Cecelia Ahern este o scriitoare de origine irlandeză, nascută la Dublin (Irlanda) în anul 1981, are o diplomă în Jurnalism şi Media la colegiul Griffith din Dublin şi în prezent locuieşte împreună cu familia ei la Dublin. Are doi copii, o fetiţă pe nume Robin şi un băieţel pe nume Sonny.
Cecelia Ahern a debutat ca scriitoare în anul 2002, la varsta de 21 de ani, cu romanul „P.S. Te iubesc”, carte care a devenit foarte rapid bestseller internaţional şi după care a şi fost făcut un film, cu Hilart Swank şi Gerard Butler in rolurile principale. A publicat cărţile în 46 de ţări şi a vândut în total 13 milioane de copii, romanele sale făcând parte din categoria, romantic, sentimental, „chick lit”.
Cartea despre care o să vă vorbesc astăzi este publicată în octombrie 2009, cu titlul original „The book of tomorrow” şi este tradusă şi publicată la noi în ţară la editura All în anul 2010 sub titlul de ” Cartea viitorului„.
Iniţial începusem să citesc o altă carte scrisă de Ceceliea Ahern şi nu mi-a plăcut aşa că am pe aceasta am privit-o cu reticenţă şi mă gândeam că voi renunţa să o citesc. Dar spre surprinderea mea, „Cartea viitorului „m-a captivat încă de la început şi pe măsură ce o citeam eram din ce în ce mai curioasă să aflu ce se întamplă până la final.
Eroina principală a cărţii este Tamara Goodwin, o adolescentă rebelă, un copil de bani gata, care obişnuia să comunice cu prietenele prin sms sau prin e-mail şi prin intermediul cărora îşi povesteau ultimele bârfe sau alte chestii amuzante, sau pe pe Facebook şi Twitter unde postau fotografii din vacanţe sau din cabinele de proba ale marilor magazine, obişnuia să mearga la petreceri unde de cele mai multe ori consuma alcool şi se purta urât cu părinţii ei. Într-un cuvant, Tamara era o persoană superficială, nepoliticoasă, riposta la orice nu îi convenea şi credea că merită totul doar pentru că cei pe care îi cunoştea aveau şi ei la rândul lor totul.
Tatăl ei era dezvoltator imobiliar şi îşi permiteau sa locuiască în Kilseney, districtul Dublin din Irlanda, într-o vilă luxoasă de 700 metri pătrati, cu şase dormitoare, piscină, teren de tenis şi plajă privată. Singurul copil al familiei, Tamara era răsfăţată: avea dulapurile pline de genţi de firmă, pat cu baldachin, jacuzzi, plasma-TV şi de multe ori îşi petrecea weekend-urile cu parinţii în afara ţării. Locuia vara la vila de la Marbella (Kilseney), Crăciunul şi-l petrecea la cabana de la Verbier iar Paştele la hotelul Ritz din New York unde de obicei îşi petrecea timpul făcând cumpărături.
Ei bine, înainte de a împlini şaptesprezece ani, viaţa Tamarei se schimbă radical. Tatăl ei începe să aibă probleme financiare şi ca să mai salveze ceva din averea familiei decide să îşi pună capat zilelor, lăsând în urmă fiica şi sotia îndurerate şi confuze în ceea ce priveşte viitorul lor.
Din cauza că banca le-a sechestrat luxoasa vilă Tamara şi mama ei Jenifer, sunt nevoite, pentru a putea supravieţui, să se mute… la ţară, la Arthur, unchiul Tamarei. Aşa că acum ele vor fi nevoite să locuiască într-o căsuţă aflată pe domeniul familiei Kilseney, căsuţă construită din piatră de calcar şi care avea un sfert din suprafaţa vechii lor case, doar trei dormitoare la etaj şi o bucatarie şi un living la parter. Căsuţa apăra cândva, pe la 1700, intrarea laterala în castelul Kilseney care fusese distrus cu ani în urma din cauza unui incendiu de proporţii, iar cea mai apropiata locuinţă era un bungalou situat peste drum şi în care locuia mama lui Rosaleen, matuşa Tamarei.
