Maramureşul este o regiune situată în nordul ţării, pe cursul superior al râului Tisa, înconjurată de Munţii Oaş, Gutâi, Ţibles, Rodnei, Maramureşului şi Carpaţii Paduroşi (din Ucraina). O parte a acestei regiuni se află deci şi pe teritoriul Ucrainei. „Ţara Maramureşului” se întinde pe una dintre cele mai mari depresiuni intramontane din Romania, având o dimensiune de aproximativ 10000 km pătraţi.
Maramureşul este o zonă mirifică a frumoasei noastre ţări şi chiar a lumii. Este reprezentată de originalitatea şi puternicul său specific local. Fiind o zonă oarecum izolată, geografic vorbind, înconjurată de păduri şi munţi, are farmecul ei aparte.
Aici s-au păstrat încă vii şi curate datinile străvechi, portul popular, cântecele şi dansurile. Costumele tradiţionale româneşti sunt de o frumuseţe rară şi faptul că oamenii, chiar şi copiii le poartă şi astăzi, nu numai la sărbători, reprezintă o trăsătură specifică zonei Maramureşului. Pensiunile pentru turişti sunt şi ele „decorate” într-un anumit fel, cum se poate vedea şi aici.
Întâlnim în această zonă adevărate opere de artă sculptate în lemn, la orice pas în gospodăriile ţărăneşti. Pădurile le-au dat maramureşenilor lemnul. Sculptând lemnul în diverse motive populare, ei şi-au împodobit porţile, casele, obiectele casnice, troiţele, bisericile cu turnuri ce se înalţă până la cer. Turiştii rămân muţi de admiraţie privind frumuseţea şi originalitatea acestor obiecte. Să nu uitam să amintim de existenţa „Cimitirului vesel” de la Săpânţa, unde crucile sunt pictate în culori vii şi conţin picturi naive şi poezioare vesele despre viaţa celor care îşi dorm somnul acolo. Acest cimitir este unic în lume.
În Maramureş întâlneşti pajişti line pline cu iarbă în timpul verii şi acoperite de zăpadă în timpul iernii, munţi cu păduri neumblate, ape cristaline. În munţi întâlneşti peşteri, chei, lacuri, rezervaţii naturale, cascade şi elemente de faună rară precum râsul, capra neagră, marmota, cocoşul de munte şi elemente de floră ocrotite de lege precum: tisa, zada, bujorul de munte, floarea de colţ, narcisa şi altele. Unele dintre atracţiile turistice cele mai importante în această zonă sunt reprezentate de drumeţiile pe cărări şi trasee montane marcate şi bine delimitate. Poţi admira în Maramureş covoarele tradiţionale maramureşene, broderiile, iile ţesute manual de către femei, obiectele sculptate şi obiectele de olărit.
Mâncarea maramureşeană tradiţională şi inconfundabila pălincă constituie alte puncte de atracţie pentru turiştii care vizitează zona. În Maramureş satele nu au fost niciodată dese. Ele au populaţie puţină şi sunt răsfirate pe văile apelor curgătoare. Deşi Maramureşul are un potenţial turistic uriaş datorită frumuseţilor naturale, a tradiţiilor şi a istoriei, zona nu este exploatată la adevarata ei valoare.
sursa foto:visineu.ro
filedinpoveste a zis
Pana in Maramures vreau si eu sa ajung. Imi plac foarte mult oamenii de acolo, imi plac in primul rand ca nu au uitat datina strabuna si ca traiesc asa cum mi-ar fi placut sa ae traiasca si in zona mea…din pacata la mine, in Valcea, nu se mai pastreaza datini, nu se mai poarta portul traditional…