Pe Roxana Nasoi am cunoscut-o întâmplător pe un grup de pe Facebook care are ca scop ajutarea bloggeriţelor. Nu ştiam multe lucruri despre ea până când, într-o zi am vazut-o într-un înterviu pe care l-a acordat la un post de televiziune. Mi-a atras atenţia pentru că vorbea despre freelancing şi despre cum poţi să munceşti făcând ceea ce îţi place, dar avand în acelaşi timp un program flexibil.
Ca mama care are nevoie mai mult timp liber, dar în acelaşi timp şi de un venit pentru a putea să îşi crească copilul, aceasta idee de a lucra de acasă mi-a plăcut şi am încercat să aflu mai multe informatii. Iar ceea ce am aflat mai apoi despre Roxana Nasoi m-a impulsionat să cred că freelancigul poate fi o soluţie.
Deşi are doar 23 de ani, CV-ul Roxanei este impresionant. Are o diplomă în psihologie luată la Universitatea din Iaşi, la 18 ani scrie primul articol într-o filă de jurnal online, este printre primii care şi-a făcut cont pe Facebook şi Twitter, a început să facă blogging încă din toamna lui 2008, cand şi-a făcut primul blog românesc pe care însă l-a şters după o lună şi tot atunci şi-a făcut şi primul cont pe o platformă de freelancing. A revenit în bloggosferă un an mai tărziu când şi-a făcut blogul “PierdutăPrintreRânduri”, blog pe care scrie şi acum, iar în 2010 se inscrie pe platformele de freelancing, Elance şi Odesk unde începe să câştige proiecte.
În 2012 devine reprezentant Elance (mobilizer Elance) pentru România şi a pus bazele unei echipe cu care lucrează la proiectele pe care le obţine prin intermediul acestei platforme. Ca şi consul Elance, Roxana organizează webinarii în care vorbeste despre freelancing şi explică cum se poate folosi aceasta platformă. La unul dintre aceste webinarii am participat şi eu acum doua săptămâni şi pot spune că au fost două ore şi jumătate în care am aflat informaţii foarte interesante referitoare la acest subiect.
De aceea m-am gândit să o rog pe Roxana să îmi răspundă la câteva întrebări legate de Elance, de freelancing şi de activitatea ei in cadrul acesteia pentru ca să aflaţi şi voi, în cazul în care nu ştiţi deja, câteva lucruri despre aceasta oportunitate.
1. Roxana, as dori sa ne explici pentru inceput ce este Elance si cui se adreseaza aceasta platforma?
Elance este una dintre cele mai mari platforme de freelancing din lume, la ora actuală. Ea se adresează atât clienţilor şi companiilor în căutare de talente de top şi de profesionişti pe domenii diverse, cât şi freelancerilor şi persoanelor care au un anumit set de competenţe, pasiuni sau deprinderi profesionale. Oricine se poate înscrie pe platformă, vârsta minimă este de 18 ani (vârsta legală) şi evident, cunoştinţele de Engleză sunt un must-have. La ora actuală există 8 mari categorii de proiecte, fiecare având cel puţin 8-10 subcategorii, de la Web Development până la Design, Accounting, Finance, Writing&Translation, Virtual Assistants şi multe altele.
2. Ne poţi spune, în câteva cuvinte, cum funcţionează această platformă?
Sigur. Practic, platforma este disponibilă oricui. Înregistrarea se face prin crearea unui username şi a unei parole, se confirmă prin adresa de email. Odată confirmată înregistrarea, poţi să îţi creezi cum vrei profilul şi portofoliul. E ca un… CV online, să spunem. Beneficiezi la alegere de mai multe tipuri de membership-uri, de la Basic (Gratuit) până la Paid Individual sau Business. De exemplu, pentru membership-ul Basic beneficiezi de 40 de puncte Elance (connects) pe care le poţi folosi pentru a licita la proiecte şi a câştiga proiecte. Îţi poţi alege însă o singură categorie/nişă de activitate, având acces însă la toate sub-categoriile ei. Diferenţa între basic şi paid e că la paid îţi poţi alege mai multe nişe, categorii, ai mai multe beneficii. Eu folosesc Basic Membership fără probleme, aşa că îl recomand. Desigur, când mă voi muta cu toată echipa oficial pe Elance va trebui să îmi fac un upgrade la Plan Business plătit pentru a beneficia de o expunere/transparenţă şi mai mare şi proiecte variate. Proiectele sunt postate de clienţi la fiecare 10 minute, am uitat să menţionez. Iar fiecare proiect “costă” intre 1 şi 3 puncte din cele pe care le primeşti lunar de la Elance. E o modalitate de a filtra numărul de biduri/licitaţii per proiect, dar şi de a opri o “furtună” de aplicări la proiectul respectiv. 🙂
3. Roxana, tu cum ai început să lucrezi cu Elance? Care a fost primul tau job pe care l-ai obţinut prin intermediul acestei platforme şi cât a durat până să îl găseşti?
