Ce maşina de spălat alegem să cumpărăm în cazul în care ni s-a defectat cea pe care o avem sau suntem la început de drum şi trebuie să ne cumpărăm una? Bună întrebare, grea alegere pentru că oferta e din ce în ce mai variată, fiecare marca de produs vine şi cu anumite facilităţi care mai de care mai… tentante.
Problema se pune însă atunci când va trebui să ne folosim intuiţia sau cunoştinţele tehnice pentru a desluşi care dintre facilităţile atât de lăudate sunt utile şi se pot şi utiliza în mod curent fără a afecta produsul respectiv.
Sună ciudat ce spun? Ei bine, poate că dacă până săptămâna trecută citeam şi eu aşa ceva într-un articol aş fi spus că e ciudat dar după păţania mea nu îmi rămâne decât să scriu acest articol şi să vă spun şi vouă ce maşina de spălat să….NU alegeţi.
Sa incepem cu povestea…
Acum doi ani şi jumătate, când cel mic avea câteva luni ni s-a defectat maşina de spălat. Veche de zece ani. Atunci am decis ca în loc să investim într-o reparaţie costisitoare să ne luăm una nouă, în rate. Şi nu orice fel de maşină nouă de spălat, ci una… de firmă. O firmă cunoscută pentru produsele ei de calitate. Am luat la rând ofertele existente atunci şi ne-am decis să cumpărăm un Whirlpool, „Al şasea simţ”, cu un preţ bun la acea vreme. Ne-am bucurat şi la cele 1200 de rotaţii pe minut cu care se laudă că ar stoarce şi la faptul că e o marcă cunoscută, deci sigur ne va ţine cel puţin zece ani.
Dezamagire, însă. Dupa vreo şase luni, când încă era în garanţie s-a defectat pompa. Nici o problemă, cei de la service au fost drăguţi şi au înlocuit piesa respectivă.
Problema însă începe abia acum, dupa doi ani şi jumătate de funcţionare, când maşina iese din garanţie şi începe să se audă un sunet ciudat la stoarcere. Am contactat specialistul care repară maşinile de spălat de la noi din oraş, a venit, a constatat, a evaluat şi ne-a dat vestea cea buna: rulmenţii au cedat şi vor trebui înlocuiţi. Costul reparaţiei: 350 de ron. Mai mult manopera decât piesele pentru că maşina trebuia desfăcută toată ca în fabrică, înlocuit rulmentul şi pus totul la loc. Garanţia reparaţiei: trei luni.
Iniţial am acceptat. Însă când să se apuce de treaba… surpriză… noile maşini de spălat se pare că sunt cam de unică folosinţă adică, carcasa lor este turnată şi nu se poate desface.
Aaaa, ba nu, se poate dar… doar de către cei de la firma reprezentantă care are sediul în alt oraş. Costul reparatiei: 350 de ron înlocuit rulmentul sau înlocuit carcasa cuvei 500 de ron. Şi nu mai punem la socoteală costul benzinei până la sediul firmei. Garanţia: şase luni.
Concluzia:
Dupa şocul avut şi datorat acestor veşti negative am decis: vom lua alta nouă. O reparaţie garanta doar maxim şase luni de viaţă. Preţurile însă reprezentau jumătate din costul uneia noi pe care o putem lua în rate şi cu garanţie doi ani.
Sfaturile mele:
Nu vă grăbiţi să vă cumpăraţi un produs doar pentru că e de firma. S-au dus zilele alea în care numele firmei era şi o garanţie a calităţii.
Nu cumparaţi o maşină de spălat cu multe rotaţii pe minut. Aceste cifre, gen 1200 rotaţii pe minut sunt pentru reclamă. Deşi noi nu am folosit intensiv maşina şi nici la 1200 de turaţii, după doi ani rulmenţii au cedat. Sfatul specialistului care se pricepe la aşa ceva a fost: stoarceţi doar la 800 rotatii pe minut chiar daca aveţi faciliate pentru mai mult.
Când alegeţi maşina de spălat căutaţi una care are carcasa prinsă în şuruburi şi nu turnată. Aşa veţi putea să o reparaţi mult mai simplu şi nu veţi depinde doar de firma care asigură service-ul acesteia.
