Poţi să arăţi mai tânăr şi să te simţi mai tânăr cu 10 ani? Doctorul Howard Murad ne spune că DA, este posibil acest lucru!
El îşi argumentează teoria în cartea sa „Secretul apei, terapia prin hidratare celulară„, carte apărută la noi în anul 2001, la editura Paralela 45.
Cum? Pur şi simplu prin repararea membranei celulare a tuturor celulelor organismului nostru, de la cele din creier sau inimă şi până la cele care formează ţesutul conjunctiv sau ale pielii. Introducând în ele apă şi nutrienţii de care au nevoie putem să luptăm împotriva îmbătrânirii şi a bolilor, ideea stând la baza terapiei prin hidratare.
Aceasta este, cel puţin, teoria doctorului Howard Murad. Născut la Bagdad, la vârsta de şapte ani se stabileşte împreună cu părinţii în SUA, unde mai târziu studiază medicina şi farmacia şi se specializează în dermatologie. Timpul petrecut în Vietnam îl face pe acesta să acorde mai multă importanţă tratării pacienţilor într-un mod holistic. În anii ’80 acesta devine unul dintre „cei mai mari inovatori în cercetările referitoare la produsele cosmetice medicale şi la suplimentele nutritive”.
Doctorul Murad abordează însă revoluţionar ideea de îngrijire a pielii şi propune ca aceasta să se facă din interior către exterior, pentru realizarea acestui deziderat folosindu-se suplimente nutritive, care îmbunătăţesc sănătatea şi aspectul pielii prin creşterea puterii fiecarei celule a organismului.
„A trata pielea ca o parte izolată a corpului – ne spune el în carte- este ca şi cum am folosi o pensulă mică pentru a zugrăvi pe dinafara o casă care s-a deplasat de pe fundaţie şi stă să se dărâme după ani buni în care a fost neglijată şi nereparată.”
Dermatolog, farmacist şi cercetător, doctorul Murat ne propune, prin intermediul teoriei terapiei prin hidratare publicată în carte, o soluţie nu numai pentru a ne îngriji pielea şi a arăta mai tineri, ci şi pentru a ne trata de boli ca artrita, infertilitatea, fibromialgia, hipertensiunea arterială, diabetul, problemele sistemului digestiv etc. Adevarata stare de sănătate a organismului nostru nu este dată de valorile tensiunii arteriale, a valorii colesterolului, a greutăţii etc. Aceste valori sunt doar nişte indicii generale a stării de sănătate, care este însă determinată de sănătatea celulelor noastre, care se poate determina cu ajutorul impedantei bioelectrice, care ne arată cât de puternică este fiecare celulă a corpului. Cu ajutorul acesteia se poate măsura integritatea celulară precum şi raportul care există între apa din exteriorul şi cea din interiorul celulelor. Pentru cei ce nu au posibilitatea să facă această analiză, doctorul Murad pune la dispoziţie în carte, un test care ne poate da indicii asupra stării generale de sănătate precum şi a elementelor alarmante ale acesteia.
„Viaţa poate fi descrisă ca un proces în timpul căruia o structură extrem de bine hidratată de ovul fertilizat, embrion şi nou născut este transformată treptat în una din ce în ce mai deshidratată”
Poate să pară paradoxal, dar chiar dacă bem multă apă pe zi putem totuşi să avem un organism deshidratat. Asta se întâmplă în cazul în care celulele organismului nostru nu sunt capabile să reţină apa de care au nevoie pentru a-şi îndeplini funcţiile celulare, iar fără apă suficientă în celule, organele corpului nostru nu pot să-şi îndeplinească funcţiile.
Din carte aflăm că de fapt în corpul nostru există două tipuri de apă: apa intracelulară, funcţională, care ajută la menţinerea în bună funcţiune a celulelor corpului nostru şi apa uzată, care „pluteşte” printre celule şi care de fapt ne face să ne simţim mai bătrâni, mai graşi şi mai lipsiţi de energie. De exemplu, daca îţi simţi ochii sau gleznele umflate sau eşti balonat în burtă, asta înseamnă că organismul nu foloseşte apa în mod eficient. Pe de altă parte însă, apa funcţională susţine activitatea celulară şi ne ajută să ne menţinem sănătoşi, frumoşi şi plini de energie.