Eu am o istorie mai lungă cu Elance… Prima oară fratele meu şi-a făcut cont, în 2009. După aproximativ 3-4 luni s-a pus pe licitat la proiecte şi a prins imediat câteva. La unul dintre ele am lucrat şi eu, pe vremea respectivă încă mai aveam o oarecere pasiune pentru design şi web development. În 2010 mi-am făcut şi eu cont, dar nu m-am ocupat de el, pentru că am pus bazele unei firme de Writing&Editing pe Elance, unde eram Hiring Manager, “vânam” clienţii pentru firmă. A mers bine încă din primul an, dar îmi doream să îmi construiesc şi eu totuşi un profil individual, personal, aşa că am început să mă axez şi pe partea aceasta. Practic, primul job pe Elance pe care l-am câştigat doar pentru mine a fost in August 2011. Nu a durat foarte mult având în vedere că deja aveam în spate aproximativ 2 ani de căutat şi lucrat cu clienţi. Cred că în 3-4 zile am prins proiectul. Eram plătită cu $15/hr, 10 ore pe săptămână, timp de 3 luni.
4. Dupa cum stii si tu, multe fraude se pot face in mediul online si lumea a devenit neincrezatoare. Cat de sigur este sa lucrezi cu Elance?
Eu sunt activă pe mai multe platforme, însă dintre toate Elance este singura platformă care garantează ambele modalităţi de plată: şi cea fixed- payment (plata fixă), şi cea hourly (pe oră). Proiectele cu buget fix sunt garantate prin Elance Escrow, un sistem care practic păstrează/blochează banii clientului până când proiectul este finalizat de către freelancer. Astfel, clientul nu poate retrage banii şi nu poate “trage” ţepe, iar freelancerul ştie că dacă şi-a făcut treaba, îşi primeşte banii. Plata pe oră este garantată de un program, WorkView, care înregistrează activitatea freelancerului prin PrintScreen-uri. Clientul astfel vede că freelancerul lucrează la proiectul lui şi nu îi “consumă” banii degeaba. În cazul în care clientul refuză să plătească un freelancer, există şi un sistem de judecată Elance. Un avocat Elance va evalua si va decide cine are dreptate. Cazurile de judecată sunt extrem de rare, totuşi.
5. Ce abilităţi trebuie să ai ca să îţi poţi găsi un job în acest mediu? Sunt necesare cunoştinte avansate de informatică?
Hmm, ca să îţi poţi găsi un proiect într-un mediu de freelancing practic trebuie să fii bun pe ceea ce faci. Să spunem că vii acolo cu un set de valori, de cunoştinţe de top, un nivel de expertiză. Practic, eşti un “talent” care oferă clientului altceva decât i-ar putea oferi un angajat tradiţional. Trebuie să fii bun pe nişa ta şi să îţi cunoşti nişa. Cunoştinţe de IT ai nevoie pentru nişa de IT. În rest, cunoştinţele de informatică sunt irelevante în categorii precum Finance, Accounting, Writing&Editing, Virtual Assistance etc.
6. Sunt multe mamici care ar prefera să lucreze de acasă pentru a putea sta mai mult cu copiii lor şi în acelaşi timp să îşi rotunjească veniturile. Ce le recomanzi? Ce şanse ar avea să facă acest lucru prin intermediul platformei Elance?
