Renumit psihiatru american, absolvent al Universităţii Harvard şi doctor în medicină, Morgan Scott Peck (1936-2005), autorul cărţii „Drumul către tine însuţi” a fost şi un scriitor de succes, cărţile sale fiind vândute în milioane de exemplare şi traduse în zeci de limbi.
Pentru Peck succesul a venit greu, după ani mulţi de muncă în clinică şi după alţi ani de aşteptare pentru publicarea primei cărţi. Mama unui fost prieten din copilărie şi-l amintea pe Scott ca fiind acel „băieţaş care aducea mereu în discuţie lucruri despre care oamenii n-ar trebui sa vorbească”.
Cam aşa au fost percepute iniţial ideile sale, dar după mulţi ani toţi cititorii admit faptul că dr. Peck spune lucrurilor pe şleau. Şi sunt multe de spus în acest fascinant domeniu al psihiatriei.
În cartea despre care o să vă povestesc astăzi, „Drumul către tine însuţi”, doctorul Peck, pentru a ne transmite mai uşor informaţiile, descrie foarte multe cazuri din propria practică, făcând astfel din carte o lectură agreabilă.
Chiar titlurile capitolelor, Disciplina, Iubirea, Creşterea spirituală şi religia, Graţia, ne indică ce cale trebuie urmată ca să evoluăm şi să ne depăşim problemele de natură psihologică.
Disciplina e o cerinţă obligatorie dacă vrem să reuşim în ceea ce facem. Fie că e vorba de munca noastră, de un hobby pe care ni-l cultivăm sau de relaţiile de iubire, fără (auto)disciplină nu vom putea evolua. Se discută despre amânarea recompensei, responsabilitate, simţul realităţii, deschiderea faţă de confruntări. O idee nouă pe care am remarcat-o este cea care se numeşte „sănătatea depresiei”, adică orice tulburare psihică ce apare trebuie văzută ca ceva pozitiv, o încercare a creierului de a semnaliza problema pentru a fi rezolvată şi pentru ca persoana să poată evolua.
În capitolul despre iubire se spune tranşant că „iubirea nu este un sentiment”. Se face o distincţie între „îndrăgostire”, iubirea romantică şi iubirea adevărată, pe care autorul o rezumă prin cuvintele „pot să trăiesc şi fără tine, dar aleg liber să trăiesc cu tine”. Iubirea înseamnă disciplină, sacrificiu, angajare.
Ideile despre religie ale dr. Peck au suscitat critici, dar din partea radicalilor (creştinii radicali). Pentru noi însă, oamenii normali, ele nu sunt decât nişte idei de bun simţ. De ce? Dr. Peck ne prezintă nişte cazuri în antiteză. Astfel într-unul dintre ele, pacienta ajunge să aibă crize serioase din cauza faptului că orice făcea i se părea a fi un păcat de neiertat pentru care va fi pedepsită aspru. În acest caz educaţia religioasă i-a făcut mai mult rău decât bine. În alt caz însă, psihiatrul îşi ajută pacientul să îşi recunoască şi să îşi cultive sentimentul religios, ajungând până a-l îndruma către studiile teologice. Fostul pacient ajunge un preot destoinic, care la rândul său va fi călăuză oamenilor pe calea descoperirii lui Dumnezeu. Se mai discută în carte şi despre vechea confruntare ştiinţă versus religie, care din păcate continuă să existe, când de fapt din ce în ce mai mulţi gânditori au ajuns la concluzia că acestea se întrepătrund şi se completează reciproc.
Ultimul capitol al cărţii aduce în discuţie „graţia”, care este un fenomen comun, zice autorul, şi care continuă să fie miraculoasă şi uimitoare. Este vorba despre acele întâmplări fericite din viaţa fiecăruia, când faptele se petrec dincolo de orice lege a probabilităţilor şi care ne ajută să existăm. De exemplu sunt accidente în care victimele scapă nevătămate, ca şi cum o forţă superioară i-a păzit. Mai sunt momente de inspiraţie în care un scriitor scrie ceva genial, un compozitor găseşte sunetele muzicii care să rămână pentru eternitate, sau un om de ştiinţă descoperă o lege ascunsă a naturii. Sau momentele în care orice om obişnuit are o revelaţia care-l ajută să îşi schimbe viaţa, sănătatea, evoluţia. Învăţăm să ne încredem în graţie, care este un ajutor real din afara noastră … poate de la Dumnezeu prin mijlocirea îngerilor?!…
A treia ediţie a cărţii „Drumul către tine însuţi” a fost publicată în anul 2013 la editura Curtea Veche, Bucureşti, în colecţia „Biblioterapia”. Titlu original este „The Road Less Traveled. A New Psychology of Love, Traditional Values and Spiritual Growth”. Cartea a fost tradusă de Lucian Popescu, are 320 pagini şi costă 30 de ron.
Lectură plăcută să aveţi!
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei.
Aliceee traveler a zis
Pasajul cu gratia mi-a placut cel mai mult. Dar sunt curioasa si despre celelalte 2
O sa o caut la urmatoarea comanda online de carti 🙂
Claudia a zis
Si eu sunt curioasa daca o sa iti placa cartea.
Te astept cu un comentariu dupa ce o citesti 😉
anca a zis
Multumim pentru recomandare, am sa mi-o cumpar:)
Claudia a zis
Cu placere,Anca 🙂
diana a zis
Este o carte extraordinara, despre lucruri pe care le-am trait fiecare, dar poate nu toti le-am constientizat si exprimat in cuvinte.
Claudia a zis
Exact, din pacate sunt multe lucruri pe care nu le constientizam dar ele…exista 😉