„Cred că este foarte important să ne întoarcem la alimentele integrale (vegetale şi animale), să consumăm alimente naturale cât mai variate şi să „recuperam” din metodele tradiţionale de preparare, în special în ceea ce priveşte prepararea cerealelor şi leguminoaselor.”
Astăzi am o invitată specială, dragă mie, despre care, poate, o parte dintre voi aţi auzit, Simona Dinu. Am rugat-o pe Simona să ne vorbească despre ce este sănătos să mâncam, ce alegeri să facem în ce priveste alimentaţia noastră altfel încât să avem o sănătate mai bună, despre legătura dintre fertilitate şi nutriţie şi despre dieta pe care o viitoare mămică ar trebui să o aibă pentru sănătatea ei şi a bebeluşului.
1. Simona, în primul rând îţi mulţumesc pentru că ai avut plăcerea să raspunzi la întrebări şi aş vrea să începem prin a spune cititorilor câteva cuvinte despre tine.
Mulţumesc şi eu, Claudia!
Sunt o persoană pasionată de nutriţie, intrigată de cât de mult ne-am îndepărtat de ceea ce este firesc să mâncăm, dar şi de cât de mult stilul de viaţă influenţează starea de sănătate. În prezent mă specializez ca Health Coach prin Institutul pentru Nutriţie Integrativă din New York. Site-ul meu este jurnaldenutritie.ro, dar mă găsiţi şi pe grupul Facebook – Alimentaţia Tradiţională, grup pe care l-am conceput ca un loc unde să putem discuta liber despre tot ceea ce ţine de alimentaţia tradiţională.
2. Stiu că timp de un an de zile ai adoptat un stil de viaţă raw-vegan Ce te-a făcut să renunţi la acest stil de viaţă atât de popular astăzi?
Da, aceasta a fost prima mea lecţie importantă în ceea ce priveşte nutriţia. Iniţial am văzut în dieta bazată pe vegetale crude răspunsul la multe probleme de sănătate şi am început să consult multe surse ce păreau să aducă argumente pertinente. Carentele însă s-au manifestat vizibil şi foarte insistent la mine, ceea ce m-a făcut să îmi pun întrebări, să citesc în continuare şi aşa am ajuns să înţeleg că numai un echilibru între animal şi vegetal este ideal pentru om.
3. În acest caz, care crezi că ar fi dieta ideală?
Nu există nici un dubiu legat de faptul că dieta firească a omului este una omnivoră. În produsele de origine animală găsim nutrienţi importanţi, uşor asimilabili de către organismul uman. Din vegetale luăm de asemenea nutrienţi extrem de importanţi, de multe ori însă cu condiţia ca acestea să fie preparate corect, prin metode tradiţionale. Cele două regnuri trebuie împăcate în funcţie de zona în care trăim, de anotimp, de nevoile fiecăruia în functie de etapa vieţii în care se află (copilărie, preconcepţie şi sarcină etc), de starea de sănătate. Sigur că vorbim de consumul de alimente naturale, curate, organice indiferent că ne referim la cele de origine animală sau la cele de origine vegetală.
4. Suntem mereu sfătuiţi să reducem sau chiar să renunţăm la consumul de carne deoarece aceasta conţine multe grăsimi saturate care ar dăuna sănătăţii noastre. Care este parerea ta despre acest subiect?
Carnea din comerţ provine de la animale care nu au consumat hrana lor naturală, cărora li s-au făcut tratamente cu antibiotic, li s-au dat hormoni şi asta sigur că influenţează starea de sănătate a celor care o consumă. De asemenea, în ziua de azi se consumă foarte multa carne macră, fără a se consuma restul părţilor din animal (grăsime, cartilaje, organe), iar asta duce la dezechilibre, toxicitate.
Grăsimile animale (care, în general, sunt în proporţii asemănătoare saturate şi mononesaturate) sunt esenţiale pentru sănătate; grăsimile saturate sunt bogate în vitamine liposolubile, de ele depind activitatea hormonala dar şi multe alte funcţii ale organismului. Mitul conform căruia grăsimile animale saturate dăunează sănătăţii pierde tot mai mult teren, studiile care susţin asta au fost efectuate pe grăsimi vegetale saturate artificial.
5. Este adevarat că felul în care te alimentezi poate influenţa fertilitatea?
Sigur! Infertilitatea este o problemă tot mai prezentă. Asa cum am spus si mai sus, activitatea hormonală depinde în mare măsură de grăsimile animale, or tocmai acestea sunt cele mai evitate, multă lume caută să consume alimente cu conţinut scăzut de grăsimi, consumă uleiuri vegetale, adesea rafinate şi foarte toxice. De aici tot felul de probleme de la cicluri anovulatorii la endometrioza etc. Fertilitatea este ifluentata in rau si de zahărul rafinat, de produsele din soia (nefermentate şi consumate în exces) precum şi de consumul de calorii goale (junk food).
6. Ce alimente recomanzi a fi consumate pe timpul sarcinii pentru sănătatea mamei şi buna dezvoltare a bebeluşului?
În sarcină este foarte important să consumăm în mod echilibrat atât produse curate de origine animală cât şi de origine vegetală. Ideal, femeile însărcinate vor consuma ouă zilnic, ficat (în special de vitel de ţară) măcar o dată pe săptămână, unt, smântână, peşte gras măcar o data pe săptămână, icre, supe din carne şi oase, lactate fermentate, legume de tot felul, legume şi lichide fermentate.
