Aţi auzit de gheaţa carbonică? Eu una, recunosc că nu. Însă, într-o discuţie de weekeend cu soţul meu care e profesor de fizica, din una în alta, am aflat şi eu că există şi altfel de gheaţă în afară de cea pe care o ştim cu toţii şi care reprezintă forma solidă a apei. Cum însă nu ştiam prea multe despre acest subiect am încercat să aflu mai multe despre despre gheata carbonica.
Ce este gheaţa carbonică?
Gheaţa carbonică, sau gheaţa uscată, cum i se mai spune, este de fapt o formă solidă a dioxidului de carbon şi are formula chimica -CO2, având deci doi atomi de oxigen legaţi de un singur atom de carbon. Nu are culoare, are un miros acrisor şi picant şi nu este inflamabilă.
Aceasta sublimează, adica trece, prin încălzire din stare solidă, direct în stare gazoasă (de vapori), sărind etapa de trecere prin starea lichidă, la temperatura de -78.5°C (-109.3°F)
Puţină istorie
Gheaţa carbonică a fost descoperită de catre chimistul francez Charles Thilorier, în anul 1834. Acesta a observat că atunci când se deschide un capac cu cilindru mare care conţine dioxid de carbon lichid, acesta se evaporă rapid, iar în recipient rămâne doar gheaţa carbonică solidă.
Cum orice descoperire ştiinţifica trebuie să aibă şi aplicabilitate practică, în anul 1924 Thomas B. Slate a brevetat descoperirea cu scopul de a o vinde pe teritoriul Statelor Unite şi a făcut din „dry ice” o industrie de succes.
Utilizarile gheţii carbonice sunt numeroase, aceasta având aplicaţii atât comerciale cât şi industriale şi ştiinţifice.
Gheaţa carbonică în industria alimentară
Gheaţa carbonică se foloseşte în industria alimentară în cateringul aviatic, mai exact la transportul alimentelor care necesită congelare sau refrigerare rapidă, în procesul de prelucrare a cărnii şi chiar la fabricarea îngheţatei.
Unele cluburi şi restaurante o folosesc pentru a obţine efectul de fum în paharele cu băutura de la mesele festive. Gheaţa carbonică nu este toxica şi băuturile se pot consuma fără probleme. Se adaugă în sampanie, coktailuri şi băuturi tari care se consumă foarte reci.
Gheaţa carbonică în medicină
Este folosită pentru transportul sau depozitarea probelelor biologice şi pentru eliminarea verucilor (negilor).
Gheata carbonica pentru sablare
Datorită faptului că nu se topeste ci sublimeaza poate fi folosită în tehnologia sablării. Folosită la sablare, gheata carbonică nu lasă în urmă reziduuri aşa cum se întamplă în cazul folosirii metodelor clasice de sablare.
Gheaţa carbonică pentru efecte speciale
Este folosită din ce în ce mai des pe platourile de filmare sau pe scenele teatrelor pentru a crea efecte speciale. Efectul de fum greu sau ceaţa se foloseste şi la petreceri şi nunţi pentru a crea o atmosferă de basm. Fumul făcut de gheaţa carbonică fiind mai greu decât aerul nu se ridica ci rămâne aproximativ la nivelul gleznelor. Acesta nu patează şi nici nu are miros.
Efectul de fum greu se poate crea fie cu ajutorul unei maşini de fum cu gheaţă carbonică, fie folosindu-se mai multe boluri cu apă fierbinte în care se întroduce, la momentul dorit gheţa carbonică.
Utilizările gheţii carbonice nu se opresc aici şi o să vă las pe voi să descoperiţi la ce altceva se mai poate folosi gheaţa carbonică.
Ligia a zis
Un articol foarte interesant si bine documentat. Nici eu nu am auzit pana acum de gheata carbonica. Multumim !
robika pal a zis
ce nai auzit de gheata carbonica? se folosest la nunti sau la disco poate nai intrebat bar cu asta se face fumul ala alb la dansul miresei scuzatima ca mam bagat doar am vrut sa va explic sarmana o zi buna va doresc puteti sa ma vizitati pe pagina de facebook va multumesc pentru atentie