Ce putea face o adolescentă răsfăţată şi superficială ca Tamara, în acest loc uitat de lume? Totul i se părea plictisitor şi enervant şi nu îţi dorea decât să evadeze, să se întoarcă la viaţa ei de dinainte de tragedie. Însă după ce îl întâlneşte pe Marcus şi biblioteca lui ambulantă, viaţa ei ia o întorsătură neaşteptată, în biblioteca acestuia găsind o carte misterioasă, sigilată cu un lacăt şi care părea că ascunde multe mistere.
Dintre toate cărţile din biblioteca ambulantă, Tamara o împrumută chiar pe aceasta şi din acel moment viaţa ei se desfăşoară într-un alt ritm, mult mai alert. După ce sparge lacătul care sigila cartea, Tamara află cu surprindere ca nu este nimic scris în ea şi că aceasta carte este de fapt un jurnal pe care ea ar putea să scrie. Însă aşa cum se va dovedi mai târziu, acest jurnal nu este unul obişnuit ci unul care o va ajuta să scoată la suprafaţă secrete de familie adânc îngropate, dar şi să devină un om mai bun.
Înainte de a găsi jurnalul, Tamara făcea şi spunea doar ceea ce dorea ea pentru a obţine ceea ce dorea în clipa respectivă, iar jurnalul o va ajuta acum să vadă urmările anumitor acţiuni şi faptul că poate schimba ceva în viaţa ei şi a celorlalţi. Acesta a mai ajutat-o să înţeleagă că există un viitor, o zi de mâine şi să descopere cine este ea cu adevarat, atât în ceea ce priveşte indentitatea ei cât şi felul ei adevărat de a fi.
Romanul Ceceliei Ahern mi-a plăcut nu numai pentru povestea narata ci şi prin faptul că îmbină mai multe genuri: dramă de familie, roman de suspans plin de mister şi chiar unul poliţist, daca e să ne gândim la finalul cărţii.
Dacă veţi citi cartea vă asigur că nu vă veţi plictisi, ci din contră vă va ţine cu sufletul la gură până la final, ca să aflaţi care sunt secretele de familie pe care jurnalul încearcă să o ajute pe Tamara să le afle, dar şi cine este de fapt Tamara Goodwin.
Cartea o puteţi comanda de pe site-ul editurii All sau de la librăriile virtuale de pe net .
Recenzia face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
sakura a zis
Eu primaaa. !!!
De cand imi tot propun sa ajung sa comentez la tine,, dar tooot aman si zic ca vine si vremea aia 🙂
Ei bine vremea a sosit.
Si eu citesc de Cecelia Ahern acum o carte. O citesc in tandem cu una pentru copii, deci nu stiu cand o voi termina, sau pe care o voi termina la timp ptr recenzie 🙂
M-ai facut si pe mine curioasa cu cartea asta. De obicei nu prea imi plac formulele minune ptr schimbarea vietii oamenilor, ma refer in carti, dar am avut si surprize placute, asa ca daca ajunge cartea in mainile mele, o voi citi.
in schimb imi plac mai mult rasturnarile bruste de situatie 🙂 decat cele previzibile, asa ca iata inca un punct in plus ptr aceasta carte.de altfel tu povestesti frumos. sunt sigura ca ai putea sa scrii chiar tu o carte 😉
Kadia a zis
Am citit-o anul trecut tot pentru valluntar si mi-a placut. As zice chiar ca mi s-a parut printre cele mai bune scrise de ea, dar n-am citit prea multe 😉
vienela a zis
Nu am citit nimic scris de Cecelia Ahern, insa nu este timpul trecut. Afland despre jurnalul gol pe care fata il gaseste, gandul mi-a fugit la niste desene animate pe care le urmarea baiatul meu acum cativa ani. Death note. 😉
diana borca a zis
Nu stiu ce sa zic…mie mi se pare foarte Hollywood-iana cartea. Sunt convinsa ca povestea te prinde….dar nu stiu daca as vrea sa o citesc.
iri a zis
eu am citit o carte de ea, dar nu asta. oricum, scrie ft frumos tipa 🙂
Oana a zis
Nu cred ca m-ar prinde, din ce citesc aici. Pare cam de film povestea si eu inclin spre drame mai adanci decat cele adolescentine (de unde si pasiunea mea pentru Lisa See).