Sfaturile voastre:
Mi-ar plăcea să aflu ce părere aveţi sau ce experienţe aveţi voi cu şi despre maşinile de spălat sau orice alt aparat casnic aşa zis… de firmă.
Cumpărături eficiente să aveţi!
irina a zis
Tot un Whirlpool al 6-lea simt am luat si noi, dar in urma cu multi ani, exact cand abia aparuse conceptul „al 6-lea simt”. Merge foarte ok, eu oricum setez pe 600 rotatii pt stoarcere (la 800 se zguduie de zici ca e cutremur); insa o singura hiba are: nu stie sa-si traga singura balsamul atunci cand trebuie (la final, inainte de ultima clatire) si nici sa-si dozeze detergentul atat cat are nevoie. Desi in manual scria asta si chiar prin asta se laudau cu cel de-al „6-lea simt”…
Claudia a zis
Deci…mai au si alte defecte …
Acum drept sa zic o sa imi cumpar una „no name”,mai ieftina si prinsa in suruburi.Sper sa ma tina mai mult de doi ani ca totusi nu e un produs pe care sa-ti permiti prea des sa il achizitionezi 🙁
irina a zis
am inteles ca Indesit ar fi foarte buna; la fel si Gorenje. Trebuie studiate
Claudia a zis
Multumesc, Irina.
Da, voi avea de studiat piata…
Antonia a zis
Noi avem o gorenje de 15 ani…1000 de rotatii…n-am avut niciodata probleme serioase cu ea, chestii marunte pe care le-a reparat sotul!! Sper sa mai tina, desi daca ar ceda, n-as avea nimic de zis, a trait destul!!
Claudia a zis
Mda 15 ani…viata lunga 🙂
Insa…era facuta acum 15 ani.Ma intreb oare acum cele facute acum, aceeasi marca sunt la fel de bune?
Liza a zis
Si eu am tot acelasi model cu „al saselea simt” ..are deja vreo 3 ani dar de la inceput tacanea la faza de stoarcere. Am chemat service-ul cand era in garantie, i-a schimbat ceva dar tacanitul nu a disparut…raspunsul lor : daca merge nu are ce sa-i faca. Asteptam sa se opreasca de tot si apoi vedem ce facem cu ea….a iesit de atunci din garantie si imi strang bani de alta noua pentru cand va fi nevoie. Sfatul meu: orice dar nu Whirpool.
Claudia a zis
Mda, acum asta zic si eu, orice altceva dar nu faimoasa Whirpool. Din pacate nu stiam atunci ca nu sunt atat de bune pe cat e reclama la ele de frumoasa 🙁
Eu o folosesc in continuare pana va ceda de tot dar nu o mai repar. Nu are sens sa investesc o gramada de bani in ceva de proasta calitate.
daria a zis
de MIELE nu ati auzit?e marca cea mai buna,si nu e scumpa deloc,incepe de la 1000 de euro
daria a zis
„are garantie 10 ani,cred ca se merita”
copilariefericita a zis
Noi avem experienta cu o masina Whirpool cumparata in 2005 cu care nu am avut probleme. Foarte rar am folosit-o la 1000 de rotatii fiindca in manual scria ca doar pentru 4 dintre cele 11 programele de spalare este indicata folosirea centrifugii la 1000, restul la 800. Sunt curioasa ce anume scrie in manualul vostru de utilizare.
Acum folosim o LG, luata in urma cu doi ani si jumatate, cu centrifuga setata ori la 800, ori la 400. Cand spalam cuverturi sau draperii mai grele, face un zgomot cam urat chiar si la 400 de rotatii.
Irina
Andrei a zis
Am achizitionat o masina de spalat whirlpool si din cauza ca un domn a puso ca despeptu unde nu trebuie , dupa 6 ani , masina mea are suportu`( partea de jos ) ruginit…
As dori sa stiu daca se poate schimba ..
Multumesc!
Claudia a zis
Andrei, imi pare rau ca nu te pot ajuta cu un sfat. Ar trebui sa intrebi un specialist. Eu nu ma pricep la chestii din astea tehnice.Doar mi-am spus necazul aici ca sa afle si altii 🙁
Viorel a zis
whirlpool trei ani a mers,dupa care s-a defectat programul electronic!
Claudia Vasilache a zis
Mda, ce pot sa zic… mai bine nu mai comentez nimic pentru ca am scris destul 🙂