Aţi văzut vreodată o dropie? Sincer să fiu mă îndoiesc. Sau poate foarte multă lume a văzut, la zoo. Dropia este o pasăre de stepă (de câmpie). Este cea mai mare pasăre din această zona de sud-est a Europei.
Mai trăieşte şi în Asia în zonele cu climă temperată. Cândva era întâlnită în toată zona câmpiei Bărăganului, dar vânătoarea excesivă şi extinderea ariilor cultivate au condus la dispariţia ei.
Acum mai este semnalată doar în zona oraşului Salonta din judeţul Bihor şi a comunei Beba Veche din judeţul Timiş, pentru că vine „în vizită” de la vecinii noştri şi anume din parcurile naţionale Koros-Maros (Ungaria) şi Mokrin (Voivodina, Serbia).
Masculul ajunge până la 18 kg, pe când femela doar la 5 kg, o diferenţă foarte mare în regnul animal (se numeşte dimorfism sexual). Femela depune 1-2 ouă (foarte rar 3 sau 4) direct pe pământ, într-o mică adâncitură. Clocitul durează 23-28 de zile, în funcţie de condiţiile meteo. Dropiile se hrănesc cu vegetaţie, dar şi cu insecte şi animale vertebrate mici. Deşi sunt tăcute în general, dropiile pot uneori să scoată sunete puternice asemănătoare unui lătrat. Modul lor de viaţa le-a făcut foarte vulnerabile şi astfel că aproape au dispărut.
Alexandru Odobescu a descris o vânătoare de dropii în Bărăgan în celebra sa lucrare Pseudokinegeticos, iar Mihail Sadoveanu un alt pasionat de vânătoare, nu putea să lipsească din lista celor ce au scris despre aceste admirabile păsări.
În Republica Moldova există chiar oraşul Drochia, care îşi trage numele de la cel al păsării şi tot în Basarabia au apărut mărci poştale emise în cinstea dropiei.
sursa foto: wikipedia
amalia a zis
multumesc de informatii..sincer chiar nu stiam 🙁
Claudia a zis
Cu placere!
Ma bucur ca am putut fi de folos 🙂