„Cu toţii avem tendinţa să ne percepem organismul ca o „sculptură îngheţată” – un obiect solid, imuabil, material – când, în realitate, se aseamănă mai degrabă cu un râu în permanentă schimbare, ce duce cu sine tipare de inteligenţă.” Deepak Chopra
Studii de radioizotopie făcute au arătat că aproximativ 98% din corpul nostru este înlocuit în fiecare an şi deci, deşi la prima vedere suntem aceeaşi ne schimbam în permanenţă, schimbare care se realizează la nivelul cuantic al sistemul minte-corp omenesc.
În cartea sa, „Sănătatea perfectă – Ghidul ayurvedic complet al sistemului minte-corp omenesc”, Deepak Chopra îşi propune să ne conducă într-o călătorie de explorare a universului nostru interior şi să ne arate modul în care Ayurveda „poate asigura un control mai bun asupra sănătăţii începând de la acest nivel cuantic, care reprezintă urmatoarea frontieră a medicinei”.
Cred că cei mai mulţi dintre voi aţi auzit deja despre Ayurveda, medicina străveche indiană. Şi eu auzisem, dar nu ştiam care sunt principiile după care este concepută şi astfel cartea lui Deepak Chopra a venit să îmi completeze aceste informaţii. Ayurveda, alături de medicina tradiţională chineză se numără printre cele mai vechi sisteme de medicină din lume (peste trei mii de ani) şi sunt recunoscute oficial ca medicini alternative. Însă dacă ar fi să ne luăm după proba timpului, se pare că medicina clasică, modernă, a zilelor noastre, sau cum mai vreţi să-i spuneţi, ar trebui să fie considerată o „medicină alternativă”, având doar câteva sute de ani (trei sute să zicem) pe când cele chineze şi indiene au de zece ori mai mult. Şi de fapt medicina modernă s-a inspirat foarte mult din sistemele de medicină din vechime. De la strămoşii noştri (incluzând toate civilizaţiile vechi) am aflat că excesele de orice fel nu sunt bune şi pot cauza disfuncţii ale corpului care conduc la boli. Tot de la strămoşi am aflat că plantele reprezintă o sursă inepuizabilă de leacuri care pot trata cele mai diverse boli. De asemenea am mai aflat că alimentele ar trebui să ne fie şi medicamente în acelaşi timp şi că o dietă corectă şi echilibrată este esenţială pentru păstrarea sănătăţii şi pentru tratamentul bolilor.
„Primul secret pe care ar trebui să-l aflaţi despre sănătatea perfectă, ne spune Deepak Chopra în cartea sa, este că trebuie să vreţi să o alegeţi. Poţi fi pe cât de sănăntos crezi că este posibil. O sănătate perfectă nu înseamnă a-ţi îmbunătăţi sănătatea cu 5 – 10%, ci implică o schimbare totală a perspectivei, considerând inacceptabile boala şi bătrâneţea neputincioasă.”
Cu aceste cuvinte suntem incitaţi în introducerea cărţii. Veda în limba sanscrită înseamnă „ştiinţă” sau „cunoaştere”, prin urmare ayurveda înseamnă „ştiinţa vieţii” sau „cunoaşterea tainei vieţii”. Principiul călăuzitor al ayurveda este că mintea exercită o influenţă covârşitoare asupra corpului şi de aceea eliberarea de boală depinde de nivelul de conştientizare.
Prima parte a cărţii, intitulată „Un loc numit sănătate perfectă„, ne arată că avem posibilitatea să atingem o sănătate perfectă şi ne sunt introduse primele noţiuni referitoare la medicina Ayurvedică care ne învaţă că fiecărui organism i s-a încredinţat de către natură un model unic numit prakruti sau tipul de organism. Prin testele din capitolul doi putem să aflăm şi care dintre cele zece tipuri de organisme de bază se aplică în cazul fiecăruia dintre noi. Pentru a avea o sănătate perfectă nu trebuie decât să învăţăm să ne ascultăm propriul corp, să observăm şi să ne supunem acestor tendinţe înnăscute şi există trei motive principale pentru care ar trebui să facem acest lucru:
1. fiecare boală apare în timp şi deci prin înţelegerea tipului de organism pe care îl avem ne ajută să prevenim declanşarea acesteia;
2. nu putem încerca să prevenim orice boală ci doar cea la care suntem predispuşi. De aceea trebuie să ne cunoaştem predispoziţia specifică organismului;
3. o dată ce boala a fost determinată va trebui să urmăm şi un tratament specific. De exemplu, conform principiilor Ayurveda, ulcerul poate avea mai multe cauze, diete diferite, presiuni la locul de munca sau necazuri acasă, cauze a căror rezolvare impune metode diferite de tratament.
În a doua parte a cărţii, “Organismul uman creat după legile cuantice” aflăm şi care sunt metodele de tratament specifice ayurveda. Puterea de a conştientiza este esenţială pentru a putea realiza schimbarea din interiorul nostru. Pe lângă meditaţie, tehnică ce şi-a dovedit utilitatea şi care este cunoscută occidentalilor, mai întâlnim capitole despre vindecarea prin sunete, aromoterapie şi terapia prin muzică. De asemenea se pune un mare accent pe eliberarea de dependenţe, care ne pot ajuta în renunţarea la fumat de exemplu. Aflăm şi că există plante care asigură longevitatea, unele dintre acestea găsindu-se nu numai în India şi fiind deci accesibile tuturor, cum ar fi de exemplu ghimbirul. Un subtitlu de capitol dar şi o idee generală care se desprinde din această parte a cărţii este afirmaţia că „Să îmbătrâneşti este o eroare”. O gândire diferită de cea cu care suntem noi obişnuiţi.
Partea a treia “Să trăim în armonie cu natura” cuprinde sfaturi concrete care pot să ne ajute la atingerea unei sănătăţi perfecte. De la rutina zilnică şi găsirea unui ritm de viaţă adecvat fiecăruia, continuând cu gusturile alimentelor, care în ayurveda au un rol esenţial în atingerea echilibrului şi până la exerciţii specifice (salutul soarelui şi diferite posturi yoga) şi tehnici de respiraţie corectă, toate reprezintă elemente pentru menţinerea unei excelente sănătăţi.
În esenţa ei, „ştiinţa vieţii” este un gen de cunoaştere extrem de personal şi revigorant, ne spune Deepak Chopra în finalul cărţi sale. Ea ne călăuzeşte înapoi la sinele nostru. Acum vă putem lăsa singuri să trăiţi experienţa acestei cunoaşteri. Când aţi deschis această carte şi aţi citit sintagma „sănătate perfectă”, se poate să fi fost puţin uimiţi. Orice persoană se aşteaptă să fie bolnavă la un moment dat în viaţă; să te aştepţi la contrariul pare ceva aproape nepermis. Şi totuşi, înţelepţii Azurveda privesc viaţa cu alţi ochi. Un fragment vedic celebru spune aşa: „Este datoria nostră faţă de restul omenirii să fim perfect sănătoşi pentru că suntem unduiri ăn oceanul conşţiinţei, iar când suntem bolnavi, oricât de puţin, noi tulburăm armonia cosmică”.
Cartea a apărut la editura Paralela 45 (de unde o şi puteţi comanda), în anul 2011, are 400 de pagini şi costă 30 de ron.
Lectură plăcută să aveţi!
[…] cele mai vechi timpuri în India. Aliment sacru în religia hindusă, ingredient de nelipsit în medicina Ayurvedică şi preferatul bucătarilor indieni, ghee este folosit, datorită proprietăţilor sale nutritive […]