Despre proprietăţile fructului de avocado se tot aude în ultimul timp şi este un aliment des întâlnit în dieta raw vegan. Nu este un fruct de pe melagurile noastre, este relativ scump, dar pentru sănătatea noastră ar trebui să facem un efort să îl consumăm măcar din cand în cand. De fapt marile supermarket-uri uneori ne şi oferă această posibilitate reducându-i preţul. 😉
Avocado, pe numele lui latin Persea gratissima sau Persea Americana vine tocmai din îndepărtatul Mexic şi este cunoscut de mai bine de 10.000 de ani. Despre avocado, maiaşii indieni aveau o vorbă: „Acolo unde creşte avocado, foamea sau subnutriţia nu are prieteni”. 🙂
Abia în secolul XIX însă începe să fie folosit în California şi apoi devine cunoscut lumii întregi. Nutriţioniştii susţin că avocado conţine toate ingredientele necesare dietei omului şi s-a demonstrat faptul că acesta contribuie la prevenirea multor boli printre care sindromul Alzheimer, cancer, boli de inimă, diabet etc.
Avocado este un aliment complex şi conţine fibre, proteine, şi fitochimicale ca glutationul şi luteina, 20 de nutrieţi esenţiali printre care potasiu, grăsimi mononesaturate si polinesaturate (omega 3), o mulţime de vitamine printre care A, C, D, E şi K precum şi vitamine din grupul B, cum sunt tiamina, niacina, acidul pantotenic şi vitamina B12 şi folaţi, seleniu, zinc, beta caroten, etc. În plus este un aliment foarte caloric, având 200 de calorii pe suta de grame.
Privit din perspectiva acestui coktail de elemente nutritive consumul fructului de avocado este benefic pentru sănătatea noastră. Lista beneficiilor e lungă însă mă voi opri astăzi doar la a enumera cinci dintre ele.
1. Consumul de avocado este benefic pentru sănătatea creierului şi a ochilor, ca orice orice aliment bogat în acizi graşi omega 3. Neurologul si psihiatrul Dejniel Dz. Ayman, autor al bestseller-ului „Change Your Brain, will modify your life” consideră avocado ca fiind unul dintre cele mai bune alimente care protejează funcţionarea inimii şi a creierul şi care poate ajuta la prevenirea apariţiei bolii Alzheimer. Şi asta nu numai datorită conţinutului mare de acizi graşi omega 3 ci şi a conţinutului bogat în Vitamina E despre care specialiştii spun că în doze mari poate neutraliza radicalii liberi şi depozitele de proteine din creier, care sunt asociate cu apariţia acestei boli.
De asemenea bogăţia de elemente nutritive protejează ochii de daunele stresului oxidativ care duce la slabirea vederii, la apariţia cataractei şi a degenerarii maculare.
2. Consumul de avocado are efecte benefice pentru sănătatea inimii, fiind un aliment bogat în grăsimi mononesaturate care ajută la buna funcţionare a acesteia şi la scăderea tensiunii arteriale. S-a demonstrat că grăsimile mononesaturate din avocado conţin fitonutrienţi ca beta-sitosterol, care scade colesterolul rău LDL şi nivelul trigliceridelor din sânge şi în acelaşi timp creşte colesterolul bun (HDL).
Vitamina B6 si acidul folic din compoziţia lui ajută la reglarea homocisteinei, care dacă are valori mari poate dăuna bunei funcţionări a inimii. De asemenea glutationul, vitamina E şi acidul oleic sunt recunoscute ca elemente nutritive benefice funcţionării inimii.
3. Ajută mult în sarcină prin faptul că este bogat în acid folic de care femeile însărcinate au mare nevoie, pentru ca bebeluşul să-şi dezvolte creierul si organele vitale. Şi cum experţii ne avertizează că suplimentele cu extract de acid folic este bine să fie evitate, este mai bine să cosumăm alimente bogate în acid folic cum este de exemplu avocado.
4. Avocado are proprietăţi antiinflamatorii şi antîmbătrânire. Inflamaţiile din organism sunt considerate a fi locul de plecare pentru cele mai multe boli care apar în organism. Ei bine, avocado are din abundenţă nutrienţii necesari pentru a împiedica apariţia acestora, fiind bogaţi în fitonutrienţi şi flavonoizi.
Avocado este printre puţinele alimente care conţine o cantitate considerabilă din antioxidantul cunoscut sub numele de glutation, care este de ajutor ficatului şi sistemului nervos, este responsabil pentru interacţiunea altor oxidanţi în organism, este vital pentru un bun sistem imunitar şi drept urmare un bun agent anti-îmbătrânire.
5. Influenţează pozitiv digestia. Nutrienţii şi enzimele din avocado pot reduce inflamaţiile din stomac şi intestinul subţire, ceea ce duce la îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor. Studii făcute au arătat că la cei ce au consumat salată cu avocado cantitatea de carotenoizi (inclusiv betacatoren şi licopen) şi alţi nutrienţi absorbiţi a fost mai mare decât în cazul celor care nu au consumat avocado. Se ştie că betacarotenul este un precursor al vitaminei A, iar licopenul este un compus care reduce posibilitatea apariţiei cancerului de prostată şi a atacurilor cerebrale.
Avocado îl puteţi consuma fie în salate, fie ca un fel de sos cum este celebrul guacamole, fie în diverse combinaţii de sucuri de fructe etc. Mai multe reţete cu avocado găsiţi pe lecturisiarome unde vă aştept cu drag. 🙂
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
ce am citit:
lectura 1, lectura 2
mijnzeep1 a zis
Il ador! Este atat de versatil, incat se poate folosi la foarte multe mancaruri, chiar si in creme pentru desert!
Claudia a zis
Da, asa este.Se poate folosi in orice combinatie. Eu am pus chiar si in suc :)))
Pacat ca e cam scump pe la noi 🙁
Georgiana State a zis
M- ai convins ! 🙂
Claudia a zis
Ma bucur:)
Incearca combinatia cu suc de pepene rosu de pe aromeculinare 😉
filedinpoveste a zis
Cam e rost să-l încerc şi eu.