Chiar dacă este încă frig afară şi ploile nu ne ocolesc, primăvara va veni în curând cu siguranţă. Şi apoi vara. Trebuie să-mi scot copilul la plimbare cât mai mult. Dacă în anii anteriori căruciorul era piesa principală într-o plimbare, acum cred că este depăşit. Chiar din vara trecută băieţelul meu mergea mai mult pe lângă cărucior şi se chinuia să îl împingă. Acum a sosit vremea tricicletei.
Îmi amintesc de copilăria mea, când o tricicletă simplă primită de pe undeva era o mare atracţie pentru mine şi fratele meu şi de asemenea pentru toţi copiii din vecini. Avea trei roţi, că de aia e tricicletă, un scăunel mic (mai târziu aflasem că se cheamă şa, ca la bicicletă), coarne şi pedale. Era foarte simplă şi nici nu-mi imaginam pe atunci că o tricicletă poate fi şi altfel.
Acum am văzut multe modele. Posibilităţile de documentare sunt vaste, de când cu măria sa – internetul. Am mai văzut diverse modele şi pe la copiii însoţiţi de părinţii prin parcuri. Cred totuşi că cea mai mare invenţie în domeniul tricicletei este acel sistem de împingere şi conducere din spate. Atunci când copilul oboseşte, părintele va asigura „caii putere” necesari deplasării.
Desigur sunt multe biz-brizuri care pot ornamenta o tricicletă. Unele sunt chiar utile. De exemplu coşuleţele în care se pot pune diverse chestii, cum ar fi o jucărie preferată a copilului. O gentuţă ataşată mă ajută să-i duc şi o sticluţă cu apă sau un pacheţel de biscuiţi. Oglinzile retrovizoare sunt doar un moft, mă întreb, sau chiar vor ajuta copilul să vadă şi ce e în spate, pregătindu-l mai bine pentru viitor, când va deveni un bun conducător auto. Parasolarul ţine umbră şi îl protejează de soare.
Dar să ne gândim puţin la alte sisteme foarte utile. De exemplu copilul are poftă să pedaleze în parc. Perfect, toate tricicletele au pedale. Dar dacă oboseşte, ar fi util un suport pentru picioarele lui. În timp ce eu îl împing din spate, el ţine picioarele pe suport şi pedalele continuă să se rotească odată cu roata din faţă. Aşa am văzut la multe triciclete. Şi m-am gândit, oare n-ar fi bine ca pedalele să nu se mai rotească odată cu roata? Ar putea ţine şi el picioarele pe pedalele nemişcate, în timp ce eu îl împing. Ei, dar şi pentru asta există o soluţie care se numeşte „free wheel” (adică roată liberă), un sistem care permite blocarea pedalei atunci cand copilul este prea mic şi nu ştie să pedaleze.
Aceste funcţionalităţi le-am văzut la tipul de triciclete smart trike care au toate aceste sisteme utile, model pe care îl puteţi vedea în imaginea de mai sus şi care mai are printre altele şi: suport pentru picioare pliabil, o bară de siguranţă, o centură de siguranţă (cu protecţie şi pentru umeri) şi o husă detaşabilă şi lavabilă. Toate aceste dotări vin să asigure confortul copilului şi al meu, ca părinte.
Triciletele de astăzi mai au în comun cu cele din vremea copilăriei mele, doar faptul că sunt pe trei roţi. În rest… tot designul este schimbat. 🙂
Voi vă mai aduceţi aminte de prima voastră tricicletă?
surse foto:nikiduta.ro
Lasă un răspuns