„De câţi prieteni ai nevoie” este cartea antropologului britanic Robin Dunbar pe care v-o recomand astăzi spre lectură. Recenzia cărţii este făcută de soţul meu care tocmai a terminat-o de citit şi pe care l-am invitat să vă spună câteva cuvinte.
O lectură de vacanţă… Încântătoare… Cel puţin aşa o consider eu. O carte care ne vorbeşte despre multe lucruri, aparent fără legătură între ele şi poate fi văzută ca o colecţie de articole de popularizare a ştiinţei, cu subiecte diverse, dar care suscită imediat interesul. Antropologul britanic Robin Dunbar, autorul cărţii, ne arată cum trecutul îndepărtat ne influenţează comportamentul actual.
După diverse studii cercetătorii au ajuns la concluzia că 150 (numit şi numărul lui Dunbar) este numărul maxim de indivizi cu care cineva poate menţine relaţii stabile. 153 după alţii… dar oricum aţi prins ideea. E oare o limitare impusă de creierul nostru? Triburile primitive de vânători-culegători aveau în jur de 150 de membri. Mici comunităţi rurale în decursul istoriei aveau cam acelaşi număr de locuitori. Companii mici s-au dovedit a fi eficiente până când n-au depăşit acest număr de angajaţi. S-a ajuns până acolo încât patronii au decis ruperea companiilor mari în altele mai mici care să aibă în jur de 150 de angajaţi.
Dar nu se discută numai despre acest subiect în carte ci sunt abordate teme diverse cum ar fi:
– de ce toţi bebeluşii se nasc prematur? Pentru că aşa este. Ca să se nască cu creierul dezvoltat, ar trebui ca sarcina să fie de 2 ani. Iată de ce primii doi ani din viaţa copilului sunt atât de importanţi, deoarece creierul incomplet dezvoltat în viaţa intrauterină îşi continuă evoluţia. Creierul nostru, al oamenilor, îşi continuă evoluţia pe tot parcursul vieţii de altfel…
– de ce ne sărutăm? E oare o invenţie a evoluţiei? De ce nu suntem monogami? S-au suntem?… Există şi animale monogame… Poate fi o soluţie pentru creşterea puilor. Câteodată. Sau tot timpul?
– Genghis Han şi mongolii lui se pare că au lăsat în Asia şi Europa mai mulţi descendenţi decât ne-am putea imagina. Gene puternice, viabile!…
– cât de religioşi suntem? Oare religia este tot o invenţie a evoluţiei? Oamenii religioşi se pare că trăiesc mai mult, deoarece găsesc o pace interioară care-i face mai sănătoşi per ansamblu.
– cel mai bun medicament este râsul. Ştiaţi că simţul umorului este una dintre calităţile cele mai apreciate de femei? Deci băieţi, dacă vreţi să aveţi şanse de succes la aleasa inimii…
– şi apropos de băieţi, a apărut o mare problemă în Asia şi mai ales în China. Acolo tradiţia a făcut ca fiecare familie să îşi dorească moştenitori de sex masculin. Cum sexul copilului se poate afla fără nici o problemă înainte de naştere şi cum avortul este liber, s-a stricat echilibrul natural. S-a ajuns la existenţa unui mare număr de bărbaţi singuri, care nu îşi pot găsi parteneră şi care sunt foarte frustraţi. Ce creşte în acest caz în societate? Agresiunea, violenţa, delicvenţa… Băieţii fără fete sunt un adevărat pericol…
– e foarte important să înveţi toată viaţa. Activitatea intensă a creierului este în măsură să contribuie la o bună sănătate a corpului şi la o viaţă mai lungă. Lectura, rezolvarea de probleme, efectuarea de activităţi care solicită gândirea nu trebuie abandonate la nici o vârstă. Privitul la televizor însă îndobitoceşte. Ne referim desigur la telespectatorul pasiv, care stă ore întregi tolănit pe canapea cu ochii la telenovele sau emisiuni de divertisment parcă special făcute pentru retardaţi mintal.
Eu am punctat doar câteva dintre subiectele din carte în speranţa că v-am făcut curioşi să o citiţi :)”
„De câţi prieteni ai nevoie” , cartea scrisă de Robin Dunbar a fost publicată în anul 2000 la editura Litera, are 256 de pagini şi costă 29,90 ron.
Lectură plăcută să aveţi!
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei!
frumoase punctari..
poate aici trebuie sa schimbati felul cum sunt asezate cuvintele, incolo e foarte correct si agreez 100% privitul prea mult la tv. indobitoceste: „”””Privitul la televizor este însă îndobitoceşte.””””””
Multumesc pentru atentionare. Mi-a scapat un cuvant in plus.Se mai intampla desi nu ar trebui 🙂
reviewul sotului tau m-a facut sa-mi doresc sa citesc cartea ! f bun !
mi-au placut cei doi R – religia si rasul. se pare ca sunt sanse sa supravietuiesti, in aceasta lume! 🙂