Creierul este organul cel mai important din organism, este poate cel mai complex obiect din univers şi deşi cântăreşte doar 2 la sută din greutatea totală a corpului foloseşte 20 la sută din energia acestuia. Un asemenea organ are nevoie de nutrienţi specifici pentru a putea să funcţioneze normal, nutrienţi pe care îi luam de obicei din hrana noastră cea de toate zilele.
Iată în continuare pe scurt care ar fi trei dintre aceşti nutrienţi fără de care creierul nostru nu poate funcţiona cum trebuie:
1. Vitamina B12
Vitamina B12, cunoscută şi sub numele de cobalamină este o vitamină solubilă în apă. Ea are un rol important în funcţionarea normală a creierului şi a sistemului nervos precum şi în formarea sângelui. Este una dintre cele 8 vitamine care fac parte din clasa de vitamine B şi mai este implicată în metabolismul fiecărei celule nervoase din organism, cu rol important în sinteza ADN dar şi a acizilor graşi şi a producţiei de energie.
Deficienţa de vitamină B12 poate duce la daune majore ale creierului şi sistemului nervos, iar niveluri doar puţin mai mici decât cele normale pot da simtome de oboseală, depresie, slăbirea memoriei. Deficienţa severa a acesteia poate duce chiar la apariţia simptomelor de manie şi psihoză şi cauzează dereglarea metabolică numită anemie pernicioasă. Studii recente au arătat că există şi o legătură între lipsa acesteia şi apariţia bolii Alzheimer.
Vitamina B12 nu poate fi produsă nici de fungi, nici de plante şi nici de animale. Bacteriile au însă enzimele necesare pentru sinteza acesteia, drept pentru care în industrie se obţine cu ajutorul fermentatiei bacteriene de sinteză.
Surse bune de vitamina B12 sunt produsele de origine animală cum sunt carnea, peştele şi ouăle. De asemenea o sursă posibilă, dar încă nedemonstrată prin studii ştiinţifice, ar fi şi algele marine, cum sunt spirulina şi chlorella.
2. Vitamina D3
Vitamina D este produsă în piele în momentul în care aceasta este expusă la razele ultravioletele ale soarelui. Din cauza faptului că mulţi dintre noi stăm mai mult în casă decât la soare, majoritatea ajungem să fim deficitari în ceea ce priveste vitamina D3, care este un nutrient critic în funcţionarea organismului uman. De aceea trebuie să o suplimentăm din alimentaţie.
Există două forme principale de vitamina D: Vitamina D2 sau ergocalciferolul şi vitamina D3 colecalciferolul. Vitamina D2 se poate lua din plante iar D3 din surse de origine animală. Studii ştiinţifice au arătat că vitamina D3 este mai eficientă decât forma care provine din plante. Organismul foloseşte colecalciferolul la repararea daunelor celulare, inclusiv al acelora asociate cu celulele canceroase şi tumorale.
Cea mai bună sursă de Vitamina D3 este uleiul de cod. Aceasta se mai poate găsi şi în peştii graşi care conţin de asemenea vitamina D3, însă ar trebui consumaţi în cantitate foarte mare pentru ca aceasta sa fie asimilată în cantităţile necesare organismului uman.
O deficienţă de vitamina D3 este legată de o serie de boli printre care şi cele cardiovasculare şi cancer, dar este şi asociată cu diferite dereglări ale funcţionării creierului, incluzând boli autoimune ca Scleroza multiplă, depresia etc.
Mai multe despre rolul acestei vitamine precum şi despre sursele şi modalităţile de corectare a deficienţei acesteia în organism v-am mai scris şi în postarea de anul trecut, „Vitamina D, un prieten de nădejde al sistemului imunitar„.
3. Acidul Docosahexaenoic (DHA) este unul dintre cele două forme active ale acidului gras esenţial de care toţi am auzit, numit Omega 3, acid care nu poate fi sintetizat de către organismul uman şi pe care îl putem lua doar din dietă.
Acizii graşi Omega 3 sunt esenţiali pentru buna funcţionare e inimii iar DHA-ul este cel mai abundent acid gras omega 3 din creier şi este critic pentru funcţionarea normală şi dezvoltarea acestuia. Valori scăzute ale DHA pot afecta diferite aspecte ale funcţiei cognitive şi sănătăţii mentale în special în rândul copiilor.
Copii au nevoie în mod special de DHA, mai ales în primele luni de viaţă, pentru buna dezvoltare a creierului, ochilor şi sistemului nervos. Cea mai bună sursă de DHA pentru ei este laptele matern care are în conţinut şi acest tip de acid gras. Este de asemenea important să facă parte din dieta femeilor însărcinate şi a persoanelor depresive.
Cea mai bună sursă de DHA este peştele gras de apă rece (somon, ton, sardine, heringi), urmând produsele de origine animală, cu condiţia ca acestea să fie crescute la aer şi hrănite cu iarbă. Surse vegetale de DHA sunt algele marine.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
ce am citit:
lectura 1
[…] am știut prea multe detalii despre boala bunicii ei paterne. Știam doar că a suferit de Alzheimer și că Anca a îngrijit-o când Denisa, fetița ei avea doar un anișor. Despre Alzheimer știu […]