Grădinița Fluturașilor Talentați a zis
Pare interesantă cartea.Chiar mi-a atras atenția:) Nici eu nu am citit nimic de această autoare, dar mai e timp 😀
pitici, dar voinici a zis
mie imi place finalul foarte mult
cartea in sine este un mister si e una din cele mai bine scrise de Cecilia Ahern
spor la plantat copacei 😉
Dumitrascu Florentina a zis
mi se pare foarte interesanta, desi trebuie sa recunosc ca daca as fi vazut-o intr-o librarie probabil nici nu as fi bat-o in seama 🙂
DulceaMeaCasa a zis
imi place cum unele evenimente te fac sa revii cu picioarele pe pamant…chiar daca nu e cel mai placut …as vrea s-o citesc. multumim!
Elena a zis
Subiectul cartii imi pare foarte interesant. Este o recenzie foarte frumoasa. Dezvaluie exact atat cat sa te faca curios in privinta cartii. Felicitari!
Cristina's World a zis
Mie imi place Cecelia, prin urmare voi cumpara si eu cartea asta 🙂
Andra C (@AndraC4) a zis
Si eu am cartea acasa, dar nu am apucat sa o citesc. Recenzia ta mi-a placut foarte mult si acum clar o sa o pun pe lista prioritatilor 😀
Adina a zis
Imi place cum scrie autoarea – am citit P.S Te iubesc. Si cartea asta suna f interesanta. Multumim pt recenzie!
Ada a zis
Cred ca ar iesi un film interesant din carte!
Liana Nicolae a zis
Si chestia cu jurnalul si turnura pe care a va lua viata personajului principal dupa moartea tatalui sau si dupa saracirea familei , mi se par situatii unice prin care sufletul poate accede foarte sus daca face ceea ce trebuie si reactioneaza cum se cuvine. Cred ca mi-as face timp sa citesc cartea asta .
ruxandrahotmailRuxandra a zis
M-am apucat si eu sa citesc cartea. Mi se pare foarte interesanta si sunt curioasa de cum se vor petrece lucrurile. Nu apuc sa citesc pe cat de mult as vrea, dar in cateva zile sigur voi scrie si eu despre ea.
Claudia a zis
Iata ca am reusit sa mai plantam un copac impreuna 🙂
Multumesc tuturor pentru comentarii si va mai astept sa comentati si la urmatoarea recenzie 🙂
Ani Ana a zis
Curios cum la doar 21 de ani sa scrii carti care sa prinda atat de mult…
miha.ela a zis
Eu stiu doar filmul facut dupa carte pe care nu am citit-o si nici pe aceasta. E interesant jocul de imaginatie cu jurnalul gol, clar un indemn la scriitura.
Andra :) a zis
Nu m-aş fi aşteptat de la Cecilia Ahern la un astfel de roman cu suspans. Titlurile pe care le-am văzut până acum de ea îmi sugerau cărţi siropoase, dar uite că asta e de pus pe listă 🙂
Raluca a zis
Eu sunt in urma de tot, nici nu stiam ca P.S. I love you a fost produs dupa o carte…
simsim a zis
imi cer scuze ca eu apuc sa comentez tot dupa ce platezi copaceii:) dar lasa ca se aduna si comentariile extra undeva. mie genul asta de carti imi place sa le citesc in loc sa ma uit la cate un film. ma apuc seara de ele si ma prinde dimineata cu ele terminate si cu senzatia ca am vazut un film dragut:)
Claudia a zis
Simona, pana pe 24 martie (si chiar si dupa;) ) orice coentariu e binevenit.Stii si tu cum e regulamentul campaniei.Ce depaseste 15 comentarii se aduna cu alte comentarii de pe alte bloguri si la fiecare 20 adunate se mai planteaza un copac.Asa ca orice comentariu e important.Multumesc pentru ele si te mai astept 🙂
Rux a zis
ohhh daca este vorba si de Irlanda pe acolo chiar mi-ar placea sa o citesc 😉
Spor la plamtat copacei!
child a zis
mie imi place mult cum ai scris recenzia 🙂 felicitari!
Claudia a zis
Multumesc 🙂
Te astept sa le citesti si pe celelate 🙂
Bianca Roxana Anitei a zis
Si eu apreciez stilul in care ne-ai transmis informatia. Cu alte cuvinte, mi-a placut foarte mult recenzia si desi o alta pe alta blog nu mi-a atras atentia, de data aceasta, cred ca e o lectura foarte potrivita mie,
Irina a zis
Si eu o citesc acum si chiar mi se pare interesanta, ma bucur ca am ales-o 😀 La cat mai multi copacei ^_^
Liliana Negoi a zis
Aha! Inca una musai de citit! Saru-mana pentru recomandare – si spor la plantat si tie :).
stropideculoare a zis
Cel mai mult imi place la Cecelia Ahern cum face trecerea de la real la fantastic. Mai rar intalnesc asa ceva. Pe blogul meu o sa gasesti recenzii la alte carti ale autoarei.
adimangu a zis
Mi-a placut recenzia facuta de tine! Spor la copacei 🙂
Ruxandra a zis
Cadoul de Cecilia Ahern ati citit?
