Deşi se spune că încă din primele luni de viaţă copilul ar fi bine să aibă camera lui, să doarmă în pătuţul lui, la mine nu prea s-a întâmplat aşa. Drept să spun am mers, fără să vreau, adică intuitiv, mai mult pe ideea de cosleeping şi chiar şi acum, la cei trei anişori ai lui pot spune că e tot lipit de noi.
La început mă simţeam vinovată, ba pentru că încercam să îl las în pătuţul lui, ba pentru că încercam să îl aduc să doarmă cu noi. Asta până când am citit articole despre cosleeping şi despre cât de benefic este pentru copil să doarmă lângă părinţi şi m-am eliberat de aceste sentimente oscilante de vinovăţie.
Totuşi, vine o vărstă când va trebui să se mute în camera lui, când el însuşi îşi va dori o oarecare independenţă sau mai bine spus intimitate. Aşa că am început deja, sau în sfărşit să mă gândesc la cum ar trebui să arate camera copilului meu, ce mobilier ar fi util pentru amenajarea acesteia. Şi concluziile m-am gândit că ar fi bine să le scriu aici şi pentru voi.
Când este mic, adică în primi doi ani de viaţă ca şi mobilier pentru o cameră a copilului avem nevoie de un pătuţ pentru bebeluşi (dacă nu vrem să doarmă cu noi), o masă de înfăşat (la care vom renunţa când se va mări), un dulăpior pentru pus hainuţele şi un coş pentru jucării. Există şi posibilitatea ca masa de înfăşat să fie inclusă în comoda pentru înfăşat bebelusul care în partea de sus să aibă spaţiul respectiv pentru înfăşat iar în jos să aibă sertare pentru păstrat hainuţele.
Când se face mai mare va trebui să schimbăm, bineînţeles pătuţul care iniţial este adaptat nevoilor celui mic însă toate celelalte piese de mobilier sunt utile. Pătuţul pentru bebeluşi îl vom înlocui cu un pătuţ cu sertar transformabil şi, pentru că înca este mic, vom avea nevoie şi de o margine de siguranţă pentru pat, ca cea din imagine.
Nu vom mai avea nevoie de masa de înfăşat de deasupra comodei deci vom renunţa la ea însă comoda va fi utila în continuare. În plus putem suplimenta cu un dulap mai mare pentru haine şi bineînţeles cu un scaun multifunctional din lemn pentru luat masa care se poate foarte bine adapta şi transforma în masuta pentru joacă.
Şi cum numărul jucăriilor creşte proporţional cu vârsta copilului vom mai avea nevoie de mai multe coşuri sau containere din plastic pe roţi care se pot muta foarte uşor şi în care vom strânge, împreună cu cel mic, jucăriile împrăstiate prin cameră.
Iar ca şi decor putem opta pentru un simplu var lavabil (neapărat lavabil pentru că cel mic va „simţi” nevoia să îşi încerce talentul de pictor făcând practică pe pereţi), în culori pastelate, deschise, care favorizează starea de linişte şi calm. Dar putem de asemenea să optăm şi pentru un perete cu model.
Cam astea ar fi ideile mele despre cum ar trebui să amenajăm camera copilului. Voi ce părere aveţi? Cum aţi amenajat camera copilului vostru?
Nota: fotografiile apartin site-ului www.happy-bees.ro
aXXapro a zis
Interesanta acest mod de prezentare a unei camere! Care camera, recunosc ca-i una speciala!
O zi frumoasa sa ai!