În fiecare an între 1 şi 7 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) organizează, în mai bine de 170 de ţări din întreaga lume, „Săptămâna Internaţională a Alăptării”, cu scopul de a încuraja alăptarea naturală şi a îmbunătăţi sănătatea copiilor.
Alăptarea este cel mai bun mod de a furniza noului născut nutrienţii necesari în primele luni de viaţă, iar WHO recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia în paralel cu începerea diversificarii alimentare până în jurul vârstei de doi ani.
Statisticile spun că dacă fiecare copil ar fi alăptat la sân în primele ore de la naştere, i s-ar da doar lapte matern timp de şase luni şi apoi s-ar continua alăptarea pănă la vârsta de doi ani, vieţile a aproximativ 220 000 copii ar fi salvate în fiecare an.
Laptele matern este ideal pentru orice nou născut şi bebeluş şi îi dă acestuia toţi nutrienţii de care are nevoie pentru o sănătate şi o dezvoltare optimă în viaţă. Este sigur, conţine anticorpi şi ajută la protejarea copilului faţă de bolile care pot apărea cât sunt mici, boli ca diareea şi pneumonia, două dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile în lume.
Studii făcute de cercetători spanioli au arătat că laptele matern poate să conţină 700 de microorganisme printre care şi specii de bacterii ca Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus si Lactococcus care pot duce la dezvoltarea florei bacteriene la noii născuţi.
În timpul alăptării mama trece prin laptele ei anticorpi la copil şi în felul acesta îi asigură acestuia anticorpii necesari care să îl apere de boli în primii ani de viaţă. Putem spune, cu alte cuvinte că laptele matern este cel mai sigur şi mai sănătos vaccin.
Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi când au fost copii au mai puţine şanse să fie supraponderali sau obezi mai tarziu în viaţă şi să dezvolte boli ca diabetul de tip 2 şi chiar cancerul la vârste fragede.
Un studiu canadian publicat în Archives of General Psychiatry a demonstrat de asemenea că alăptarea poate influneţa şi dezvoltarea inteligenţei la copii, hrănirea bebelusului cu lapte matern pe termen lung ajutând la creşterea coeficientului de inteligenţă al copiilor precum şi la îmbunătăţirea randamentului şcolar.
Alăptarea are beneficii nu numai pentru copil ci şi pentru mamă. Alăptarea exclusivă este considerată a fi o metodă de control al sarcinii foarte eficientă care oferă o protecţie de 98% în primele şase luni după naştere, reduce riscul de cancer de sân şi cancer ovarian, ajută scăderea în greutate după naştere, scade rata obezităţii etc.
În anul 2009, în prestigioasa revistă „Obstetrics and Gynecology” a fost publicat un studiu al unor cercetători de la Şcoala de Medicină din Pittsburg, care au demonstrat faptul că femeile trecute de vârsta menopauzei şi care au alăptat în cursul vieţii cel puţin un copil vor prezenta mai puţine riscuri de apariţie a unui atac cerebral sau atac de cord şi vor fi mai puţin susceptibile la apariţia unor boli cardiovasculare.
Alăptarea duce la eliberarea unui hormon numit oxytocină care ajută uterul să revină mult mai rapid la dimensiunea lui normală de înainte de naştere. De asemenea, alăptarea reduce şansele apariţiei depresiei postnatale şi întăreşte legatura dintre mamă şi copil.
Beneficiile alăptării sunt multe, dar din păcate din ce în ce mai multe mame nu conştientizează aceste lucruri şi aleg (prost informate), încă din maternitate, să îşi alăpteze copilul în mod artificial. Pentru a conştientiza mamele de importanţa alăptatului la sân, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat prima săptămână din august drept „Săptămâna alăptării„, au fost create organizaţii non profit, grupuri de suport pe reţelele de socializare sau forumuri pe site-uri dedicate special mămicilor, care se ocupă de promovarea acestor informaţii şi de conştientizarea mamelor despre rolul şi importanţa alăptării.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
Anul trecut, chiar in saptamana mondiala a alaptarii mi-am intarcat mezina, dupa 2 ani si 4 luni de alint.