Continuăm astăzi vizita noastra în jurul lumii pentru a vedea şi alte biblioteci deosebite aflate în ţări mai mult sau mai puţin îndepărtate
4. Biblioteca Alexandrină (Alexandria) Egipt este o renaştere a vechii Biblioteci Regale din Alexandria, una dintre cele mai influente biblioteci din lume care a fost construită de Alexandru cel Mare acum aproximativ 2300 de ani în urma. După zece ani de proiectări şi construcţii, biblioteca Alexandrină a fost construită în 2002 pe malul Mediteranei şi adăposteşte, pe lângă clădirea bibliotecii propriu zise şi patru muzee cu manuscrise antice şi 15 expoziţii permanente cum sunt „Impresii din Alexandria” sau cea despre „Istoria Imprimării”.
5. Biblioteca Apostolică Vaticană, Italia, infiinţată în 1450 de către Papa Nicolae V, adăposteşte cea mai veche Biblie din lume Codex Vaticanus Graecus 1209, un numar de 75.000 de manuscrise şi 1,1 milioane de cărţi tipărite. În iulie 2007 biblioteca a fost închisă pentru renovare şi redeschisă publicului în septembrie 2010. Aproximativ 5000 de invitaţi au acces, anual, la manuscrisele valoroase din bibliotecă însă doar Papa poate să părăsească incinta cu o carte.
6. Biblioteca Manăstirii Benedictine din Admont, Austria, este cea mai mare bibliotecă mănăstirească din lume. Bijuterie a arhitecturii în stil baroc, aceasta este decorată cu fresce, picturi şi sculpturi şi găzduieşte, în afară de cele 70.000 de cărţi restaurate şi operele unor artiştii ca Erwin Wurm, Rudi Molacek şi Lois Renner. În anul 2005 mănăstirea benedictină Admont a primit „Premiul muzeelor austriece 2005”
– va urma-
surse: wikipedia
[…] şase biblioteci pe care le-am văzut până acum, descrise în partea întâi şi a doua nu sunt singurele biblioteci deosebite din lume aşa că astăzi mai vizitam virtual încă trei. […]