Claudia a zis
Nu, Ruxandra, din pacate asta e singura carte scrisa de ea pe care am citit-o.
Ruxandra a zis
Trebuie sa le citesti si pe celelalte. Neaparat. O sa iti placa.
Claudia a zis
Am incercat sa citesc „Disparuti fara urma” dar sincera sa fiu nu mi-a placut. Nu am reusit sa inteleg ce vrea sa transmita autoarea si am renuntat la jumatatea cartii. Rar mi se intampla asa ceva dar…..mi se mai intampla 🙂
ruxandrahotmail a zis
Uite ca de cartea asta chiar nu stiam. Dar celelalte mi-au plăcut. Cel puţin mie îmi place cum scrie şi îmi par reuşite. Ps te iubesc a fost prima ei carte pe care am citit-o şi mi-a plăcut.
Claudia a zis
Tocmai mi-a cumparat PS Te iubesc dar inca nu am ajuns sa o citesc.
Acum citesc „Visul lui Joy” scrisa de Lisa See.O carte superba!
Dupa ce o termin de citit o sa ma apuc de cartea Ceceliei Ahern.M-ai facut curioasa. 🙂
ruxandrahotmail a zis
Sigur o să îţi placă. Visul lui Joy? Acum eu sunt curioasă.
Claudia a zis
O sa incerc sa scriu si recenzia cartii.
Deocamdata gasesti pe blog recenzie la „Fetele din Shanghai” pe care ar trebui sa o citesti inainte de „Visul lui Joy” pentru ca aceasta din urma e intr-un fel continuarea dar se poate citi si independent una de cealalta. Sunt doua carti deosebite. Eu sunt incantata de stilul de a scrie al Lisei See.
Ana Mănescu a zis
Frumoasă recenzie. Am crezut inițial că va fi vorba de o poveste de dragoste adolescentină, ajunge la țară, se îndrăgostește de băiatul simplu și devine o persoană mai bună. Dar m-a surprins plăcut. O voi ține minte.
Claudia a zis
Te inteleg foarte bine.Si eu am crezut cam la fel cand m-am apucat de ea dar nu a fost ceea ce a parut a fi 😉
alexa a zis
Cecelia Ahern este autoarea mea preferata. Imi doresc toate cartile de la ea. Momentan imi mai trebuie doua, printre care si aceasta.
Este foarte frumoasa si deabea astept sa o cumpar.
alinafilip a zis
cam tarziu comentariul meu 🙁 dar pentru ca e vorba de Cecelia Ahern, vreau sa spun ca PS I love you m-a dezamagit. Probabil ca lectura a venit dupa film. Doua lucruri total diferite si de aceea cartea mi-a lasat o impresie de ceva neterminat. Scriitura autoarei e, de altfel, frumoasa: te poarta, de duce departe, iti lasa senzatia ca ai prins finalul, dar lucrurile se schimba subtil. Recenzia ta m-a facut sa ii mai acord o sansa scriitoarei 🙂 multumesc.
Claudia a zis
Nu am citit si nici nu am vazut filmul PS I love you desi….am cartea in casa.Poate imi fac timp sa o citesc mai ales ca nu am vazut filmul.Chiar m-ai facut curioasa.
In alta ordine de idei sa stii ca am incercat sa citesc o alta carte scrisa de ea si…nu mi-a placut deloc 😉
Scrie intr-un stil…mai aparte cred…
alinafilip a zis
si eu sunt curioasa cum vei recepta cartea, mai ales ca nu ai vazut filmul. 🙂 acesta este unul siropos, de vazut cu fetele 🙂 ca deh, joaca Gerald Butler!
Claudia a zis
Aha..:)))
Sa stii ca uneori imi plac si astea siropoase.Depinde de stare.Din lista pe care am facut azi cred ca iti poti da seama ca citesc…amestecat :)))