Energia solara, alaturi de cea eoliana este, la ora actuala, una dintre cele mai cautate resurse de energie nepoluanta si gratuita.
Cu ajutorul unor grupuri de celule solare, numite panouri solare, aceasta este captata si apoi transformata in energie termica, folosindu-se panouri solare termice sau in energie electrica cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Avantajele folosirii panourilor solare sunt numeroase:
- reduc cu aproximativ 65% costurile cu energia electrica consumata
- reduc costul facturii la gaz si energie electrica
- asigura apa calda necesara nevoilor casnice (iarna impreuna cu ale surse)
- este o investitie care se amortizeaza rapid in timp
- nu consuma alti carburanti iar gradul de poluare este zero
- sunt usor de montat si pot fi puse fie pe acoperisuri fie pe pamant
- au o durata de viata lunga de pana la 25-35 de ani
Datorita faptului ca avantajele folosirii acestora sunt foarte multe, instalatiile de captare a energiei solare se folosesc nu numai pentru consumul casnic ci si in alte domenii de activitate.
Un exemplu de utilizare a panourilor solare fotovoltaice in alte domenii decat cel casnic este in arta solara care este considerata arta publica datorita faptului ca expunerea obiectelor realizate se face in locuri publice, in spatii deschise care sa permita acumularea de energie solara.
Un exemplu de arta solara ar fi complexul de piramide numit „Lunar Cubit” proiectat de catre Robert Flottemesch, Jen DeNike, Johanna Ballhauss si Adrian P. De Luca si conceput pentru a furniza energie cateorva sute de case din desertul Abu Dhabi. Propunerea a aparut prima data in cadrul „Land Generator Initiative”, un concurs la care designerii trebuiau sa participe cu idei de proiecte care sa integreze arta si alte tehnologii intr-un concept de energie reinnoibila. Astfel, fiecare proiect trebuia sa genereze suficienta energie verde pentru a alimenta sute de case dar in acelasi timp sa fie si o instalatie inovativa de arta publica.
Un alt exemplu de arta solara este si eQBO, cubul solar situat in piata „San Fedele” din Milano. Aceasta bijuterie arhitectonica este o structura cubica cu inaltimea de 50 de metri si acoperita integral cu panouri fotovoltaice, incadrate de fasii formate din LED-uri, capabile sa produca circa 7 KW.
Incarcarea prin inductie, candva doar un vis, este posibila astazi pentru telefoane de ultima generatie tip Nexus 4, Droid DNA si Lumia 920, toate echipate cu incarcator prin wireless.
Un nou concept de design a devenit realitate oferind acum posibilitatea incarcarii acestor telefoane inteligente cu ajutorul unui incarcator solar cu o forma futuristica care trimite cu gandul la un copac bonsai. Botezat Electree+ acest incarcator wireless alimentat cu energie solara este o idee a designerului francez Vivien Muller si a fost initial proiectat in anul 2008.
Acum Electree+ a fost reproiectat pentru maximizarea eficientei si este produs pe scara larga in SUA. Este conceput sa incarce o baterie interna de 14000 mAH care atunci cand este plina poate incarca la randul ei un iPhone 5 de mai bine de noua ori.
Electree+ are 27 de panouri solare pe fiecare dintre ramuri care sunt ajustate sa capteze energia solara cu randament maxim. Pentru o incarcare completa a bateriei este nevoie de 36 de ore de stat in soare iar incarcarea a unui smartphone standard dureaza in jur de patru ore.
surse: materialicious.com, techcrunch.com
Lasă un răspuns