt colagen, ducand in final a aparita scorbutului. Simptomele acestei boli, pierderea dintilor si aparitia cu usurinta a contuziilor sunt cauzate de lipsa posibilitatii colagenului de a repara ranile sau loviturile care pot aparea in activitatea zilnica.
Prezenta colagenului in organism este esentiala pentru vindecarea ranilor usoare ale pielii dar si a ranilor din diferite tesuturi, pentru repararea cartilagiilor, ligamentelor si oaselor, incluzand chiar si degenerari dentare.
Si daca tot stim ce este colagenul si cat este el de important pentru organism ar trebui sa ne intrebam ce putem consuma ca sa ajute formarea lui. Voi stiti?
ce am citit:
lectura 1, lectura 2, lectura 3,
Ovidiu a zis
Foarte frumos articolul. Si eu am inceput sa iau colagen (genacol) pentru durerile de genunchi si m-a ajutat foarte mult.
Claudia Vasilache a zis
Multumesc pentru aprecieri 🙂