Dacă s-ar face un sondaj printre elevii de toate vârstele, dar şi printre adulţii activi până la pensionari, cu siguranţă că disciplina matematică ar ieşi pe primul loc în ceea ce priveşte dificultatea. Şi nu este vorba de dificultatea reală, pentru că matematica nu e grea, ci de cea subiectivă, adică despre modul în care este percepută matematica.
Marele matematician Grigore Moisil povestea că mama lui, care era învăţătoare, l-a educat de mic copil să nu considere că matematica ar fi grea. Deprinzând dragostea de această ştiinţă, i-a fost apoi mai uşor să-i urce treptele până să ajungă un savant de renume mondial. Studenţii mergeau cu mare plăcere la cursurile lui şi le considerau o încântare. Se ştie că ceea ce facem cu drag şi pasiune ni se pare frumos şi ne relaxează…
Dar noi, oamenii obişnuiţi, care poate nu suntem învăţători sau profesori, cum să-i determinăm pe copiii noştri să se apropie de matematică, să nu o considere „bau-bau-ul” din şcoală, să o înţeleagă şi să o iubească? Cum să facem să învăţăm şi noi odată cu ei, ca să-i putem ajuta? Cum să-i supraveghem şi să le urmărim progresele, când abia ne mai tragem sufletul după zile întregi de muncă şi alergătură?
Desigur că tehnologie modernă există. Acum putem comunica fără dificultate cu oameni din orice colţişor al Terrei. Putem citi mii de pagini despre orice subiect dorim, fără să ne deplasăm la vreo bibliotecă. Putem chiar să găsim sute de cărţi de matematică, fizică, istorie… tot ce dorim şi să le păstrăm într-o memorie electronică. Putem să găsim şi profesorul ideal şi personal pentru copilul nostru!
O soluţie ne poate veni de la site-ul 123edu.ro pe care l-am descoperit zilele trecute. Este vorba despre un site care poate să ne ajute să rezolvăm problema „matematicii bau-bau” pentru copilul nostru din clasa pregătitoare până în clasa a patra. Şi sper din tot sufletul că această platformă de învăţare se va extinde în viitor şi pentru clasele următoare. Dar începutul este întotdeauna foarte important.
Ce am găsit pe 123edu.ro? Am găsit matematica aşa cum aş fi vrut şi eu s-o învăţ atunci când aveam câţiva anişori. Să mă transpun puţin la acea vârstă… O matematică prietenoasă, desenată, colorată, dar serioasă la urma urmei, că doar e matematică… Multe exerciţii pentru clasele pregătitoare, întâi, a doua, a treia şi a patra.
Exerciţii interactive, nu doar enunţate. Adică le rezolv şi imediat văd dacă a fost bine. Şi teste la care îmi văd imediat nota. Trebuie să ating 100 de puncte şi voi fi medaliat… cu o steluţă de aur. În cazul în care greşesc sunt penalizat şi punctajul scade.
E cazul să mai învăţ şi să mai repet testele singur, până ajung la nota maximă, că doar pe asta o vreau, nu? Iar notele sunt cele „adevărate”, nu mă mai „saltă” doamna învăţătoare, că e prietenă cu mătuşă-mea. Dar nici nu o să pot spune că mă „persecută”. Şi cred totuşi că o să stau mai mult cu aceste exerciţii, că doar îmi place să mă joc la calculator. Cui nu-i place?
Dar eu ca părinte? Păi învăţ odată cu copilul. Îmi fac un cont de părinte la care ataşez unul de copil. Copilul îşi vede de treaba lui iar eu pot să-l urmăresc. Chiar şi de la serviciu. Ştiu când şi cât timp lucrează. Îi văd rezultatele şi progresele.
E profesorul ideal la dispoziţia mea mereu. Şi mă costă infinit mai puţin decât un profesor, plus culegeri de exerciţii şi probleme, plus transportul la şi de la lecţii. Aici le am pe toate. Pur şi simplu lucrăm de acasă, eu şi odrasla căruia sigur va începe să iubească matematica… Zic deci că am găsit soluţia perfectă. Acum nu îmi rămâne decât să aştept să crească cel mic. Matematica sunt sigură că îi va plăcea 😉
Vouă cum vi se pare ideea de a face temele la matematica ajutaţi sau meditaţi de către un program ca acesta pe calculator?
[…] crede că matematica este grea și plictisitoare? Probabil cei mai mulți dintre oameni. Cine s-ar apuca să citească o […]