Din păcate clinicile de fertilitate abordează infertilitatea ca fiind o problema separată – în cel mai bun caz li se spune pacienţilor să mănânce sănătos, fără însă a li se preciza ce alimente să introducă în alimentaţie sau ce schimbări să facă în stilul de viata pentru a putea creşte şansele de a concepe natural fără a apela la tehnici de fertilizare artificială.
7. Simona, ne vorbeşti de alimente sănătoase, însă nu toata lumea are la îndemână surse de unde să le procure. Ce sfat ne-ai putea da în această privinţă?
Da, la prima vedere este dificil să procurăm alimente curate şi asta pentru că supermarketurile sunt mereu la doi paşi de casă şi pentru că astfel ne-am obişnuit să avem totul la îndemână. Pare mult mai complicat să începi să întrebi în stânga şi în dreapta de unde ai putea să cumperi lapte crud de ţară, pui şi ouă, carne roşie şi organe de la animale ce pasc iarbă şi stau în aer liber, legume şi fructe netratate etc. De fapt asta este prima dilema a celor cu care vorbesc despre schimbarea obiceiurilor alimentare. Când însă pui în balanţă avantajele şi dezavantajele, când începi să realizezi ce diferenţă există între alimentele din supermarket şi cele de la ţară, începi să găseşti soluţii. Nu o dată mi s-a întâmplat ca persoane foarte sceptice să se mobilizeze şi să-mi spună mai apoi că au găsit tot felul de surse de unde se aprovizionează în mod regulat. Cele mai deschise la a găsi soluţii sunt mamele care realizează cât de importantă este nutriţia pentru a avea copii sănătoşi.
Este important să procurăm lapte de la vaci care sunt lăsate să pască în voie vara şi cărora iarna li se dă în primul rand fân şi mai puţin cereale, este important ca păsările ă aibă şi ele loc să zburde la soare şi să mănânce multă verdeaţă şi insecte pentru ca noi să beneficiem cu adevarat de nutrienţii din ele.
În ceea ce priveşte peştele şi fructele de mare, putem apela la supermarketuri, cu codiţia să cumpărăm din cele pescuite din mări şi oceane şi nu din cele crescute în sisteme de acvacultură.
8. Simona, care crezi că sunt cei mai importanţi paşi pentru redobândirea sănătăţii?
Cred că este foarte important să ne întoarcem la alimentele integrale (vegetale şi animale), să consumăm alimente naturale cât mai variate, să recuperam din metodele tradiţionale de preparare, în special în ce priveşte prepararea cerealelor şi leguminoaselor. De asemenea va trebui să renunţăm la alimentele procesate, la uleiurile vegetale rafinate, precum uleiul de floarea soarelui rafinat şi margarină care, din păcate, la noi în ţara, sunt foarte populare. Insist atât de mult pe grăsimi pentru că ele sunt alimentul cel mai alterat, mai rafinat din alimentaţia modernă şi (alături de carbohidraţii rafinaţi) cu consecinţele cele mai grave asupra sănătăţii. Cercul vicios continuă şi cu consumul exagerat de medicamente, datorat în mare măsură bolilor declanşate de alimentele procesate.
Şi nu în ultimul rând, luatul mesei în linişte, relaţiile sociale de calitate, mişcarea, expunerea la soare ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate.
9. Simona, aş vrea să te întreb, în încheiere, ce planuri de viitor ai?
Voi face consiliere în nutriţie (mă voi axa în special pe dieta pentru fertilitate şi pe alimentaţia din timpul sarcinii, alăptării, precum şi pe cea a bebeluşilor şi copiilor), voi organiza demonstraţii culinare, voi ţine seminarii pe diverse teme legate de nutriţie şi mă voi stradui să redau locul cuvenit alimentaţiei tradiţionale.
Simona, îţi mulţumesc mult pentru interviu, îţi doresc să ai mult succes în noua carieră şi te aştept şi cu altă ocazie să ne mai vorbeşti despre alimentaţia sănătoasă.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.
mijnzeep1 a zis
Frumos articol! Mi a parut f bine sa o cunosc pe Simona mai mult decat prin retetele pe care le adoram cu totii de pe blogul ei.
Natalia
dumitru a zis
Sotia mea mea este insarcinata si in fiecare seara ma trimite sa ii cumpar iaurturi, sunt singurele la care pofteste, ii plac mult cele de la muller, cu fructe sau simple, pentru ca sunt naturale. Vanzatoarea ma cunoaste deja si nici nu ma mai intreaba ce vreau cand intru in magazin :)))
simona a zis
Nu va suparati,dar femeia asta,Simona Dinu cred ca nu stie ce zice. Toti medicii consultati de mine si de alte persoane cu destui bani pt a accesa informatii de calitate spun ca in sarcina este interzis consumul de ficat,mai ales de vitel si de porc (are multa vitamina A si este considerata toxica in sarcina daca depaseste 1800micrograme/zi); icrele,fructele de mare si orice peste negatit sau insuficient gatit trebuie evitate deoarece nefiind tratate termic,exista riscul de infectare cu Listeria,ca sa nu mentionam riscul de intoxicare a fatului cu mercur continut din abundenta de pesti,din cauza poluarii. La fel,risc de listeria in cazul consumului de oua crude,carne cruda, branzeturile moi sau extrafermentate gen Camembert,Brie, blue cheese,gorgonzola etc. Sunt o serie de chestii care nu se „pupa” cu ce recomanda aceasta doamna/domnisoara si am tendinta sa nu o cred sau sa cred ca n-a studiat prea bine fenomenul nutritiei pe partea pe care,culmea,vrea sa si consilieze alte femei.