„Am castigat cartea “Christine Falls – dosarul unei morti suspecte” scrisa de Benjamin Black la un concurs organizat de Andra si, dupa titlu, ma asteptam sa fie vorba despre un roman politist. Ei bine, nu e asa deloc!
In esenta este vorba despre un anti-erou (!) care este oaia neagra a doua familii si care descopera din pura intamplare ca cele doua familii influente din care face parte se ocupa cu traficul de copii.
Daca este sa ne luam dupa descrierea de la finalul cartii, te astepti la practici oculte, la ritualuri ciudate, la crime oribile, la ceva…..tenebros!
Dincolo de suspansul care este prezent in carte, am ramas cu multe semne de intrebare. Am impresia certa ca, de fapt, cartea fusese scrisa in alt mod, fusese mai “mare” si editorii au sugerat autorului sa se incadreze intr-un anume numar de pagini
De ce zic asta?
Va zic doar care sunt nedumeririle mele si cum cred eu ca ar fi trebuit sa fie dezvoltate anumite subiecte din carte:
– “anti-eroul” (cum il numesc eu) este un doctor care se afunda in bautura si e mereu morocanos – toata cartea ni se da de inteles ca e vorba de sotia defuncta si de iubirea pentru sora acesteia
Ei bine, la final apare o fraza care da de gandit cititorului si care e lasata in aer: autorul da de inteles ca sotia defuncta il speria pe “anti-eroul” nostru din cauza ca semana prea mult cu tatal ei. Dar…..abia acum, la final, apar detalii despre socrul doctorului nostru si tocmai aceste detalii par sa ne dea de inteles ca nu fusese asa mereu
– la final ni se spune ca Phoebe nu e nepoata “anti-eroului”, ci chiar fiica lui!
Ultimul sfert de carte te face sa iti fie mila de doctor si de dilema lui, te face sa o observi cu mai multa atentie pe tanara fata de 20 de ani ce pare neinteleasa de cei care au crescut-o….pe ultima suta de “metri” ni se spune ca doctorul a stiut, de fapt, toata viata acest adevar dar a ales sa “uite”! Si iata inca un subiect bun sa fie dezvoltat de autor! 😉
– familia adoptiva a unei fetite traficate e ciudata, ar fi meritat ca personajele lor sa fie mai aprofundate
Asa cum sunt prezentate, ele par doar niste marionete, insa impactul asupra famiilor bogate este major: camionagiul o violeaza pe Phoebe! Ma intreb insa de ce nu e mai detaliata partea psihologica a acestor momente traumatizante prin care trece tanara fata? De ce lasa totul sa atarne de un fir de par? Adica cei doi soti mor calcati de tren! As fi vrut sa apara ceva, un justitiar care sa o salveze pe biata nebuna, sa il pedepseasca pe camionagiul pervers, criminal! Totusi nu e pedepsit ca omoara un copil! Este recompensat cu o slujba mai buna!
– cum e posibil ca tocmai copilul unuia din barbatii influenti sa fie traficat si sa nu fie dezvoltat acest subiect?
Pe mine m-ar fi interesat mult mai mult parte psihologica, nu doar sa descopar cine e tatal bebelusului! As fi vrut sa inteleg cum de nu a stiut, iar daca a stiut de ce a mai venit la mormantul copilului?
– alt subiect interesant mi se pare acesta: fratele doctorului, la randul sau doctor ginecolog, este implicat in traficul de copii
Abia la final, aflam ca face totul pentru iubirea tatalui sau si o face degeaba! Dar…ar fi fost de preferat sa aprofundeze un pic subiectul! Adica cum e posibil ca un tata sa iubeasca mai mult baiatul adoptat in detrimentul propriului copil? De ce nu i-a iubit la fel? De ce a simtit el nevoia sa faca toate cele ca sa “castige” iubirea unui om si totul degeaba!
– alt subiect ce merita dezbatut: Sarah! Sora sotiei doctorului cea de care e indragostit “anti-eroul” nostru! Mi-ar fi placut sa fie dezbatute mai mult sentimentele ei, si celelalte probleme de sanatate mintala, implicarea ei in situatia creata ….
In fine, dincolo de aceste aspecte care mie una nu mi se par lamurite, cartea este ok ca lectura. Discutand cu o prietena despre carte, mi-a pus o intrebare care mi se pare justa: “dar daca autorul a facut totul intentionat?” Adica …..a vrut sa ne lase multe intrebari fara raspuns ca sa ne faca sa ne gandim mai mult la carte, la probleme…poate a vrut sa scrie inca un roman care sa continue povestea….
Ei bine, nu ramane decat sa cititi cartea si sa imi spuneti parerea voastra 😉 ”
Recenzia cărţii este făcută de Antoaneta care a acceptat invitaţia pe care v-am adresat-o de a povesti ce cărţi aţi mai citit în ultimul timp.
floridemandarin a zis
Probabil autorul nu a avut cunoștințe prea mari în psihologia umană și nici nu s-a complicat :)) Deci m-ai convins să nu cumpăr cartea, în caz că plănuiesc :)))
Claudia a zis
Da…se pare ca Antoaneta a fost foarte dura in aprecieri la adresa cartii si autorului. 🙂
Dar poate e doar parerea ei personala 😉
gavrilutroxana a zis
Cartea e bună. Mă refer la faptul că trebuie citită ca apoi să o putem compara cu alte cărţi.
Am citit-o mai demult şi trebuie să-iu fac recenzie. Nu prea ştiu de und e să încep!
Claudia a zis
Pai, fiecare cu parerea lui. Toni a citit cartea si nu i-a placut.Insa da, altcuiva poate sa ii fie pe plac.:)