Freelancing-ul e o soluţie ideală pentru „stay-at-home moms”, adică pentru mămici. Ştiu multe cazuri, nu doar din România, ci şi din afară unde mamele au ales să devină freelanceri pentru a petrece mai mult timp cu familia şi cei dragi. Ce pot să recomand în afară de multă răbdare, nu există reţete de succes, dar există perseverenţă şi răbdare. Nu vă pierdeţi speranţa dacă în primele luni nu iese cum vrem noi. Ca orice inceput, e mai greu până începi să cunoşti industria, platforma, ce se cere, ce se caută. Dacă aveţi o pasiune ce poate fi monetizată, nu o lăsaţi acolo să colecteze praf şi frustrări. Identificaţi punctele forte pe care le aveţi, la ce sunteţi bune, la ce vă pricepeţi în termeni profesionali şi îndrăzniţi să căutaţi clienţi care caută talent din zona voastră profesională. Cum ziceam, sunt 8 mari categorii, fiecare având câte 8-10 sub-categorii. Este loc pentru oricine. În plus, peste 20% dintre proiectele câştigate săptămânal se duc la noii freelanceri de pe platformă. 🙂
7. Ştiu că organizezi webinarii pe tema freelancing-ului prin platforma Elance. Ne poţi spune, pentru cei interesaţi, când vei mai organiza astfel de webinarii?
În principiu, organizez lunar webinarii. În unele cazuri, dacă e cererea foarte mare, organizez şi bi-lunar (pe la mijlocul lunii şi pe la sfârşitul lunii). Următorul webinar e planificat pentru 28 Februarie, ora 7 seara. Cei interesaţi îmi pot scrie un email şi vor primi de la mine link-ul de înregistrare. Webinariile ţin în jur de 2-3 ore, sunt practic training-uri online în care eu încerc să acopăr cât mai multă informaţie din ce consider că ar fi bine de ştiut pentru începutul de drum în freelancing. E bine însă ca persoanele interesate să îmi scrie undeva fie între 1-5 ale fiecărei luni, fie între 15 şi 20 ale fiecărei luni. Astfel pot să îi informez în timp util despre webinarii (online), training-uri face-to-face (în Bucureşti) şi workshop-uri (tot în Bucureşti).
8. Dacă cineva are nevoie până atunci de nişte informaţii referitoare la Elance, unde te poate contacta?
Sunt o persoană destul de activă în mediul online. Oricine mă poate contacta pe blog, printr-un comentariu sau via email RNasoi[at]crp.elance.com . Sunt uşor de găsit şi pe Twitter (@roxanasoi) sau pe pagina about.me/roxanasoi. În cel mai “rău” caz, o scurtă căutare pe Google “Roxana Nasoi” te va aduce cu siguranţă pe una dintre paginile unde am publicat modalităţile de contact. 🙂
Roxana, îţi mulţumesc mult pentru informaţiile oferite şi îţi doresc mult succes în tot ceea ce faci!
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.
Bravo, Claudia!Un articol foarte reușit!
Multumesc, Simona.
Nu e meritul meu ci al Roxanei 🙂
Și noi mulțumim pentru articol! Uite aici ceva pentru tine 🙂 http://floridemandarin.wordpress.com/2013/02/21/liebster-award/
foarte reusit interviul!
despre Roxana stiam cateva lucruri de pe grup, dar si din interviul de la tv,insa interviul tau este mult-mult mai complet!
felicitari Roxana pentru ceea ce ai reusit sa faci si pentru sfaturile tale !
Foarte reuşit şi interesant interviu. Uite, mă gândeam acuma, cum aş mai putea să fac rost de timp, că vezi, soluţii există. Am citit articolul la serviciu şi l-am printat să îl recitesc pe drumul spre casă şi mă întrebam dacă aceste webinarii costă.
În altă ordine de idei, ai un frumos şi interesant blog, pe care l-am mai vizitat, dar nu ţi-am lăsat niciun semn, din lipsă de timp, bineînţeles. O seară frumoasă şi sper să fie de bine cu Elance.
Multumesc pentru aprecieri 🙂 Te mai astept pe la mine.
Mihaela, webinarii Elance sunt gratis.Trebuie doar sa afli cand se fac.Luna trecuta s-au tinut doua webinarii de acest fel. TIn cam doua ore si sunt si invitati speciali,persoane care au reusit sa isi faca un nume in Elance.
Daca aflu cand va fi urmatorul webinar o sa iti spun si tie 🙂
Multumim pentru informatiile pretioase si incurajarea
Cu placere, Alina! 🙂