Până nu de mult se credea că rolul vitaminei K în organism este acela de a contribui la coagularea sângelui, dar studii recente au arătat că vitamina K şi în mod special vitamina K2, are un rol mult mai important şi mai compex.
Vitamina K este o vitamină liposolubilă (adică solubilă în grăsime) aşa cum sunt şi vitaminele A şi D şi reprezintă de fapt o clasă de vitamine, existând în două forme principale, vitamina K1 şi vitamina K2. Deşi se aseamănă din punct de vedere structural şi chimic şi fac parte din aceeaşi familie, vitaminele K1 şi K2 nu se pot înlocui una pe cealaltă, fiecare având rolul ei specific în organism.
Putem merge chiar mai departe cu clasificările şi să spunem că vitamina K2 formează la rândul ei o familie proprie de vitamine de diferite forme, numite menaquinones, dintre care menaquinone-4 ( MK4) şi menaquinone-7 (MK7) constituie cele două surse principale de vitamina K2 naturală pe care le putem lua din dietă.
Ce rol are vitamina K
Vitamina K1 este folosită de corpul nostru pentru activarea proteinei de coagulare a sangelui din ficat şi vitamina K2 pentru funcţiile de reglare a distribuţiei calciului în corp, prin intermediul activării anumitor proteine care depozitează şi organizează calciul şi fosforul în oase şi dinţi şi împiedică calciul să se depoziteze în ţesuturile moi ale vaselor de sânge, rinichilor etc., precum şi pentru sinteza unor anumite lipide folosite în metabolismul creierului nostru (teaca celulei nervoase, mielina), care contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de învăţare.
Puteţi vedea mai jos un filmulet în care se vorbeşte pe scurt despre rolul vitaminei K în metabolismul calciului.
În anul 1945, dr.Weston Price a publicat un studiul făcut de el şi care s-a întins pe o perioadă mai lungă de timp, în cartea “Nutrition and Physical Degeneration”, carte în care apare pentru prima dată publicată descoperirea sa referitoare la o noua substanţă asemănătoare cu o vitamină, numită de el “Activator X”.
El descrie în carte experimentele făcute cu o substanţă liposolubilă vitală pentru sănătatea oaselor şi danturii pe care acesta a descoperit-o în untul obţinut din laptele vacilor crescute în mod natural, cu iarbă şi cât mai mult în aer liber. El a observat că în urma consumului de unt de acest tip se obţin efecte remarcabile în tratarea unor boli cronice şi că efectul acestuia este şi mai puternic dacă este combinat cu ulei din ficat de cod şi a numit această substanţă “Activator X”.
După mai bine de 60 de ani, cercetătorii au identificat faptul că aceasta substanţă descoperită de Price nu este altceva decât vitamina K2, care este o vitamină liposolubilă esenţială pentru buna utilizare a mineralelor, protecţia împotriva cariilor dentare, creşterea şi dezvoltarea organismului, este implicată în funcţionarea normală a sistemului reproducător, protejează împotriva calcifierii arterelor, proces care poate duce la apariţia bolilor de inimă şi este un component major în celulele creierului.
Rolul principal al acestei vitamine este acela de a ajuta calciul să se depună acolo unde îi este locul (în oase şi dinţi) şi să îl împiedice să se depună în alte locuri, cum ar fi arterele, unde ar crea plăci calcifiate. Vitamina K2 este esenţială de asemenea pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor fiind necesară pentru o optimă densitate a oaselor şi previne în acelaşi timp calcifierea prematura a părţii cartilaginoase din oase, care permite oaselor copiilor să crească.
Vitamina K2 lucrează sinergetic cu alte două vitamine liposolubile studiate de Weston Price, vitamina A şi vitamina D, vitamine care semnalează celulelor să producă un anumit tip de proteine, în timp ce vitamina K2 activează aceste proteine.
Unde găsim vitamina K
Vitamina K1 se poate găsi în multe dintre legumele cu frunze verzi pe care le ştim, cum ar fi de exemplu spanacul, broccoli, crucifere ca varza de bruxel, varza obişnuită etc., dar şi în avocado sau spirulină.
Vitamina K2 se poate găsi în carnea, organele şi grăsimile animalelor hrănite cu iarbă şi în alimentele fermentate cum sunt brânza sau iaurtul. Produsele de origine animală conţin vitamina K2 sub formă de MK-4 în timp ce alimentele fermentate conţin MK-7 format din fermentarea lactică a bacteriilor. Cea mai mare cantitate de vitamina K2 se pare că se găseşte în natto, un produs alimentar fermentat specific Japoniei. Fiind un aliment rezultat în urma procesului de fermentare, vitamina K2 va fi deci prezentă sub forma de menaquinone-7 (MK-7).
Se pare că vitamina K2 poate fi obţinută şi în corp din vitamina K1 în urma unor procese complexe, dar cum nu toţi avem un sistem digestiv sănătos ar fi bine ca dieta noastră să conţină ea însăşi alimente care conţin vitamina K2.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
Daniel a zis
Foarte interesant si foarte informativ articolul!
Sandu angelika a zis
Foarte bun articol, intrebare: se poate administra copiilor de 3 ani cu deficit de calciu?
Baietelul meu de 3 ani , nascut cu cezariana si la 38 de saptamani, alapta natural. Are probleme in asimilarea calciului. Eu inca ii administrez vit d 3 .din pacate nu stam bine cu calciu. Acum dupa 2 luni se remedii homeopate suntem in grafic cu calciu!(multumim lui D-zeu si homeopatie!)
Ce vreau eu sa stiu, pot sa i administrez vitamina k2? Citesc ca este recomandat femeilor peste 40 ani, copiilor in crestere si barbatilor.prospectul de la vitamina k2 plant estract scrie ca este recomandat copiilor de 12 ani! Doar.
Noi ce facem?
Cred ca ar fi o idee buna sa vb cu pediatru lui.
Claudia a zis
Da, cel mai bine ar fi sa te consulti cu pediatrul. Pentru copii mai mici e problematica sa faci lucrurile ”dupa auzite”.
E foarte bine insa ca ii faci tratament homeopat 😉
Sanatate! 🙂