Este corpul uman doar un mecanism supus deteriorării în timp?
Este mintea rezultatul activităţii creierului?
Sunt celulele şi organele corpului două lucruri total diferite şi ar trebuie studiate separat?
Este realitatea formată doar din atomi şi molecule şi tot ce ţine de metafizic e doar o iluzie?
Se aseamănă genele microcipurilor, ne controlează ele firea şi comandă corpului ce să facă?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările de la care porneşte Deepak Chopra în cartea sa „Recrearea trupului, reînvierea sufletului” pentru a ne arăta că percepţia ştiinţei asupra corpului uman e falsă, că acesta nu este doar un mecanism bun de dus la reparat atunci când se strică şi că ceea ce îi dă existenţei trupului „un scop nobil, un sens, inteligenţă şi creativitate” este tocmai sufletul, „partea sacră a naturii noastre„.
Trupul şi sufletul nu sunt separate unul de celalalt şi comunică în permanenţă, fiecare dintre noi fiind de fapt un suflet întrupat iar problemele fizice şi psihice sunt determinate tocmai de ruperea acestei legături.
Cartea este structurată în două părţi împărţite la rândul lor în cinci capitole fiecare, în care Deepak Chopra ne vorbeşte despre cum să ne schimbăm concepţia despre faptul că trupul nostru ar fi doar o maşinărie complexă şi despre ce poate să facă sufletul pentru noi. În ultimul capitol din carte să aflăm care sunt după părerea lui cei 10 paşi pe care trebuie să îi facem spre împlinire.
Deepack Chopra ne propune în prima parte a cărţii cinci modalităţi prin care putem face acest lucru.
În primul rând trebuie să acceptăm faptul că trupul nostru nu e doar un obiect fizic ci este de fapt un întreg proces dinamic care ne ajută să rămânem în viaţă, iar factorul determinant al acestui proces suntem noi înşine. Creierul nostru nu e rigid din naştere ci din contra are calitatea de a fi „plastic” (s-a introdus noţiunea de neuroplasticitate), adaptându-se uşor la orice schimbare. Când suntem copii mici învăţăm cum să mergem, iar prin acest proces de învăţare creierul se transformă. La fel şi mai târziu când creierul tău e matur el continuă procesul de transformare prin orice lucru pe care îl înveţi şi o simplă activitate fizică creează noi reţele neuronale. Fiind fluid şi flexibil este de fapt un mecanism care evoluează. Putem învăţa deci la orice vârstă cum sa ne recream corpul cu condiţia să şi acceptăm faptul că acesta este un proces dinamic şi nu un obiect fizic.
Al doilea pas este să înţelegem că trupul este de fapt energie şi aflăm că ADN-ul se dezvoltă şi se multiplică pe măsură ce degajă energie el nefăcând altceva decât să „transforme energia brută (impulsuri electrice şi termice) în nenumărate procese complexe” şi fiind făcut din energie la fel şi corpul nostru este ca un nor de energie care „se menţine în viaţă degajând şi mai multă energie„. Din carte mai putem afla faptul că noi putem să ne vindecăm, oricare ar fi suferinţa noastră, transformând energia malefică în energie benefică.
Al treilea pas este înţelegerea faptului că există o magie a conştiinţei şi că succesiunea transformărilor este conştiinţă→energie→corp şi nu invers cum suntem obişnuiţi să gândim, iar al patrulea pas este descoperirea că îţi poţi îmbunătăţi genele.
În fine, al cincilea pas pentru recrearea trupului constă în conştientizarea faptului că timpul nu ne este un duşman care acţionează doar în direcţia degenerării corpului. Fiecare celulă trăieşte prezentul, îşi face perfect datoria şi aşa ar trebui să trăim şi noi (trăieşte ca şi cum ai avea tot timpul din lume).
În partea a doua a cărţii se vorbeşte despre reînvierea sufletului, deoarece sufletul este corpul spiritual iar modalităţile de a face acesta sunt cinci la număr şi anume redescoperind că:
- există un mod mai simplu de a trăi;
- iubirea trezeşte sufletul;
- trebuie să fii liber cu sufletul tău;
- harul este fructul încrederii;
- universul evoluează prin fiecare dintre noi.
În aceste capitole găsim povestite multe întâmplări interesante, pline de învăţăminte, aflăm care sunt gândirile negative care împiedică să progresăm şi că iubirea şi dorinţa trebuie să se susţină reciproc. Mai aflăm de asemenea şi care sunt diferenţele dintre suflet şi ego şi cum acesta din urmă tinde să deţină controlul asupra noastră, îngrădindu-ne libertatea. Însă încrederea în noi înşine este în măsură să ne facă să depăşim uşor toate dificultăţile şi să ne umplem de har iar ca o încununare a evoluţiei noastre interioare, vom înţelege cât de importanţi suntem noi înşine pentru evoluţia universului, deoarece fiecare facem parte din planul divin.
Deepak Chopra este autor a peste cincizeci de cărţi. Este medic american de origine indiană. Instruit la renumite universităţi americane de medicină (Tufts, Boston şi Harvard), director al New England Memorial Hospital din Messachusetts, a redescoperit ayurveda şi medicinile alternative. Practică medicina şi predă la universităţi din toată lumea, unde este invitat. A scris numeroase articole ştiinţifice şi a primit numeroase premii şi distincţii. Ca orice idei revoluţionare şi cele ale lui Chopra au stârnit entuziasm, dar şi controverse.
