De ceva timp vă tot vorbesc despre importanţa colagenului, despre beneficiile consumului de gelatină şi despre cât de sănătoasă este zeama de oase.
Cred că ar fi timpul să vă spun şi cum să faceţi acasă zeama de oase, pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile pe care aceasta le aduce sănătăţii.
De ce avem nevoie:
1. O oală mare, strecurătoare, paletă de luat spuma, tifon.
2. Oase de vită, găină, oaie, capră, peşte, crustacee etc. Puteţi folosi oase crude cu sau fără carne pe ele, sau chiar şi oasele care au rămas de la alte mâncăruri. Oasele le puteţi pune întregi sau le puteţi sparge în bucăţi mai mici. E bine de ştiut că oasele care conţin cea mai mult gelatină sunt cele de la picioare şi cap. De asemenea, dacă vreţi să faceţi zeamă din oase de găină, puteţi pune la fiert chiar şi o gaină întreagă, pe care o veţi porţiona (e suficient să îi tăiaţi doar gătul şi aripile).
3. Apă rece doar cât atât cât să cuprindă oasele.
4. Oţet de orice fel – de mere, de vin, alb, roşu, balsamic etc. Se adaugă cam două linguriţe la un sfert de litru de apă. Dacă nu aveţi oţet îl puteţi înlocui cu lămâie.
5. În mod opţional puteţi adăuga diferite vegetale, fie tăiate, fie întregi, cum ar fi ţelină, morcov, ceapă, usturoi, păstârnac, pătrunjel etc.
Cum procedezi:
Pui oasele într-o oală mare şi adaugi peste ele apă cât să le cuprindă şi oţetul, le laşi să stea împreună cam o oră, după care le aduci la punctul de fierbere. Ai grijă să scoţi cu o paletă spuma şi celelalte impurităţi care se ridica la suprafaţă, după care reduci focul şi laşi să fiarbă înăbuşit astfel: între 6 si 48 de ore, dacă ai oase de pui şi între 12 şi 72 de ore, dacă ai oase de vită. Cu cât timpul de fierbere este mai mare, cu atât va fi zeama de oase mai bogată în nutrienţi şi va avea un gust mai bun.
Dacă vrei să reduci timpul de fierbere poti să spargi oasele în bucăţi mai mici. Pentru îmbunătăţirea gustului poţi adăuga şi vegetalele cu jumătate de oră înainte de terminarea timpului de fiert. Tot pentru o savoare în plus, la sfărşitul fierberii (cam cu 10 minute înainte), poţi adăuga şi pătrunjel, care în afara de gust îi va da supei şi un plus de minerale.
Poate te-ai întrebat de ce trebuie să adaugi oţet la fierberea oaselor. Există o explicaţie foarte simplă pentru acest lucru: oţetul ajută la extracţia calciului şi a altor minerale care se vor găsi în final în supa de oase. Mineralele, atât de necesare pentru organismul nostru nu sunt uşor de digerat. În stomac, în prezenţa acidului clorhidric, are loc procesul de digestie şi de extragere a mineralelor esenţiale din hrana pe care am consumat-o.
O reacţie asemănătoare are loc şi atunci când facem zeama de oase. Un acid este necesar pentru a scoate mineralele din oase şi pentru aceasta trebuie să folosim oţet (acid acetic) sau eventual lămâie (care conţine acid citric). Reacţia chimică prin care se extrag mineralele este o reacţie de tip acid-bază, în care oţetul este partea acidă iar mineralele partea bazică. Iată de ce este important să punem şi oţet la fierberea oaselor.
După ce s-a răcit se strecoară supa printr-o sită sau un tifon pentru a îndepărta oasele, legumele sau chiar unele impurităţi rămase în zeamă. Dacă ai şi bucăţi de carne în zeamă, le poţi separa şi folosi la supe, salate, tocăniţe etc.
Zeama de oase poate fi ţinută în frigider până la cinci zile sau în congelator pe o perioadă de mai multe luni. Se poate folosi pentru prepararea supelor (adăugând legume, fidea, găluşte) sau a ciorbelor de legume sau carne, în care se adaugă borş de putină, a sosurilor pentru diferite mâncăruri, tocăniţelor, a tradiţionalilor mici, a orezului etc., sau se poate folosi şi simplă ca şi cum s-ar consuma un ceai tămăduitor.
Acum că ştii reţeta, nu trebuie decât să încerci să o faci şi tu 😉
Poftă bună!
ce am citit:
lectura 1, lectura 2
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.
