Astăzi continuăm dumul nostru spre Muntele Ceahlău lăsând în urmă Mănăstirile Bistriţa, Bisericani şi Pângăraţi pe care le-am vizitat săptămâna trecută şi ne vom îndrepta spre alte trei mănăstiri foarte cunoscute din judeţul Neamţ, Mănăstirile Petru Vodă, Paltin şi Durău.
Pentru a ajunge la Mănăstirea Petru Vodă mergem pe DN 15 de la Piatra Neamţ către Bicaz, traversăm barajul Izvorul Muntelui şi apoi de-a lungul lacului de acumulare cu acelaşi nume ajungem la Poiana Largului, facem la dreapta pe DN 15 B (care duce de la Poiana Largului către Târgu Neamţ) şi ajungem în satul Petru Vodă. De aici, o ramificaţie în stânga drumului ne duce către o frumoasă poieniţă dintre munţi unde se află Mănăstirea Petru Vodă.
Mănăstirea Petru Vodă este o mănăstire construită de curând (la sfârşitul secolului al XX-lea) dar cu toate astea este foarte cunoscută în toată ţara datorită faptului că aici a trăit unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici din ultimii ani, Părintele Iustin Pârvu, care a trecut în nefiinţă în luna iunie anul acesta.
Mănăstirea a fost construită la iniţiativa a doi monahi din Mănăstirea Secu, unul dintre aceştia fiind părintele Părintelui Iustin, de loc din Poiana Largului. Construcţia a început în anul 1992, mănăstirea fiind unicat în ţară prin faptul că este dedicată martirilor din temniţele comuniste, unul dintre aceştia fiind si Părintele Iustin care a stat în temniţele comuniste timp de 12 ani. Biserica este construită din lemn, este pictată pe toţi pereţii exteriori şi are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.
La intrarea în curtea mănăstirii se află mormântul Părintelui Iustin Pârvu,
iar în cimitirul mănăstirii sunt înmormântaţi printre alţii poetul Radu Gyr şi părintele Gheorghe Calciu, şi ei martiri al închisorilor comuniste.
La întoarcerea pe acelaşi drum, în apropiere de Mănăstirea Petru Vodă se află Mănăstirea Paltin cu hramul Adormirea Maicii Domnului şi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, care este o mănăstire de maicii a cărei construcţie a început în anul 2000 la iniţiativa Părintelui Iustin Pârvu. S-a dorit aici ridicarea unui aşezământ social filantropic
care iniţial a avut ca destinaţie ajutorarea celor nevoiaşi: copii fără familie, bolnavi şi bătrâni.
În centrul aşezământului se află Mănăstirea Paltin, o construcţie tot din lemn, un spital dotat cu tot ce este necesar (laboratoare, cabinetele medicale), un azil de bătrâni şi o şcoală pentru copii.
Mănăstirea adăposteşte în prezent o obşte de peste 100 de maicii care se ocupă (în afară de viaţa duhovnicească) de grădinărit, creşterea animalelor, broderie, croitorie, zugrăvirea de icoane etc. Aici există chiar şi un laborator de prelucrare a plantelor medicinale, măicuţele fiind pricepute în prepararea unor medicamente naturiste.
Dacă ajungeţi la Mănăstirea Paltin la ora prânzului veţi fi invitaţi cu generozitate să luaţi masa acolo, serviţi fiind cu bucatele gătite de mâinile dibace ale măicuţelor. Când am fost noi maicuţele aveau în meniu o gustoasă ciorbiţă de peşte, pilaf tradiţional cu legume şi ca desert macaroane cu brânză 🙂
După ce v-aţi delectat cu bunătăţile culinare preparate de măicuţe puteţi să vă continuaţi drumul spre o altă mănăstire cunoscută din zona Munţilor Ceahlău, Mănăstirea Durău. De la Mănăstirea Paltin ieşim iar pe DN 15 B, ne întoarcem la Poaina Largului, trecem peste un frumos viaduct de partea cealaltă a lacului Izvorul Muntelui şi ne îndreptăm către poalele nord-vestice ale Muntelui Ceahlău, unde se află staţiunea Durău.
Aici se află şi Mănăsirea Durău, pe vremuri una dintre cele mai râvnite aşezări isihaste de la poalele Ceahlăului.
Iniţial aici s-a aflat un schit de maici care în 1802 se transformă în schit de călugări şi în 1830 se începe construcţia actualei biserici cu hramul Buna Vestire. Din martie 1991 aşezământul devine iarăşi mănăstire de maici prin aducerea a 20 de maici de la Mănăstirea Varatec iar în anul 1992, în incinta mănăstirii s-a început construcţia Centrului Cultural Spiritual Sfântul Daniil Sihastru loc în care printre altele, în fiecare an Patriarhia Română organizează tabere de vară pentru copiii înscrişi în cadrul proiectului naţional „Alege Şcoala!”.
Mănăstirea are amenajată o superbă curte interioară plină de flori frumos aranjate pe aleele din curte şi în jurul unei mici fântâne artizeene.
În afară de momentele unice pe care vi le oferă vizitarea acestui lăcas de cult mai puteţi să vă delectaţi si cu delicioase gogoşele cu toping de afine sau zmeură preparate de măicuţe de la care mai puteţi cumpăra şi miere de albine sau dulceţuri. 😉
După ce aţi vizitat mănăstirea şi staţiunea Durău vă puteţi întoarce la Piatra Neamţ trecând peste munte spre Izvorul Muntelui, pe DJ 155F, aşa numitul „drum axial”. Este un drum pe care se poate circula doar vara, deoarece şoseaua, deşi practicabilă, este veche şi drumul un pic mai prost, dar merită facut pentru spendoarea peisajului montan cu care vă puteţi delecta.
O dată ajunşi de partea cealaltă a muntelui, la Izvorul Muntelui, lăsaţi Muntele Ceahlău în urmă şi coborâţi către Bicaz şi apoi spre Piatra Neamţ, locul de plecare în călătoria noastră.
Şi ca să ne umplem de puteri noi în tumultul vieţii, câteva cuvinte ale poetului Radu Gyr pot fi un motto pentru fiecare:
„Înfrânt nu eşti atunci când sângeri
nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri
sunt renunţările la vis.”
Iuliana a zis
Nu am vazut decat manastirea Durau, care ne-a placut foarte mult. De acolo mi-am cumparat o cruciulita de argint de care sunt foarte atasata si care imi aminteste mereu de aceasta manastire 🙂
Foarte frumoase versurile lui Radu Gyr, spre rusinea mea, chiar nu am citit nimic din poeziile lui. Poate ca ar fi timpul sa o fac.
Claudia a zis
E frumos la Durau dar parca acum mi-a placut mai mult la Paltin. Poate si datorita faptului ca am fost impresionata de ospitaliatea maicutelor 🙂
Oricum e o zona care merita vizitata!