„Creierul lui Buddha – Neuroştiinţa fericirii, iubirii şi înţelepciunii”, cartea scrisă de un neuropsiholog (Hanson – absolvent al Universităţii California din Los Angeles) şi un neurolog (Mendius – care predă la Universităţile California din Los Angeles şi Stanford din Palo Alto), este o veritabilă introducere în ştiinţa autocontrolului mental.
Studiile din ultimii ani vin să confirme ceea ce se bănuia mai demult şi anume că la fel cum suntem ceea ce mâncăm (o mulţime de boli pot fi prevenite şi/sau tratate printr-o dietă adecvată), la fel creierul nostru este ceea ce gândim (o mulţime de probleme psihice şi neurologice pot fi rezolvate doar prin schimbarea modului de a gândi, de a vedea realitatea).
Un enunţ chiar în primul capitol afirmă că: „Ceea ce se petrece în minte vă schimbă creierul, atât temporar cât şi pe termen lung. Neuronii care lucrează împreună se activează împreună. Ceea ce se petrece în creier vă schimbă mintea, deoarece creierul şi mintea sunt un sistem integrat.”
Doar citind structura cărţii putem să ne dăm seama de felul cum vor fi expuse şi detaliate ideile pe care s-a construit această nouă abordare neuropsihologică.
Partea întâi se numeşte „Cauzele suferinţei” şi tratează evoluţia suferinţei şi cele două feluri de „săgeţi” pe care le aruncăm şi care ne amplifică suferinţa. Aflăm că suferinţa este rezultatul dorinţei, care se manifestă prin trei otrăvuri: lăcomia, ura şi amăgirea. Lăcomia este dorinţa nestăvilită a avea, ura este aversiunea faţă de neplăceri iar amăgirea este ignorarea realităţii. Disconfortul fizic sau psihic este prima „săgeată” a existenţei iar propriile noastre reacţii sunt „al doilea rând de săgeţi” pe care le aruncă noi înşine.
Partea a doua a cărţii, „Fericirea„, ne învaţă cum să asimilăm lucrurile bune. Ne povesteşte despre predispoziţia memoriei către negativism şi ne spune de ce este bine să ne însuşim experienţele pozitive. Învăţarea pe tot parcursul vieţii este una din căile de urmat spre o viaţă lungă şi sănătoasă. Să ne controlăm dorinţele este necesar pentru ca viaţa noastră să fie mai relaxată, mai liniştită, mai lipsită de un tumult fără sens. „Stăpânirea de sine înseamnă să nu reacţionaţi la propriile reacţii”, mai aflăm la finele părţii a doua.
„Dragostea„, partea a treia, cuprinde trei capitole. Cei doi lupi din inimă, al dragostei şi al urii, există în fiecare dintre noi, iar învingător va fi cel pe care îl hrănim. Compasiunea şi aserţiunea ne pot face mai buni, mai atenţi la nevoile celorlalţi şi mai înţelegători faţă de nevoile lor, pentru a atinge stadiul de bunătate fără margini. „Dacă prin compasiune ne dorim ca ceilalţi să nu mai sufere, prin bunătate ne dorim ca ei să fie fericiţi. Bunătatea este însoţită de iubire, de unde şi termenul bunătate iubitoare. Atunci când manifestăm bunătate, îmblânzim lupul urii şi hrănim lupul dragostei.”
Partea a patra, „Înţelepciunea„, cuprinde capitolele Baza înţelegerii, Concentrarea perfectă şi Relaxarea sinelui. Aflăm că ideile ne modelează creierul, că meditaţia este o metodă foarte eficientă de relaxare, dar şi de testare a atenţiei, că sinele este în continuă schimbare. Scopul final al căutărilor noastre interioare este de a fi una cu universul, a fi una cu viaţa.
Toată cartea este plină de explicaţii cu privire la funcţionarea creierului, a neuronilor, a receptorilor şi neuro-transmiţătorilor de la nivelul celulei nervoase, deoarece, aşa cum am spus, autorii sunt specialişti în domeniu. Mai găsim la finalul cărţii o listă cu substanţe care pot ajuta creierul să funcţioneze mai bine, substanţe care se găsesc în comerţ sub formă de suplimente alimentare. Dar mai aflăm şi că este bine să întrebăm medicul despre ce este bine să luăm şi în ce doze.
Poate vă întrebaţi de ce se intitulează carte „Creierul lui Buddha”? Putea fi şi „Creierul lui Iisus” sau „Creierul lui Confucius”… Pur şi simplu pentru că cele mai multe studii privitoare la activitatea cerebrală în momentele de maximă concentrare şi de meditaţie s-au efectuat pe călugări budişti, chiar dacă s-au făcut în ultimii ani şi studii privind activitatea cerebrală a călugărilor creştini în timpul rugăciunii.
„Creierul lui Buddha – Neuroştiinţa fericirii, iubirii şi înţelepciunii”, scrisă de Rick Hanson şi Richard Mendius, a fost publicată la Editura Paralela 45, în anul 2011, costă doar 25 de ron şi poate fi comandată fie de pe site-ul editurii fie de la librariile online.
f interesant! mi-ar placea s-o citesc si sa aplic 😉 Multumim Claudia !
Cu placere, Georgiana 🙂