Am avut norocul să aflu de la Claudia despre campania editurii All intitulată „Cartea călătoare”, începută anul trecut pe 23 aprilie, când sărbătorim Ziua Internaţională a Cărţii. Campania, care are ca scop încurajarea lecturii şi cultivarea interesului pentru cărţi, presupune ca un anume număr de cărţi să circule din mână în mână, iar la final editura să facă traseul circulaţiei cărţilor.
Deşi am aflat un pic cam târziu despre această campanie, am reuşit totuşi să primesc una din cărţi, intitulată „Oracolul din Stambul„. Cartea este romanul de debut al scriitorului Michael David Lukas, care deşi este de origine americană, a locuit şi în Turcia unde a învăţat limba arabă şi a studiat istoria şi obiceiurile ţării care l-a găzduit şi care l-a fascinat în acelaşi timp.
Romanul „Oracolul din Stambul” este un amestec de evenimente istorice şi politice cu un dulce iz de exotic şi magie prin incursiunea pe care o facem, atunci când citim romanul, în maiestuoasele palate ale sultanului Abdulhamid al II-lea.
Autorul relevă importanţa traseelor predestinate ale vieţii, cu care ne naştem şi pe care încercăm să le urmăm chiar dacă acestea nu corespund întocmai dorinţelor noastre.
Eleonora, micuţa eroină principală a romanului, se naşte într-un oraş din Romania, mai exact în Constanţa, într-un moment când la nivel astral se întamplă un fenomen deosebit, Steaua Nordului se aliniază cu Luna. Fetiţa este binecuvantată cu o profeţie, care îi va decide destinul, aceea de a avea puterea să schimbe curentul istoriei şi de a pune lumea la loc pe axa sa. Naşterea ei este marcată de apariţia unui stol de pupeze purpurii, care o vor urma pe tot parcursul acţiunii cărţii, marcându-i prezenţa în diferite locuri. Ele vor dispărea însă în momentul în care Eleonora ia o hotărâre care îi va schimba viaţa.
Printr-o serie de întâmplări aşa cum numai destinul ştie să ni le aşeze pe cărarea vieţii, Eleonora ajunge la Stambul, la vârsta de 8 anişori. Dotată cu o inteligenţă sclipitoare, ea este remarcată şi de către sultanul Abdulhamid al II-lea şi ajunge să fie sfătuitoarea de taină a acestuia într-o problemă politica delicată.
“Oracolul din Stambul” este un roman exotic narat prin ochii inocenţi ai unei fetiţe cu capacităţi deosebite, care ne poartă pe valurile viselor şi imaginaţiei. Eu cel puţin aşa l-am perceput şi îl consider o carte accesibilă tuturor. Personal mi-a plăcut pentru că m-a făcut, pentru câteva momente să evadez din lumea reală şi să călătoresc în lumea imaginară creată de autor, trăind alături de aceasta fetiţă dragălaşă, care explorează cu inocenţa vârstei ei momente din alte vremuri.
Cartea o puteţi cumpară de pe site-ul editurii All sau de pe libris.ro , la un pret de 24,90 ron.
Autoarea recenziei este Luminiţa Tănase care a acceptat invitaţia de a scrie o recenzie la cartea preferata şi care ne spune despre ea: „sunt o visătoare incurabilă, nematurizată încă, iubesc natura şi animalele (vieţuitoarele), iubesc muzica în toate formele ei şi… iubesc viaţa cu tot ceea ce-mi oferă ea, şi bune şi rele. Cred că viaţa este o permanentă călătorie şi dorinţă de cunoaştere.”
Dacă ai şi tu o carte preferată şi vrei să ne vorbeşti despre ea, trimite-mi un mesaj la adresa de la rubrica Contact.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi dă un like&share ca să afle şi ei.
Bianca Roxana Anitei a zis
Ce interesanta trebuie sa fie carticica!!!Mi-a placut mult review-ul.
Claudia a zis
Iti multumesc eu in numele Lumintei:)
Si eu am citit cartea si mi-a placut.E o lectura usoara si din care ai ce invata:)
Rux a zis
Si mie mi-a placut mult recenzia si m-a facut si mai curioasa in ceea ce priveste romanul. oh.. de as reusi sa imi iau o vacanta mai lunga sa pot parcurge toate cartile interesante pe care mi-am propus sa le citesc:D