Cine nu ar vrea să fie propriul lui stăpân? Cine nu visează să aibă firma lui, să lucreze pe cont propriu, să aiba succes şi venituri suficiente din care să poată trăi liniştit şi la bătrâneţe? O să-mi spuneţi că nu toţi avem acest vis. E adevarat, însă eu fac parte din aceasta categorie iar visul meu este de a fi propriul meu stăpân.
În toate cărţile de dezvoltare personala scrie că pentru a avea succes trebuie să începi prin a şti ce vrei, ce-ţi propui să faci, după care să scrii dorinţa pe hârtie. Dar ce faci după asta? Cum procedezi mai departe şi cum poţi lucra în legalitate?
Înainte de a porni la drum trebuie să ştii ce formă juridică este cea mai potrivită pentru tine şi poţi alege între înfiinţarea unei:
- întreprinderi individuale
- întreprinderi familiale
- persoană fizică autorizată (PFA)
- societăţi cu răspundere limitată (SRL)
Apoi va trebui să te hotărăşti şi sub ce denumire va funcţiona precum şi să alegi obiectul de activitate din lista de activităţi clasificată în coduri CAEN. Alege un obiect de activitate principal însă nu uita să treci şi alte domenii de activitate pentru că nu se ştie ce îţi va rezeva viitorul şi va trebui să te adaptezi cererii de pe piaţa şi deci să te reprofilezi.
Găseşte-ţi un sediu social, ideal ar fi ca acesta să fie declarat în propria ta locuinţă. Vei avea nevoie de un extras de carte funciară pe care îl poţi obţine în câteva zile de la cadastru.
În cazul în care vrei să ai şi alţi parteneri sau chiar angajaţi va trebui să alegi şi un administrator al firmei. Apoi va trebui să decizi dacă vrei să fii platitor de TVA sau nu. Dacă activitatea ta se va desfaşura în domeiul comerţului, de exemplu cel mai bine e să te declari plătitor de TVA însă dacă vei presta doar servicii e mai bine să optezi pentru a doua varianta.
De asemenea va trebui să îţi deschizi şi un cont în bancă. Iniţial îţi va trebui un cont de capital social pentru a ataşa extrasul de cont respectiv la documentele necesare pentru înfiintarea firmei. Studiază bine ofertele băncilor înainte de a te decide la care să îţi deschizi contul pentru că nu are nici un sens să-ţi faci un cont de capital social într-o bancă şi apoi să îţi deschizi contul curent la alta bancă. Există multe facilitaţi pe care băncile le oferă la deschiderea unui cont pentru persoane juridice. Trebuie doar să le studiezi comparativ şi să alegi ce e mai bine pentru tine. În plus banii pe care i-ai depus iniţial la constituirea societăţii îi vei transfera mult mai uşor şi mai rapid dacă lucrezi cu aceeaşi banca.
Caută un contabil autorizat sau o firmă care prestează servicii de contabilitate şi încheie cu ei un contract. Nu trăi cu iluzia că te vei descurca singur. Legile în Romania se schimba de la o zi la alta, din pacate, şi nu vei reuşi să ţii pasul cu toate noutăţile legislative din domeniu.
O sa mai ai nevoie şi de o siglă, cărţi de vizită, materiale promoţionale, site de prezentare şi multe altele. Însa nimic nu se compara cu satisfacţia de a fi propriul tău stăpân.
sursa foto: cugetliber.ro
Claudia a zis
Reblogged this on Claude Bazar and commented:
Daca tot am vorbit zilele trecute despre freelancing si dorinta de a fi propriul stapan ar fi bine sa ne gandim si ce facem mai departe 🙂
Iata cateva mici sugestii: