Ne continuăm astăzi călătoria prin judeţul Neamt vizitând una dintre cele mai mari rezervaţii de zimbri din Europa, Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină “Dragoş Vodă” situată în nordul acestui judeţ, la câţiva kilometri de oraşul Târgu Neamt, mai exact în comuna Vânători Neamţ, în apropierea Mănăstirii Neamţ.
Cronicile şi însemnările din documentele istorice ne vorbesc despre prezenţa zimbrului, trăind liber în pădurile ţării noastre încă din cele mai vechi timpuri. Dovezi despre ultimul zimbru vânat în codri noştri ne trimit în anul 1800 iar ale ultimului zimbru care a murit de bătrâneţe ar data din anul 1930.
Zimbrul are corpul masiv, cu o cocoaşă între greabăn şi ceafă, coarne scurte, rotunde şi goale, coamă pe ceafă şi „barbă” pe gât şi piept. Blana are păr scurt, este de culoare cafeniu-închis şi este mai deasă iarna. Cântăreşte în jur de 700-850 de kg şi se hrăneşte cu diferite ierburi: frunze de arbuşti, lujeri de zmeură, mure, fructe sălbatice, mere, pere, iar iarna roade coaja copacilor. Masculul este numit zimbru sau taur, femela zimbroaică sau vacă iar puiul, viţel.
La noi în ţară, în prezent zimbri trăiesc protejaţi, în trei rezervaţii: Vânători Neamţ, Neagra-Bucşani şi Haţeg-Slivuţ.
Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină “Dragoş Vodă”, înfiinţată în anul 1968, este un obiectiv turistic foarte vizitat şi la care se poate ajunge foarte usor dacă plecăm din Piatra Neamţ şi urmăm drumul national DN15 care duce la Târgu Neamţ şi apoi spre Mănăstirea Neamţ.
În anul 1970 au fost aduse aici primele exemplare de zimbri, cărora li s-a pus numele Rarău, Roxana şi Raluca iar în anul 1974 se nasc primele exemplare de zimbri din rezervaţie, Rosina şi Rocco şi tot atunci aici se filmează scene din filmul „Fraţii Jderi” şi „Ştefan cel Mare Vaslui 1475”.
După desfiinţarea rezervaţiei de la Braşov aici mai este adus încă un zimbru, mascul, iar mai târziu sunt aduşi şi doi mufloni, un lopătar şi fazani de decor (aurii, argintii şi comuni). În cadrul rezervaţiei sunt şi trei iazuri, „Zimbrilor”, „Cerbilor” şi „Căpriorilor”,
bogate în faună piscicolă iar în prezent în rezervaţie găsim exemplare de urs, lup, cerb normal, cerb lopătar, găini (moţata olandeză, cochinchina, fazani…etc), o adevărată încântare mai ales dacă aveţi copii mici.
În perioada în care am fost noi în vizită (august) rezervaţia avea chiar şi un musafir nepoftit dar bine venit, o barză care îşi făcuse cuib, spre deliciul viziatatorilor, pe unul din stâlpii aflaţi în rezervaţie.
Dacă ajungeţi în zona Neamţului ar fi păcat să rataţi (mai ales dacă aveţi şi copii) acest obiectiv turistic atât de frumos şi relaxant totodată.
Concediu plăcut să aveţi!
Aliosa a zis
@ Buna dimineata !
Am fost de mai multe ori in pitorescul judet NEAMT
incarcat de faptele de arme ale marelui Voievod STEFAN cel MARE ,
cu MANASTIRILE lui pline de ISTORIA strabunilor
http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/07/28/
dar, din motive ce nici acum nu mi le pot explica , nu am vizitat Rezervatia de ZIMBRI din comuna Vanatori desi am trecut ca la o aruncatura de bat pe langa ea
http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/19/
Cum la vara viitoare voi merge din nou la Statiunea BALTATESTI
http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/12/
sigur voi vizita rezervatia respectiva .
Felicitari pentru articol !
Cu stima si respect,
Aliosa.