„A economisi” se pare ca a devenit verbul zilei de cand cu criza economica. Toata lumea vorbeste despre economisire, da sfaturi despre cum sa economisesti si mai putin despre cum sa iti cheltui banii. A cheltui a devenit deci verbul „non grata” al acestei perioade dure din punct de vedere economic de dupa boom-ul economic de prin anii 2007-2008.
Daca in acei ani erai invitat sa cumperi cat mai multe bunuri chiar cu pretul de a te indatora la banci pentru asta, acum este sfatuit sa-ti strangi banii, sa ii pui la banca in depozite, sa economisesti din venituri, sa reduci din cheltuieli iar comerciantii se intrec in oferte care de care mai ingenioase de parca ar fi Black Friday in fiecare zi.
Conform Dex Online, verbul „a economisi” inseamna „a folosi cu chibzuială banii sau alte mijloace materiale, a agonisi”. Multi dintre noi, din cauza problemelor financiare, mai exact a lipsei surselor de venituri ajung doar sa chibzuiasca banii. Cei cu alte posibilitati materiale reusesc si sa agoniseasca ceva, adica sa puna un ban deoparte.
Pe buzele tuturor acum insa se afla doar partea cu chibzuirea banilor. Ce metode avem pentru a face asta? Cum putem supravietui daca avem un copil sau doi, de unde reducem cheltuielile, cum ne organizam mai bine ca sa facem fata acestei noi nevoi?
Sfaturi sunt din ce in ce mai multe. Le gasim pe net la o simpla cautare cu ajutorul lui Google sau a altui motor de cautare, site-urile/blogurile de profil inmultindu-se ca ciupercile dupa ploaie. Cat insa si punem in practica daca urmam sfaturile pe care le citim in aceste articole?
Metode de economisire sunt destule insa cred ca in primul rand depinde si de felul nostru de a fi. Daca suntem organizati din fire ne va fi usor sa ne planificam cheltuielile. Daca nu… nevoia ne va invata, in timp sa devenim chibzuiti.
Vom invata ca e bine sa ne facem lista de cumparaturi inainte de a intra in magazine pentru aprovizionare, ca e mai eficient sa ne platim impozitele la timp pentru a evita penalizarile, vom profita de reducerile de sezon la imbracaminte si incaltaminte in detrimentul dorintei de a fi mereu la moda, vom invata sa facem economie la apa si curent, ne vom organiza propriul nostru meniu al zilei „gandind” aprovizionarea cu alimente in functie de acesta dar si de ofertele din supermaketuri, etc
Ce inseamna pentru voi a economisi? A renunta la ceva, a pune deoparte, a face un sacrificiu? Care sunt metodele voastre de economisire?
sursa foto: blog.credit.com
Ligia a zis
Pai ai spus aproape totul Claudia draga … si noi procedam la fel: de ex. renuntam la cascaval, pentru o branzica de vaca dulce sau telemea, facem pateu in casa ( vegetal sau cu ficatei), branza topita la fel o preparam din branza dulce de vaca ( zamatisa, cum se spune la noi in Ardeal), cand facem painica in cuptor rezerv putin aluat ca sa-i rasfat cu niste langosi … cu alte cuvinte cumparam din magazin doar materia prima, iar acasa purcedem la treaba. In plus, nu mai intru in magazin doar „ca sa-mi spal ochii”, pentru ca e posibil sa vad ceva tentat si sa nu pot rezista; atunci mai bine nu-s curioasa sa vad nouati. Merg la cumparaturi cu lista in mana si ma rezum strict la ce am scris acasa pe ea. Si ar mai fi ceva : cand intra salariul pe card, pun deoparte ( la „nevedere”) o suma stabilita de comun acord cu sotul meu, de care nu ne atingem ( ca si cand n-ar exista). Cred ca nu mai are rost sa spun ca majoritatea hainelor ( mai putin lenjeria intima, of course) sunt din vestitele „second-hand-uri” unde, intre noi fie vorba, gasesti si calitate. Si toate astea in cazul in care te rezumi la un singur loc de munca, din care trebuie sa-ti chibzuiesti banii, ca sa nu-ti iei un al doilea loc de munca sau sa pleci „dincolo”, ceea ce eu personal nu as face sub nici o forma; unitatea familiei e un aspect la care tin foarte, foarte mult. Am spus prea multe ?!
Claudia a zis
🙂 Nu, Ligia, nu ai spus prea multe.Diin contra insa se mai pot spune multe pe tema asta a econimisirii.
Iar ceea cum procedezi tu cred ca ar proceda (si poate procedeaza) majoritatea dintre noi.Majoritatea cea cu diverse probleme financiare si care sunt constienti ca economisirea e singura solutie pentru a avea un trai decent.