Noxe, fum de ţigară, praf, zgomot, stres. De toate astea ai parte când ieşi din casa. Când însă eşti în propria ta casă ar trebui să te simţi în siguranţă şi să respiri un aer curat.
Din păcate însă nu prea este aşa. Casa ta poate fi un loc în care calitatea aerului să nu fie chiar cea la care te aştepţi ci poate fi poluată chiar de cinci ori mai mult.
Ca să păstrezi căldura pe timpul iernii ţii mai mult geamurile închise şi deci aeriseşti mai puţin interiorul casei şi foloseşti de multe ori produse chimice de curăţare care emană în aer substanţe poluante. Praful, acarienii, bacteriile, virusurile, mucegaiurile sunt şi ele prezente şi pot ajunge să-ţi creeze probleme de sănătate fiind factori care pot declanşa alergii.
Aparatele electrice, sobele, tapiţeria, mobilele, vopsele din zugrăveli, folosirea lumânărilor parfumate, umiditatea, aerul condiţionat şi chiar şi hainele pe care le purtăm pot polua aerul din casă.
Ce putem face pentru a scădea nivelul de poluare a aerului din locuinţa noastră? Iată pe scurt patru soluţii pentru a rezolva această problemă:
1. lăsaţi afară încălţămintea pe care o purtaţi când sunteţi în oraş. Un obicei din bătrâni care se dovedeşte util şi acum. Încălţămintea purtată pe afară poate aduce cu ea în casă şi urme de noroi, praf şi alte mizerii. Este un sfat util mai ales când aveti copii care se joacă mult în aer liber.
2 utilizaţi produse de curăţat care au în compoziţie cât mai multe substanţe naturale. În anul 2012, Environmental Workin Group a realizat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că din cele peste 1200 de produse de curăţare incluse în studiu, 53% conţineau substanţe ca hidroxidul de sodiu sau de potasiu. Aceste produse, odată inhalate pot afecta sănătatea plămânilor noştri. Şi ca şi cum nu era suficient, 20 la suta dintre acele produse conţineau şi substanţe cancerigene cum sunt formaldehidele.
3. folosiţi plante care pot purifica aerul din atmosferă. Rădăcinile şi frunzele unor plante s-au dovedit a fi de ajutor în purificarea aerului. O spun chiar cercetatorii de la NASA. Ele pot curăţa încăperea în care se află de substanţe chimice ca amoniacul şi formadehida.
Printre aceste plante se numără: palmierul de bambus, palmierul areca, crinul peace, gerbera margareta, limba soacrei, plante despre care v-am vorbit deja într-un articol publicat pe celalalt blog, Claude Bazar.
4. chiar dacă e iarnă afara şi e frig lăsaţi măcar zece minute fereastra deschisă pentru a aerisi încăperile. Veţi pierde din caldură şi, da, veţi cheltui mai mult cu încălzirea dar veţi fi mai sănătoşi şi veţi economisi astfel banii pe care i-aţi dat ca să vă recuperaţi sănătatea. Vara lăsaţi cât mai mult ferestrele deschise pentru aerisire dimineaţa când aerul de afară este mai curat, mai puţin poluat.
Voi ce metode folosiţi pentru a purifica aerul din locuinţa voastră?
sursa foto: healthywildandfree.com
floridemandarin a zis
Din experiență știu că o casă aerisită este din start o casă mai bine încălzită și mai relaxantă. Aerul închis din casă ne poate tulbura somnul și sănătatea și chiar starea psihică, mai ales pe timp de iarnă. Aici aerul este atât de umed uneori încât toate clădirile orașului au picături de apă pe pereții exteriori, asta în special în unele momente de iarnă!