Cine nu ştie oare cât de rău e atunci când te doare un dinte? Nu cred că este cineva dintre noi care pe parcursul vieţii să nu fi făcut nici o carie, să nu fi avut nici măcar o singură dată o durere de dinţi. Ca să împiedicăm apariţia acestora medicii ne sfătuiesc să avem grijă de igiena noastră dentară, să folosim paste de dinţi cu fluor şi calciu, îmbogăţite cu propolis şi aromate cu diferite esenţe, să folosim periuţe de dinţi de diferite forme, care mai de care mai sofisticate, aţă dentară sau chiar şi gumă de mestecat cu xylitol. V-aţi întrebat însă vreodată cât de eficiente sunt aceste măsuri de profilaxie? O mare parte dintre noi le punem în aplicare, facem vizite regulate la dentist şi cu toate astea tot avem probleme cu dantura şi cariile tot apar. Dar oare ce se întâmplă de fapt atunci când apare o carie?
În anul 1890, doctorul D.W. Miller emite teoria chimico parazitară care este în prezent promovată de către medicii dentişti. Aceasta ne spune că apariţia cariei este rezultatul acţiunii acizilor graşi asupra fosfatului de calciu din dinte, având loc o demineralizare şi o distrugere a ţesutului dur al dintelui (smalţ, dentină şi cementum). Aceasta apare de obicei ca o consecinţă a producţiei de acid de către bacteriile rezultate în urma procesului de fermentaţie al resturilor alimentare acumulate pe suprafaţa dintelui. Dacă demineralizarea excede saliva şi alţi factori remineralizatori, cum ar fi calciul şi fluorul din pasta de dinţi, acest ţesut tare este distrus încetul cu încetul, ducând la apariţia cariilor dentare. Boala care duce la deteriorarea danturii este cauzată de un anumit tip de bacterii care produc acid în prezenţa carbohidraţilor care fermentează, cum ar fi zaharoza, fructoza şi glucoza.
Cele mai răspândite bacterii responsabile de această deteriorare a danturii sunt de fapt forme mutante de streptococi, predominanţi fiind Streptococcus mutans şi Streptococcus sobrinus, dar şi lactobacili. Dacă acestea nu sunt combătute la timp, dantura se deteriorează mai tare, apar durerile, pierderea dinţilor şi infecţiile.
Conţinutul mineral al danturii este sensibil la creşterea acidităţii rezultate din producţia de acid lactic. Mai exact un dinte este într-un continuu proces de demineralizare şi remineralizare dintre dinte şi saliva care îl înconjoară. Când pH-ul de la suprafaţa danturii scade sub 5,5 , demineralizarea este mai rapidă decât remineralizarea şi în acest moment apar cariile. În funcţie de cât de gravă este deteriorarea danturii, diferite tratamente pot fi utilizare pentru a reda danturii forma, funcţiile şi estetica iniţială, însă până în prezent nu se cunoaşte o metodă de regenerare a danturii deteriorate pe suprafeţe mari. Astfel că pentru a evita apariţia cariilor, medicii stomatologi recomandă luarea de măsuri de profilaxie, cum ar fi igiena orala regulată şi modificări în alimentaţie (în principal renunţarea la zahăr).
Literatura de specialitate ne spune că de fapt există mai multe teorii care ar încerca să explice fenomenul apariţiei cariilor dentare, teorii clasificate în două mari grupe: teorii externe şi teorii interne.
Teoria proteolitică, teoria proteolizei şi chelării precum şi teoria chimico-parazitară a lui Miller fac parte din grupul teoriilor externe. Ca şi teorii interne ar fi de menţionat: teoria organotropă, teoria reflexă, teoria biochimică şi teoria discolagenozei. Nu voi intra acum în amănunte, dar pentru cei ce vor să ştie mai multe despre aceste teorii le recomand să citească acest document care vorbeşte foarte explicit despre modul în care se produc cariile dentare.
În plus, faţă de ceea ce este scris acolo ar mai fi de menţionat însă şi o altă teorie, mai puţin cunocută la noi, şi anume acea a doctorului Weston Price, potrivit căreia deteriorarea danturii nu ar fi cauzată doar de prezenţa bacteriilor, ci mai degrabă s-ar datora unei dereglări de ansamblu a organismului în ceea ce priveşte asimilarea nutrienţilor. El ne spune că deteriorarea danturii ar fi deci rezultatul lipsei din organism a unor minerale cum ar fi calciul şi fosforul, precum şi a unor vitamine liposolubile, cum sunt vitamina A, vitamina D şi vitamina K.
Doctorul Weston Price, despre ale carui cercetări v-am mai povestit şi în alte articole, a arătat faptul că obiceiurile alimentare ale civilizaţiei moderne constituie de fapt prima cauza a apariţiei bolilor dentare. Studiile făcute de doctorul Weston Price, despre care acesta ne vorbeşte în cartea sa „Nutrition and physical degeneration”, au demonstrat că atât vitaminele hidrosolubile cât şi cele liposolubile lipsesc din dieta modernă, iar dacă nu consumăm alimente care să le conţină suntem susceptibili să ajungem la deteriorări ale danturii şi gingiei precum şi la apariţia altor boli.
Teoria clasică promovată astăzi de medicii dentişti conform căreia cariile ar fi provocate de germeni şi bacterii dezvoltate de consumul anumitor alimente care produc un mediu acid este aşadar incompletă.
Aşa că în afară de sfaturile pertinente ale medicilor dentişti în legătură cu igiena dentară ar fi bine să încercăm să întroducem în alimentaţie şi alimente nutritive care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea danturii. Dar despre acest subiect vă voi vorbi altă dată.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
Loredana a zis
Oh! Chiar azi am o programare la dentist.
pitici, dar voinici a zis
foarte interesant articol
eu astept sa aflu ce alimente sunt recomandate 😀
alinafilip a zis
ei, dar de teoria mostenirii genei raspunzatoare de aparitia cariilor ai auzit? eu da, si emisa de un medic stomatolog.!!!!!
Claudia a zis
Nu am citit inca despre asta dar cred ca e adevarat.
Genele noastre ne influenteaza foarte mult in multe privinte.
Daca ai tu mai multe informatii povesteste-ne si noua despre teoria asta. 🙂
alinafilip a zis
ei, uite ca am facut ceva sapaturi si se pare ca exista niste gene raspunzatoare de formarea smaltului dintilor, gene care pot suferi malformatii si care se pot mosteni. dintii sunt anormal colorati, smaltul fiind de slaba calitate, facandu-l astfel vulnerabil. astfel, se pare ca apar cariile. dar cu o preventie adecvata se poate avea o dantura frumoasa, in ciuda acestor anomalii.
iata o sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genetice/amelogenesis-imperfecta_3795
alex a zis
Produsele pentru ingrijirea dintilor si igiena cavitatii bucale pe baza de xylitol sunt foarte eficace. Xylitolul este un indulcitor natural care fiind antibacterian impiedica fixarea bacteriilor pe dinti impiedicand astfel formarea placii dentare. Din aceasta gama de produse fac parte : paste de dinti cu /fara fluor, geluri de dinti pentru bebelusi (care pot fi inghitite fara a produce efecte nedorite), apa de gura, ata dentara, etc.