Venirea pe lume a celui mic a adus multe schimbări în viaţa mea dar şi în concepţiile şi stilul meu de viaţă de până atunci. Şi cred că nu sunt singura căreia i s-a întâmplat acest lucru. În primul rând am devenit mai responsabilă, mai atentă la unele mici detalii referitoare la administrarea gospodăriei.
Aşa îmi place mie să le numesc, mici detalii, dar ele de fapt sunt lucruri importante, care fac parte din viaţa noastră, dar la care însă ne gandim doar atunci când ne maturizăm formându-ne o familie, sau când începem să trăim pe cont propriu şi apar grijile de proprietar.
Una dintre multele probleme pe care a trebuit să o privesc cu alţi ochi şi la care a trebuit să găsesc o rezolvare a fost şi încălzirea locuinţei. Cu un nou născut în casă, când e vorba de încălzire nu se mai poate pune problema unei haine în plus pe tine dacă îţi este frig, ci trebuie să te gândeşti în primul rând la confortul lui termic şi nu în ultimul rând la sănătatea lui.
A încălzi locuinţa cu ajutorul unei centrale termice sau a sobelor pe lemne este doar un prim pas, insuficient însă mai ales dacă ne gandim şi la bugetul familiei care, cu un membru în plus va avea capitolul de cheltuieli mărit. Aşa că pentru menţinerea în echilibru a balanţei din bugetul de venituri şi cheltuieli, trebuie să ne gândim la o investiţie pe termen lung în izolarea locuinţei.
Mărirea familiei nu trebuie să fie singurul motiv pentru care ar trebui să ne gândim la izolarea termică a locuinţei. Motivul real, indiferent că familia se măreşte sau nu, este echilibrul bugetului personal. După boom-ul economic din anii 2006-2007, când la ordinea zilei era consumul, verbul pe buzele fiecăruia fiind „a cheltui”, venirea crizei economice din anul 2008 ne-a trezit la realitate şi am început să ne gândim serios la cum să economisim.
Astazi, verbul aflat pe buzele fiecăruia este „a economisi”, iar gândurile noastre se îndreaptă acum către căutarea de idei şi soluţii practice pentru a face economie, pentru a reduce cheltuielile, chiar dacă suntem printre puţinii fericiţi care reuşesc să îşi mărească şi veniturile.
Referindu-mă strict la exemplul luat astăzi, încălzirea locuinţei, reducerea cheltuielilor o putem face printr-o investiţie pe termen lung izolând locuinţa la exterior cu materiale specifice. Nu o să mă apuc acum să vă scriu ce materiale se pot folosi sau cum se face acest lucru. Cei ce doresc să afle mai multe găsesc informaţii pe site-urile de profil, cum ar fi de exemplu www.e-izolatii.ro.
Ideea pe care vreau eu să o scot în evidenţă este faptul că trebuie să devenim mult mai responsabili în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le facem, indiferent că ni se măreşte familia sau că vine o nouă criză economică. „A economisi” nu este egal cu „a fi zgârcit” sau cu a nu te bucura de viaţă, ci cu a avea inteligenţa de a cheltui făcând economie, cu alte cuvinte a cheltui responsabil astăzi şi a face investiţii eficiente pe termen lung.
Voi cum aveţi grijă de bugetul vostru de venituri şi cheltuieli? Consideraţi investiţiile pe termen lung un mod de a economisi, sau doar o cheltuială mare care afectează bugetul în prezent?
[…] meselor zilnice prin alcătuirea unui meniul al zilei etc. V-am mai spus de asemenea că pana şi o investitie pe termen lung în izolarea casei poate fi considerată o modalitate de a economisi, deoarece astfel reducem […]