Chutney mai este cunoscut lumii ca şi condiment indian, conceptul răspândindu-se în toată lumea şi adaptându-se apoi tradiţiilor şi ingredientelor locale. Denumirea de „chutney” vine de la cuvântul „chatni„, cuvânt folosit în estul Indiei şi care înseamnă „puternic condimentat„. Este descris ca un rezultat al combinaţiei dintre fructe, oţet, zahăr şi alte mirodenii, având consistenţa finală a unui sos.
Chutney poate fi asemănat cu un gem picant sau cu o zacuscă dulce acrişoară, putând să stea foarte bine atât alături de o mâncare dulce cât şi de una sărată. El este un fel de combinaţie făcută din diferite varietăţi de fructe şi mirodenii la care se adaugă oţet şi/sau zahăr pentru a ajută la păstrarea acestuia timp cât mai îndelungat; este împărţit în două categorii, chutney dulce şi chutney sărat, ambele forme conţinând diferite mirodenii, inclusiv ardei iute, diferenţa făcând-o însă aroma acestuia.
Cele mai întâlnite ingrediente folosite le prepararea unui chutney sunt:
- zahărul alb sau brun, roşiile verzi, oteţul, ardeii iuţi, ceapa, roşiile,
- condimente precum: ghimbir, scorţişoară, cuişoare, cardamom, nucşoară, ienibahar, usturoi
- fructe ca: stafide, mango, tamarin, citrice, piersici, caise, măr, nucă de cocos
- ierburi aromatice cum ar fi: coriandru şi mentă
Acestea sunt doar câteva exemple de ingrediente care pot fi folosite la prepararea unui chutney iar combinaţiile dintre ele pot fi în număr mare, sute sau chiar mii, totul depinzând de inspiraţia şi gustul celui care îl găteşte. Majoritatea chutney-lor sunt pe bază de fructe, dar sunt de asemenea folosite şi fructe fără gust dulce şi odată înţeleasă ideea de bază în ce priveşte prepararea lui, se pot experimenta aceste combinaţii de fructe şi vegetale.
Cele mai indicate sunt fructele un pic mai tari, cum ar fi mango, bananele, piersicile, merele, nectarinele sau caisele. Rubarba sau roşiile sunt de asemenea candidate potrivite, dar fructe precum căpşunile sau zmeura dacă ar fi folosite şi-ar pierde aromele. Fructele uscate însă sunt potrivite, deoarece îşi păstrează textura şi chiar contribuie la aroma un pic dulce-acrişoară a preparatului.
În ceea ce priveşte modul de utilizare, în mod tradiţional se serveşte alături de curry-uri. Gustul său dulce-acrişor combinat cu aromele diferitelor mirodenii din compoziţie acompaniază foarte bine cărnurile aromate, cum sunt cele de vânat, dar merge foarte bine şi alături de carne de vită, porc, pui sau miel.
Însă la fel de bine poate seconda şi aperitivele, putând fi servit alături de brânzeturi, creveţi la grătar, carne afumată, şuncă, salată de pui, amestecat cu puţină maioneză şi folosit la sandwich-uri, etc. Variantele dulci de chutney merg chiar foarte bine unse pe felii de pâine prăjită sau pe post de dip lângă un crackers sau covrig.
De asemenea se poate folosi foarte bine la salate combinându-se perfect cu vinegreta folosită la prepararea acestora dar şi ca şi marinată, amestecat cu puţin ulei de măsline.
Uneori se poate folosi chiar şi împreună cu cartofi dulci sau alături de legume ca morcov şi ceapă dar chiar şi alături de o salată de fructe.
Acum chutney se poate găsi mai peste tot şi la noi în supermaket-uri, dar este foarte uşor de făcut şi fiecare dintre noi acasă, în combinaţia preferată. Eu am încercat o combinaţie de roşii galbene cu prune galbene.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi crezi că poate fi de folos şi prietenilor tăi, dă un like&share ca să afle şi ei. Iar dacă vrei să citesti despre alte itinerarii de vacanţă găseşti mai multe amănunte aici.
[…] adunat câteva informaţii despre el şi le-am grupat într-un articol pe care îl puteti citi pe lecturi de mamică, am hotărât să şi experimentez şi am ales ca ingrediente principale roşiile galbene şi un […]