De fiecare data cand am facut zeama de oase, apa se evapora in 7-8 ore si scadea la jumatate, oasele iesind la suprafata. Focul este dat foarte, foarte mic. Stiu deasemenea ca nu trebuie sa fiebi cu capac. Am respectat toate indicatiile, ba chiar acopar oasele cu mai mult de 2 palme de apa si tot nu imi ajunge apa de la inceput ca sa fierb oasele peste 15 ore cat ar fi indicat. Ce trebuie sa fac?
Liana, eu nu am fiert niciodata atatea ore desi asa ar fi indicat.Am scris insa reteta exact asa cum am gasit-o eu.Asa mi s-a parut corect.
Eu te-as sfatui sa mai adaugi apa fierbinte in completare daca ai posibilitatea sa fierbi atatea ore.
vazusem undeva ca acesta este cel mai cel secret al bucatarilor adevarati: zeama de oase. Tin minte ca si parintii mei faceau asa ceva. noi ne am boierit, numai facem din pacate. acum, cititnd la tine si despre cum se face si despre importanta de a consuma gelatina, parca zic ca voi face :). Eu cred ca nu e asa o problema faptul ca scade, de fapt asta e si ideea, sa fie concentrata zeama, nu subtire. cel putin asa am vazut in reportajul de la tv. ramane sa punem si in aplicare :).
Da, asta e ideea de baza, sa fie concentrata.Cu cat e mai concentrata cu atat mai multa gelatina are.Si nu numai gelatina.
Cei ce stiu mai multe despre zeama de oase, spun ca ideal e sa o fierbem muuuulte ore dar eu nu ma avut atata rabdare.M-am multumit cu mai putin 🙂
eu o fierb cateva ore, 4-6-7 la foc f. mic. Scade, dar nu la jumatate, ca ii pun capac sa acopere (dar nu complet).
Nu se pune capac la zeama de oase. Focul se lasa mic si se urmareste sa fie un vartecus mic, maxim 2. Daca sunt mai multe, inseamna ca e foc prea mare. Se muta oala pe cel mai mic ochi, ba chiar se trage oala doar pe o parte de ochi (1/2, 1/3, dupa caz). Eu fierb cam 12 ore si scade doar putin.
Multumesc pentru precizare, Andreea 🙂 O sa incerc si eu metoda ta!
Poate sa ofere cineva cu experienta si cantitatile pentru tot ce contine reteta? Ar fi si mai instructiv, mai ales pt cei ce nu prea se ocupa cu bucataritul.
Cu multumiri.
Mihai
Mihai, multumesc pentru sugestie. O sa incerc sa scriu reteta pe blogul meu culinar (http://lecturisiarome.ro) si o sa revin si la acest articol ca sa las link direct.
O zi frumoasa!
Buna,
Oasele de porc nu sunt ok??
Cred ca da…. Mai buna e insa din vita sau pasare de curte. De la animalul crescut liber…
Bună,
Tot incerc sa adun info despre treabă asta cu zeama de oase. Băiatului meu i se a recomandat o dieta bazata pe așa ceva, având probleme in digerarea cărnii. Sunt multe rețete pe net, în multe se specifica coacerea oaselor și a legumelor înainte de fierbere. Mă tot gândesc însă daca la final zeama va avea aceleași proprietăți. La noi e nevoie de completarea proteinei animală și a mineralelor prin folosirea acestui stoc la mâncăruri.
PS: se poate folosi slow cooker ul?…în ideea de a face economie…
Daca ai idee despre asta… M ar ajuta? mulțam!
Da, sunt multe retete si multe informatii pe net dar.. stii ce cred eu… ca oricum ai gati-o tot e buna. Perfectiune nu exista.
Ideea e sa fiarba mult si lent si sa extraga cat mai mult din oase.
Da, cred ca si slow cooker-ul e bun adica de ce nu ar fi?! Gateste lent si la temperatura joasa. Cred ca e potrivit!
La asta mă gândeam și eu, mai ales că noi folosim plită cu inducție și ar fi un consum mare sa las sa fiarbă continuu oala timp de 8-10 ore. Avantajul la slow cooker e că nu scade deloc zeama(așa am înțeles ).
Da, cam asa e, nu scade zeama. Adica nu prea se evapoza apa. Cum se gateste inabusit.
Uite, am scris mai multe despre asta aici https://www.softblog.eu/2016/11/ce-este-si-cum-functioneaza-un-slow-cooker-crock-pot/