Informaţiile expuse în carte sunt foarte multe şi o sa încerc în continuare să vă sintetizez ideile principale transmise pentru a vă putea face o idee asupra conţinutului acesteia.
Astfel, din capitolul al doilea putem afla faptul că există trei feluri de a îmbătrâni :
– îmbătrânirea intrinsecă – care ţine de procesul natural de îmbătrânire,
– îmbătrânirea cauzată de mediu – care este inevitabilă dar în acelaşi timp controlabilă,
– îmbătrânirea hormonală – care are loc, în cazul femeilor, atunci când nivelul de estrogen scade, iar în cazul barbaţilor atunci cand scade nivelul de testosteron,
precum şi trei feluri de îngrijiri medicale specifice acestora.
În capitolul al treilea, doctorul Murad ne spune că apa ar trebui să o mâncăm şi nu să o bem şi ne propune, printre altele, 70 de moduri de a mânca apa, 6 metode de a reduce consumul de sare dar în acelaşi timp de a creşte aroma şi a mări hidratarea şi ce strategii să abordăm pentru a reduce expunerea la factorii poluanţi din mediu.
În capitolul 4 ni se propun 10 paşi simpli pe care ar trebui să îi facem pentru a putea trăi conform programului terapiei prin hidratare. Fiecare plan alimentar propus cuprinde şi reţete culinare care ne pot ajuta pentru a le duce la îndeplinire iar în capitolul cinci vom găsi chiar o „carafă alimentară” care contrazice clasica piramidă alimentară pe care medicina oficială ne tot sfătuieşte să o luăm în considerare. De asemenea, tot aici găsim o mulţime de informaţii referitoare la care sunt alimentele cancerigene (care duc al formarea de acid în corp), nouă secrete pentru a avea paharul plin şi aflăm care sunt cele 7 suplimente recomandate a fi folosite în această terapie.
Din celelalte capitole mai putem afla informaţii despre importanţa execiţiilor fizice, despre problemele pielii şi cum să o îngrijim şi să o hidratam precum şi ce fel de produse ar trebui să folosim în functie de diferitele probleme ale acesteia, iar în capitolul final aflăm despre îngrijirea emoţională şi despre cum să combatem stresul cultural, un nou concept pe care doctorul Murad ni-l propune în carte.
În concluzie pot spune că mie, cu mici excepţii (de exemplu faptul ca recomandă soia despre care eu am aflat din alte surse că nu este atât de sănătoasă, sau folosirea siropului de agave, despre care v-am spus si vouă deja ca e de fapt dăunător sănătăţii) mi-a plăcut mult cartea. Are informaţii foarte interesante, pertinente şi bine argumentate, nu conţine doar teorie ci şi o mulţime de sfaturi practice pe care le putem urma în viata de zi cu zi, dacă vrem să fim sănătoşi şi să îmbătrânim frumos.
Am încercat să sintetizez pe cât posibil aceste informaţii ca să vă faceţi o idee asupra conţinutului acesteia, dar dacă vreţi să aflaţi mai multe va trebui neaparat să o citiţi 🙂
Cartea „Secretul apei, terapia prin hidratare celulară„, scrisă de doctorul Howard Murad o puteţi cumpăra comandând-o de pe site-ul editurii Paralela 45 sau de la librariile online.
Lectură placută să aveţi! Şi dacă o cumpăraţi şi urmaţi sfaturile din carte vă rog să reveniţi cu impresii 🙂
Si cata dreptate are autorul! Nu stim sa acordam atentia cuvenita apei. Probabil pentru ca am avut-o intotdeauna la indemana, nu stim sa o pretuim.
Da! Sa stii ca pe mine m-a impresionat ce scrie in carte. Ideea este ca nu e suficient doar sa bem apa!
Sunt multe informatii utile in carte dar nu aveam cum sa scriu despre toate. Si asa e destul de lung articolul. 🙂
Pare interesanta cartea, multumim pt aceasta recenzie, Claudia!
Cu placere,Natalia! 🙂