Cartea pe care v-am propus-o astăzi spre lecturare este cu siguranţă o carte care vă va schimba perspectiva asupra propriei voastre existeţe. Este prima carte scrisă de Deepack Chopra pe care o citesc dar cum mi-a plăcut modul lui de a privi lucrurile şi stilul de a scrie accesibil tuturor, cu siguranţă voi citi şi alte cărţi scrise de el şi bineînţeles că vă voi vorbi şi vouă despre ele. 🙂
„Recrearea trupului, reînvierea sufletului” a apărut în anul 2011 la editura „Paralela 45„, costă 23 de ron şi o puteţi cumpăra fie de pe site-ul editurii fie de pe net de la librările virtuale unde de cele mai mult eori o găsiţi la un preţ redus.
Lectură plăcută să aveţi! 🙂
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
Liana Nicolae a zis
Sunt cadru medical si rolul sufletescului care in termeni medicali este asimilat cu stresul, este astazi din ce in ce mai vehiculat pentru a preciza cauzele bolilor. Foarte multi oameni, initiati sau nu, vorbesc despre stres si despre suflet. Ma uit la parintii mei care au peste 80 de ani.Mama un spirit liber, incarcat de pozitivitate si iubire, este si acum sanatoasa la anii ei. Tata in schimb morocanos, critic si nemultumit frecvent sufera de numerose boli si de mai multi ani este aproape tintuit la pat. Amandoi au mancat aceleasi alimente, au avut profesii la fel de stresante, au trait impreuna mai bine de 50 de ani. Sunt un exemplu viu care sustine ceea ce spune autorul cartii. Copiilor mei le spun: bunica nu s-a suparat niciodata pe nimeni iar daca se intampla, peste mai putin de o zi avea puterea sa treaca peste suparare. Bunicul era suparat pe multi si era nervos stresat si-i stresa si pentru cei din jur. Ne e foarte greu sa credem ca sufletul are atata putere, dar daca ai timp sa observi consecintele atunci nu mai ai nici un dubiu.
Claudia a zis
Multumesc,Liana pentru ca ai lasat aici acest comentariu ca o dovada a faptului ca ce scrie in cartea asta(si nu numai) este foarte adevarat.
Eu am scris aici doar cateva randuri despre carte si nu am cuprins pe departe tot ce e esential in ea.Daca i citesti ai impresia ca totul e important, ca nu ai sti ce sa elimini cand incerci sa vorbesti cuiva despre ea. E o carte de citit cu creionul in mana si caietul alaturi. 🙂
Loriana a zis
Multumesc pentru descrierea detaliata a cartii! Mi-a placut enorm partea cu timpul care nu ne este dusman. Cred ca noi suntem cei care il consideram asa, in mod eronat. Suntem „programati”, daca pot spune asa. Dar trebuie sa incercam sa ne ridicam deasupra acestei programari, si sa incepem sa traim cu adevarat.
Claudia a zis
Cu placere 🙂
Daca stam bine si ne gandim, Deepak Chopra are dreptate. Nu timpul ne este dusman ci noi insine pentru ca noi am creat timpul. La nivelul sufletului aceasta notiune nu exista. 😉
Loriana a zis
Si cum putem sa ne transformam din dusmani, in prieteni? Cum anulam timpul?
Liana Nicolae a zis
Putem sa ne transformam din dusmani in prieteni exersand sentimente precum empatia, intelegerea fata de cel care ne-a facut sa suferim. Deja daca spun ca trebuie sa il iubim, poate suna prea mult. Cum mai putem sa devenim din dusmani, prieteni? Alungand orice critica din suflet, orice urma de regret si ura. Cand nutrim totusi astfel de sentimente, sa le anihilam printr-o rugaciune de binecuvantare fata de cel care ne-a facut rau. E simplu, e clar?!? Anularea timpului din suflet cred ca se refera la faptul ca oricand poti sa te schimbi, sa alegi bunatatea in locul inversunarii. Absolut oricand.
Loriana a zis
Minunat raspuns, multumesc!
Claudia a zis
Liana, multumesc pentru ca ai fost draguta si ai raspuns in locul meu. E raspunsul perfect. 🙂
Claudia a zis
Loriana, ca sa poti intelege mai mult incearca sa citesti cartea aceasta. E doar una dintre multele care te pot ajuta sa intelegi cum poti deveni din dusman prieten…
In ce priveste timpul, Chopra propune ideea evolutiei permanente ca aliat in „anihilarea” timpului si ne spune sa fim optimisti si increzatori in viitor si sa traim ca si cum am avea tot timpul din lume 😉
Liana Nicolae a zis
Pe mine foarte mult m-a ajuta sa iert, sa fiu buna si multumita rugaciunea „Tatal nostru” care de altfel este si singura rugacinea pe care ne-a lasat-o Hristos. Aceasta rugaciune eu o consider rugaciunea pentru un suflet frumos. Cand spun: ” si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitillor nostri” deja imi este rusine sa mai am vreun resentiment fata de cineva.